Nema se Hajduk koga plašiti u HNL-u pa da igra s trojicom u obrani. Ovo je idealno

Foto: Igor Kralj, Davor Javorovic, Ivo Cagalj/Pixsell

NAKON teškog poraza protiv Dinama u derbiju, Hajduk se vratio pobjedama izbacivanjem Osijeka u četvrtfinalu Kupa. Bijeli su na Gradskom vrtu slavili s 2:1 i tako ostali u borbi za trofej. Prvi gol postigao je 16-godišnji dragulj kluba Luka Vušković, a drugi Filip Krovinović nakon sjajne asistencije Marka Livaje. Utakmicu i druge hajdučke aktualnosti za Index komentira jedan od najuspješnijih trenera i igrača u povijesti kluba Ivan Katalinić.

Hajduk je odigrao puno bolju utakmice nego što je bio slučaj u posljednje vrijeme. Prolaz dalje je zaslužen. Hajduk je na dobar način iskoristio probleme Osijeka koji je nakon prijelaznog roka upao u velike probleme. Otišli su im ključni igrači koje nisu nadomjestili.

Četiri utakmice u nizu prije današnje nisu postigli gol i imaju velike probleme u igri prema naprijed koji bi im mogli ugroziti i borbu za Europu. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Osijek izdržati na trećem mjestu. 

"Igra s četvoricom u obrani je logičniji pristup"

Što se tiče Hajduka, Leko je odabrao ispravan pristup. U našoj ligi igra s četvoricom u zadnjoj liniji, tj. dva stopera je najlogičnije rješenje. Nemamo se koga plašiti da bi se igralo s trojicom. S tri stopera se može igrati u Europi, kada si u ritmu utakmica svaka tri-četiri dana i kada je protivnik bolji. 

Utakmica s Osijekom je dobro došla Hajduku i Leki da se neke stvari ustvrde. U idućoj utakmici s Lokomotivom ćemo vidjeti je li definitivno prešao na ideju četvorice u obrani. Za Hajduk je ovo veliki motiv jer sada su došli na samo korak do finala i prilike za novo podizanje trofeja. 

Međutim, to da je Hajduk našao igru, a Leko sistem koji najviše odgovara aktualnom igračkom kadru, trebat će demonstrirati na više utakmica u nizu. Napredak neće doći preko noći, kao ni borba za titulu. Svim takvim procesima treba kontinuitet, a ja bih apostrofirao jednu stvar, Hajduk će bez kvalitetnih domaćih igrača teško naprijed. Odličan pozitivan primjer su juniori koji su izbacili kvalitetnijeg protivnika kao što je City.

"Juniori Hajduka su primjer pristupa koji treba i prvoj ekipi"

Momci su ostavili srce na terenu i to im se vratilo. Takav nam pristup treba u prvoj ekipi, uz kupovinu igrača koji su prava pojačanja. Juniori Hajduka su primjer ekipe temeljene na domaćem igračkom i trenerskom talentu.

Tu nikome ne treba vrijeme za prilagodbu na ovo podneblje ili navijačku atmosferu. Imamo juniore koji su dvije godine u nizu prvaci države i postižu rezultate u Europi. S obzirom na to, žalosno je ako Hajduk u svakom trenutku ne može imati četiri ili pet mladih domaćih igrača u prvoj ekipi.

Između Vuškovića i igrača sa seniorskim stažom od nekoliko godina gotovo da nema razlike. Uvijek je bilo igrača koji bi zabljesnuli u mladoj dobi. Kada me pitate za njegov potencijal, moram biti oprezan jer se uvijek sjetim primjera poput Alena Halilovića.

"U Osijeku je u mojoj ekipi debitirao Ivan Leko. Treba stati iza mladih igrača"

Ono što znam jest da igrače poput Vuškovića treba gurati i stati iza njih bez obzira na rezultat. Manji je neuspjeh ako takvim pristupom ostaneš bez titule, ali kombinacija naših mladih igrača i dovođenja kvalitetnih stranaca je najbolji put. U Vuškovićevom slučaju se već spominje prodaja, ali smatram da ju treba odgoditi barem par godina, to bi koristilo njemu i Hajduku.

Kada sam bio trener Hajduka, na gostovanju u Osijeku sam u prvu postavu na mjesto ozlijeđenog lijevog beka stavio 17-godišnjeg Ivana Leku, a kasnije je igrao lijevog veznog. On sam je primjer kako treba stati iza mladog igrača, kao igrač je bio pobjednik i vođa na terenu. Vidi se da mu porazi Hajduka teško padaju. Nadam se da će dobiti prostor da demonstrira svoje znanje. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.