IVICA OSIM (1941. - 2022.)

Nenogometni potez po kojem će Osim biti zapamćen: "Ovo je jedino što mogu napraviti"

Foto: Screenshot (YouTube, Klix.ba)

LEGENDARNI bh. trener Ivica Osim preminuo je u 81. godini. Osim je bio igrač i trener, a u Bosni i Hercegovini prisjećaju se njegovih nogometnih majstorija. Vodio je Jugoslaviju od 1986. do 1992. godine, a ostavku je dao 23. svibnja 1992., tri tjedna uoči Europskog prvenstva u Švedskoj. Jugoslavija je trebala igrati na tom turniru, no kasnije joj je zabranjen nastup zbog ratne situacije. 

Osim je tada sazvao presicu u Beogradu i na njoj se emotivno i sa suzama u očima oprostio od reprezentacije koju nije mogao voditi dalje zbog napada na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

"Ostavka je ovako najdirektnija stvar, da kaže čovjek: odlazim i gotovo je. Opet vam kažem, a to sam već ponovio, da ne vjerujem da mogu ići, niti ću ići, ni u Firenzu ni u Švedsku. Sve što mogu napraviti, ovako ljudski, i ako me neko bude pitao, to je moja privatna gesta, a vi je možete protumačiti kako hoćete. To je neka moja osobna odluka, a ja neću govoriti radi čega i da objašnjavam, vi vrlo dobro znate. Ali ako ništa drugo, i ono jedino što mogu napraviti za taj grad, bar da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate što se događa", rekao je tada.