Njemački trijumvirat i Hitzfeldov nokaut svjetskih prvaka - vrhunac taktičkog savršenstva na SP-u

LIONEL MESSI, Cristiano Ronaldo i Wayne Rooney mjesecima su bili najavljivani kao igrači koji će obilježiti Svjetsko prvenstvo i odvesti svoje reprezentacije jako daleko. Nije im to pošlo za nogom, a smotra u Južnoj Africi ostat će upamćena kao ona gdje su potezi trenera najviše došli do izražaja.

"Ameri ugušili engleski vezni red"

Ugledni nogometni portal Goal.com sastavio je listu pet najupečatljivijih taktičkih izvedbi sa Svjetskog prvenstva. Popis počinje s načinom na koji je "američka reprezentacija ugušila Engleze u sredini terena". Nakon ždrijeba skupina sve se činilo tako lagano za Gordi Albion, ali već na prvoj prepreci zapele su Capellove bluze. Bob Bradley je identificirao centralni dio veznog reda kao najveću englesku snagu i sa sistemom 4-2-2-2 prisilio Engleze na igru preko bokova što im već tradicionalno nije nikakav forte.

"Xavi i Xabi Alonso nisu imali ni milimetar prostora protiv Švicarske"

Ottmar Hitzfeld pokazao je u dvoboju sa svjetskim prvacima Španjolcima da nije uzalud proglašen najboljim svjetskim trenerom. Formacija 4-4-1-1 bila je odlično balansirana, Xavi i Xabi Alonso nisu imali ni milimetar prostora, ali je zato Švicarska u sredini imala vrlo brze igrače koji su u svakom trenutku bili spremni na munjevitu kontru. Iz jedne takve su preko Gelsona Fernandesa i zapaprili Furiji...

"Capello progledao uoči Slovenije"

Fabio Capello bio je posve izbezumljen nakon samo jednog postignutog gola i dva osvojena boda u dvobojima sa SAD-om i Alžirom, ali je uoči okršaja sa Slovencima za prolaz u osminu finala (i vjerojatan spas od otkaza) napravio dvije izmjene koje su se pokazale ključnima. Priliku je na desnom krilu dao Jamesu Milneru, a u napadu je Wayneu Rooneyju pridružio Jermainea Defoea. Upravo je Milnerov ubačaj s desnog krila Defoe pospremio u mrežu Slovenije i osigurao tri boda koja su Engleze odvela među 16 najboljih.

"Nitko kao Nijemci"

Nijedna reprezentacija na Svjetskom prvenstvu nije pokazala takvu kemiju u momčadi kao Njemačka. Njihove su partije protiv Engleske i Argentine bile briljantne, za što je najzaslužniji trijumvirat Podolski-Muller-Klose. Ovaj trojac fenomenalno se je nadopunjavao - dok je Klose bio centralna punta po krilima su jurili Podolski i Muller koji su se u meču s Argentincima potpuno podredili momčadi. Ponašali su se kao široki vezni igrači, prilagodivši se svim taktičkim zahtjevima Joachima Lowa. Njemačka je bila jedna savršena oluja, ostvariva samo zbog taktičke svijesti svojih igrača.

"Vicente del Bosque - za svaku situaciju imao je plan razrađen do savršenstva"

Naravno da ovakav odabir nije mogao proći bez Vicentea del Bosquea. Španjolski izbornik imao je za svaku situaciju plan razrađen do savršenstva. Svjesno je žrtvovao Fernanda Torresa u utakmici protiv Portugala, a čim je uveo Fernanda Llorentea ovaj mu se umalo odužio pogotkom, U četvrtfinalu je odlučio zamijeniti Xabija Alonsa, uveo je Pedra koji je također donio prevagu. Sigurno je lakše biti trener kad znate da za Torresa i Xabija Alonsa imate jednako dobre zamjene, ali Del Bosque je ipak napravio hrabre poteze koji su donijeli neposredne nagrade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.