"Nisam došao u Tadžikistan, nego u Hrvatsku." Uskoro mu je u Osijeku propucan auto

Foto: Profimedia

JOSE BOTO (58), sportski direktor Osijeka, žrtva je klasičnog mafijaškog napada. Portugalac je dobio brutalnu poruku kakvu ostavljaju kriminalci spremni na sve. Dok je bio na kratkom odmoru u domovini, vjetrobransko staklo njegovog auta parkirano u Osijeku propucano je sa sedam metaka.

Kao da je u HNL došao trofejni igrač iz liga Petice. I to u naponu snage

To je izazvalo ogorčenje navijača Osijeka jer Boto je omiljen među njima otkako je u siječnju došao u klub. Njegov dolazak u Osijek i SuperSport HNL je na dužnosničkoj razini kao da je došao poznati igrač iz liga Petice, ali ne s pogrešne strane 30-ih, nego u naponu snage. Pogledajmo, naime, Botin životopis. Od 2007. do 2010. bio je skaut Benfice. Osam godina nakon toga bio je šef njenih skauta. Da ništa osim ovoga nije napravio u profesionalnoj karijeri, Boto bi se imao čime pohvaliti. Lisabonski velikan glasovit je po mreži skauta i stotinama milijuna eura koje im je ona posredno omogućila.

Botinoj mreži u Benfici nije umaknuo niz talenata koji su postali kapitalci

Botinoj mreži kao šefu Benficinih špijuna nisu promaknuli Angel Di Maria, prodan Real Madridu za 35 milijuna eura, Axel Witsel, prodan Zenitu za 40 milijuna eura, Nemanja Matić, prodan Chelseaju za 25 milijuna eura, David Luiz, prodan u Chelsea za 25 milijuna eura, Jan Oblak, prodan u Atletico Madrid za 16 milijuna eura, i Ederson, prodan u Manchester City za 40 milijuna eura. Naravno, ovo su samo najpoznatiji i najunosniji primjeri. Boto je zatim tri i pol godine, od 2018. do 2021., bio šef skauta Šahtara. Od kraja 2021. do ljeta 2023. bio je sportski direktor PAOK-a.

"Odbio sam puno ponuda"

U siječnju ove godine Osijek je objavio da je Boto njegov novi sportski direktor. On se u podcastu Final Cut osvrnuo i na svoju ulogu u Osijeku: "Osjećam se dobro jer mislim da mogu donijeti nešto novo tom klubu. Ne želim biti samo jedan u strukturi nego odgovoran za sportsku politiku i sportsku strategiju. Želim otići u klub koji vjeruje u moje ideje te da zajedno kreiramo strategiju koja će omogućiti klubu da napreduje.

Danas većina nogometnih klubova sportskog direktora doživljava samo kao nekoga tko pregovara s igračima, ali ja želim imati aktivan glas u sportskoj politici i biti uključen u funkcioniranje kluba. Klubovi žele uspjeh, ali ne znaju put do njega. Odbio sam puno ponuda. Ja želim biti onaj koji je odgovoran za stvaranje tog puta i za mene je to jako važno. Odlazim tamo gdje mi vjeruju i gdje će mi dozvoliti da idem putem koji smatram ispravnim i gdje ću moći reći da sam uspio ili posrnuo zbog svojih ideja, a ne tuđih."

"Nisam došao u Tadžikistan, nego Hrvatsku"

Preuzimajući Osijek, rekao je: "Predsjednik me nagovorio da dođem ovdje. Ne moramo pobijediti sutra, možemo, ali ne možemo više ovako raditi. Nećemo potrošiti puno novca, ponekad tako ne dođete do pobjeda. Moramo stvoriti novu bazu, strategiju, iskoristiti ovo tržište i resurse koji su nam raspolaganju. Želimo da Osijek postane najveća nogometna akademija u Hrvatsku. Želim stvoriti viziju koju će drugi ljudi moći nastaviti u Osijeku. To će biti Osijekova snaga. Predsjednik mi je objasnio što mogu donijeti Osijeku, ova kombinacija države koja stvara talentirane igrače i mene, koji volim raditi s mladim igračima, bit će dobra.

U Benfici sam puno radio s akademijom igrača, nisam samo dovodio strane igrače. U Šahtaru nije bio ovakav stadion, tamo nisam imao ni ovakvu akademiju igrača. Tamo sam ih uvjerio u stvaranje vlastitih talenata. Došao sam u dobru zemlju, koja je dobro poznata po talentima, a to je nešto što mi se svidjelo. Prije svega, ovo je Hrvatska. Ona je slavna po stvaranju slavnih igrača. Nisam došao u Tadžikistan."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.