"Nije nam se ovo smjelo dogoditi. Dalić je previše mijenjao obranu"

Foto: Profimedia, Index

HRVATSKA je nakon šokantnog remija s Italijom 1:1 ostala na minimalnim teoretskim šansama za plasman u osminu finala Eura. Ispadanje u skupini najlošiji je rezultat reprezentacije u izborničkom mandatu Zlatka Dalića, a sinoćnja utakmica bila je možda zadnja Luke Modrića u hrvatskom dresu, barem na velikim natjecanjima.

O utakmici s Italijom, nastupu Hrvatske na Euru i njenoj budućnosti razgovarali smo s Matom Neretljakom, bivšim hrvatskim reprezentativcem te nekadašnjim igračem Hajduka, Osijeka i Rijeke, koji posljednjih godina gradi trenersku karijeru.

Kako ste vidjeli utakmicu s Italijom?

Dobro smo igrali i dobro ušli u utakmicu, za razliku od prošlih. Dalić je korektno rekao da smo prvo poluvrijeme igrali da ne primimo gol, a u drugom smo igrali da ga zabijemo, ali dogodio se pad koncentracije. Primili smo gol iz sredine, mogao se ranije napraviti prekršaj, ali Talijan je majstorski pogodio. Nismo imali sreće, primiti dva gola tako kasno.

Je li to stvar sreće? Promašeni penali i kasno primljeni golovi odlika su malih momčadi, koje Hrvatska prije nije pokazivala.

Utakmicu protiv Španjolske gledao sam uživo, nakon svakog primljenoga gola imali smo veliku šansu. Najgore je kad se ovako ispadne, kad vam kažu "bili ste dobri, a sad 'ajte kući." Hrvatska je velika momčad, kvalitetnija od toga da ispadne u prvom krugu, nije nam se to smjelo dogoditi, a i sam izbornik je rekao da je to neuspjeh.

Dalić je krivnju preuzeo na sebe. Što je mogao drukčije učiniti? Slažete li se s njegovim kritikama na suca i tretman kod UEFA-e i FIFA-e?

Čovjek je toliko toga osvojio, za mene je on najbolji izbornik i kapa mu do poda. Slažem se da nije trebalo biti osam minuta nadoknade, ne znam je li sudac htio zaštititi Talijane, vjerojatno da. Ne znam kako se određuje satnica, ali Hrvatska je sigurno zaslužila bolji tretman od utakmice s Albanijom u tri sata. Ali trebali smo dobiti tu Albaniju, pogotovo nakon poraza od Španjolske, ne dovesti se u situaciju da primimo gol u zadnjoj minuti.

Profimedia

Moglo se to spriječiti uvođenjem drugih igrača, ali Dalić vjeruje vezi koja nam je donijela toliko trofeja i to poštujem. Mislim da je i on na to mislio kad je rekao da je on krivac, na par mlađih igrača, Sučića koji je okrenuo utakmicu s Albanijom, možda Pašalića... 

On najbolje poznaje te igrače, ali ovo nije klupski nogomet, moraju igrati najbolje i trebao je promijeniti 2-3 igrača. Greška je i što je stalno mijenjao obranu, a ona mora biti stabilna, od nje sve kreće mijenjaš samo kad moraš. Jesmo li trebali osvježiti vezu, je li Kramarić bolji na krilu ili u napadu? Za mene je on špica.

Je li vrijeme za odlazak Dalića i Modrića?

Dalića ne bih mijenjao ni pod razno, a Modrića bih, ako još želi pomoći, više koristio kao Ancelotti u Realu. Njegovo samo prisustvo je velika stvar, nije više za 90 minuta, ali puno bi značio za 15-20 i da je prisutan na klupi. Za njega nemamo zamjenu.

Tko bi Modrića dugoročno mogao zamijeniti kao lider, a tko pozicijski, u sastavu?

Gvardiol igra u Cityju i izrast će u jednog od najboljih stopera na svijetu, iako ga više stavljaju na beka. Njega treba odgajati kao vođu, obrambeni igrač mora vidjeti sve što se događa na terenu. Ali Luka mora biti tu da pomogne i pretpostavljam da će se nakon završetka igračke karijere uključiti u stožer kao Ćorluka i ostali.

A kao zamjenu na terenu imamo Sučića i Baturinu. Baturina je velik talent i vidim ga kao igrača koji će igrati njegovu poziciju i nadam se da će mu Modrić pomagati savjetima. Ali trebat će vremena da ga zamijenimo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.