Nitko nije mogao zaustaviti Brazil. Onda mu je Hrvatska oduzela najjače oružje

Foto: Profimedia

DANIMA uoči utakmice protiv Brazila gledali smo u oči najvećem favoritu Svjetskog prvenstva. Brazil je u svom najjačem sastavu dominirao igrom protiv svih momčadi koje su mu stale na put. Pred Dalićem i njegovim pulenima bio je izuzetno zahtjevan zadatak. Ako ogolimo do kosti to kako su u tome uspjeli, sve staje u jedan izraz - kontrola prostora.

Momčad Hrvatske odlučila se braniti i aktivnim blokom i posjedom. Aktivnost bloka očitovala se u inicijalnom pritisku prema brazilskoj zadnjoj liniji, ali i u pristupu najjačoj snazi protivnika. Carioce su kroz čitav turnir stvarali višak i prostor po bokovima, kako bi na protivničku reakciju imali otvoren teren i za vezne igrače.

Poglavito je Vinicius s lijeve strane svojim kretanjima terorizirao svoje čuvare. Čim bi ih odvukao dovoljno duboko, Neymar je često imao zalet s loptom u nogama, iz kojeg je vršio pritisak na zadnju liniju.

Zatvaranje bočnih zona

Prva faza kontrole prostora bila je u postavljanju Marija Pašalića na desno krilo. Igrač Atalante svojim je fizikalijama i defenzivnom odgovornošću imponirao gotovo cijeli dvoboj. Brazil je u tim situacijama asistirao Hrvatskoj kretanjima svog beka na krivoj nozi, Danila. Njegove navike desnog beka bile su evidentne u sinoćnjoj utakmici.

Ostavljali su hrvatski protivnici Viniciusa na otoku s Juranovićem i Pašalićem koji su blokirali gotovo sva njegova kretanja. Samo u rijetkim situacijama nakon rješavanja pritiska dobivali su što su htjeli, ali desni bek Hrvatske bio je spreman i na to.

Rezultat navedenih kretanja bilo je skraćivanje prostora, ne samo za lijevo krilo nego i za Neymara. Najbolji igrač protivnika bio je zatvoren u svojevrsnom kavezu, gdje nije imao dovoljno prostora za reakciju i dolazak na protivnika u sprintu.

Druga faza na istom boku se svodila na prvu distribuciju. Hrvatska zadnja linija zajedno s Livakovićem inzistirala je na kontroliranom izlasku. Mnogo rjeđe nego inače dolazilo je do ispucavanja lopte, a češće se izvlačilo protivnika u pritisak.

Taj pritisak bio je krajnje neorganiziran. Koliko god krila i vezni igrači odigravali što su trebali, Neymar je u obrani bio ogroman minus za svoju momčad. Izlazio je u pritisak prema zadnjoj liniji ostavljajući iza leđa nepokriven prostor. Vinicius je bio previsoko, a Danilo prenisko da bi mogli zaustaviti nadirućeg Josipa Juranovića.

Desni bočni igrač Celtica je osim u obrambenoj fazi dominirao i u izlascima prema naprijed. Iskorištavao je otvoreni prostor kako bi napadao bok protivnika, ali bio i savršeni ventil posjeda prema sredini. Na taj je način u velikom broju situacija lopta iznošena na sredinu terena.

Dvije prednosti kontroliranog posjeda

Cilj pozicioniranja posjeda u tim zonama bio je dvojak. Prvo, stvarao je priliku za iskorištavanje manjka balansa kod protivnika. Tako se dolazilo u situacije poput one u kojoj je Ivan Perišić ulaskom sa suprotnog boka ušao u šansu nakon Juranovićevog centaršuta.

Drugo, i mnogo bitnije za kontrolu utakmice, dovodio je do komotne situacije u srcu terena. Izlazak iz niskog bloka u posjed koji kontroliraju Modrić, Brozović i Kovačić omogućio je smirivanje tempa utakmice i usporavanje protivničkih naleta.

Pokušao je Dalić obogatiti te elemente igre uvođenjem Vlašića i Petkovića, ali uspjeh mu je bio tek djelomičan. Igrač Torina uspijevao je dobivati duele i kontrolirati svoju stranu terena, ali Bruno Petković je u igri muku mučio sa svojim čuvarima.

Često se nalazio previše plitko i bez podrške u dubini da bi bio efikasan, a lošu situaciju je činio gorom predugim stajanjem na lopti. Baš nakon što je napadač Dinama pronašao svoju priliku u dubini brazilske zadnje linije i minijaturom doveo Brozovića u priliku, Brazil je došao do vodstva. Čak i taj pogodak došao je u uskom prostoru koji je Neymar majstorski iskoristio.

Dodatne reakcije hrvatske klupe stvorile su preduvjete za drugi i ključni bljesak Brune Petkovića. Brazil je dosta neodlučno i bez ikakve prave koordinacije krenuo dokrajčiti protivnika. Ali tu ga je koštalo otvaranje prostora. U takvim situacijama Mislav Oršić kroz cijelu karijeru pokazuje da je prava neman.

I kao što su ga zaboravljali braniči Tottenhama i Chelseaja, isto su učinili Brazilci. Lijevo krilo Dinama ugrabilo je prostor, u sredini su dva igrača stvorila disbalans, a Petković je, za napadača nekarakterističnim izvlačenjem, pozvao loptu od timskog kolege.

I baš zato je dobio priliku za šut koji je nakon laganog odbijanja završio u mreži. Hrvatska je sinoć na čelu s Dalićem odlučila kontrolirati i prostor i dobar dio (51%) posjeda. I zbog toga je poslala Brazil kući. Jer njemu je prostor trebao, ali nigdje ga nije mogao naći.