HNL

Nema više skrivanja ni alibija. Bjelica mora napraviti iskorak

Foto: Igor Soban/PIXSELL

NAKON što je veći dio prošle sezone bio u utrci za naslov, Osijek je na samom kraju žestoko podbacio. Zaredao je s tri poraza tri kola prije kraja i ostao bez šansi za naslov. Na kraju je u drugoj Bjeličinoj sezoni, u kojoj se očekivao još veći iskorak u odnosu na prvu, osvojio osam bodova manje, u Europi je zapeo na drugoj prepreci, a u Kupu je ispao u polufinalu.

S obzirom na odnos snaga u domaćem nogometu, takav rezultat je solidan, ali Osijek je kroz veći dio sezone imao velikih problema s igrom. Sve je kulminiralo pred finiš prvenstva, kada su klupska uprava i trener Nenad Bjelica ušli u otvoreni medijski sukob. Nije se do zadnjeg trenutka znalo hoće li bivši trener Dinama ostati u Osijeku, ali je uoči nove sezone i dalje ostao na svojoj poziciji, iako je i na uvodnoj presici spomenuo probleme u drugim segmentima kluba.

Ostanak Nenada Bjelice zasad je najvažniji Osijekov "transfer" u ovom prijelaznom roku, ali klubu trebaju ciljana pojačanja na barem dvije pozicije ako želi biti u utrci za titulu. Ovo bi po svemu mogla biti povijesna sezona za klub koji bi na zimu trebao useliti na novi stadion. A za jedinog trenera kojem mogu povjeriti takvu zadaću, ovo je sezona na sve ili ništa.

Klase u vezi i napadu

Kada je riječ o Osijekovom kadru, može se reći da u veznom i prednjem redu definitivno ima momčad koja može biti konkurentna najboljim hrvatskim momčadima. Žaper, Nejašmić, Caktaš, Kleinheisler i Mierez su ozbiljne klase za ovu razinu nogometa.

Doduše, baš je forma Argentinca pred golom prošle sezone bio jedan od najvećih problema kluba. Nakon pretprošle sezone u kojoj je dao 22 gola i bio prvi topnik lige, u prošloj sezoni je precizan bio tri puta te je u par navrata izgubio status sigurnog prvotimca.

Srećom po Osijek, ima rješenje u vlastitim redovima i to ono koje je stiglo kao dar s neba. Dion Drena Beljo utrpao je čak 15 golova na posudbi u Istri. Po konverziji šansi bio je jedan od najboljih napadača lige, a značajan napredak je pokazao i u izgradnji napada. Može se spustiti po loptu, zadržati je i razigrati suigrače, što će mu biti veliki adut u Osijeku.

Dar s neba koji može riješiti veliki problem

Jedini "problem" je što je Beljo odigrao tako dobru sezonu da će možda već ovo ljeto stići ponuda koju će biti teško odbiti. "Ne bih pričao o klubovima koji se interesiraju. Lista bi bila jako duga. Za Diona je bilo konkretnih ponuda. Zasad smo ih odbili. Računam da će ostati. Dođe li nemoralna ponuda koju mi želimo, onda ćemo sjesti s njim. Njega i njegovog oca se pita", rekao je Bjelica.

U slučaju da Beljo ostane u klubu, Osijek već sad ima kvalitetnu i dobrim dijelom uigrane dvije linije, uz solidne alternative i igrače s posebnim rolama koji mogu odraditi posao. Najveći problem u kadru, ironično, druga najbolja obrambena ekipa lige, ima u obrani.

Druga obrana lige ima problema u obrambenoj liniji

Osijek je najtanji na bekovskim pozicijama, što je posebno problematično s obzirom na stil igre koji Bjelica preferira. Tvrda Osijekova igra često koristi napade preko bokova jer je, u slučaju izgubljene lopte, opasnost od suparničke tranzicije manja nego kad se lopta izgubi u centralnim zonama terena.

Sve dok je u Osijeku bio napadački najproduktivniji bek lige Petar Bočkaj, problem nije bio posebno naglašen, ali njegovim odlaskom je Osijek jako puno toga izgubio. Marin Leovac je u svoje vrijeme bio izvanredan bek, ali sve češće ima problema s ozljedama.

Potrebna barem dva pojačanja

Ni Jurčević ni Čeberko, koji je znao preuzimati tu ulogu, nemaju dovoljan ofenzivni potencijal i Osijek tu definitivno treba još jedno rješenje. Treba ga i na suprotnoj strani terena, ali dobra vijest je da se pred kraj sezone oporavio Karlo Bartolec koji je igrao vrlo solidno dok je bio zdrav.

Škorić, Lončar i Bralić solidne su stoperske opcije, ali dojam je da Bjelica treba barem još jednog koji može poslužiti u rotaciji. Idealno bi bilo da je riječ o brzom stoperu kojeg može lakše uparivati sa Škorićem u situacijama kada treba držati visoku liniju. Naravno, Ivušić je jedan od najboljih golmana HNL-a i Osijek je tu miran dok god je on zdrav i u klubu.

Nema više skrivanja. Bjelica mora napraviti iskorak

Činjenica da Osijek ima odličnog trenera, vrlo kvalitetnu momčad, da su mađarski investitori zasad vrlo ozbiljno shvatili ovaj projekt i da bi uskoro trebao biti gotov novi stadion neupitno upućuje na zaključak da Osijek ove sezone mora napraviti iskorak. 

Taj iskorak može doći u vidu dobrog europskog rezultata ili osvajanja Kupa. Ako već nije fer očekivati da Osijek može uzeti titulu Dinamu koji je lani imao triput veći budžet, onda se mora očekivati bolja igra s ovakvim kadrom. 

Kada u momčadi imaš ovakav napadački potencijal, ne smiješ se toliko mučiti s kreacijom i ne smiješ deset puta u 24 utakmice izgubiti bodove protiv momčadi izvan vodeće četvorke. Alibija ni skrivanja od takvih problema više ne smije biti. Bjelica je napravio velike stvari, ali za otići korak dalje mora preispitati i svoje odluke.

Navijači Osijeka trebaju impuls i nadu da će njihov klub uskoro biti još veći i rezultatski bitniji nego je bio danas i iz te perspektive ovo je najbitnija sezona u klupskoj povijesti. Stagnacija se, u tom pogledu, više ne smije događati. Krajem prošle sezone je velika ljubav skoro puknula. Ovo može biti sezona iskupljenja koja je za epizodu Bjelice u Osijeku definitivno "ništa ili sve".