NBA

Nova faza NBA sezone pokazala se kao hit. Kako funkcionira play-in i tko sve igra?

Foto: Profimedia

ZAVRŠEN je osnovni dio NBA sezone, u subotu počinje doigravanje, ali još nisu poznati svi njegovi sudionici. Treću godinu zaredom prethodit će mu play-in, koji će drugu godinu zaredom dati posljednja četiri sudionika najuzbudljivijeg dijela sezone. Među osam klubova koji će se boriti za preostala četiri mjesta su i LA Clippersi s Ivicom Zupcem.

Play-in je uveden na ljeto 2020. kako bi se u nastavku pandemijske sezone u bubbleu Disney Worlda donekle dala šansa momčadima koje su play-off vrebale iz prikrajka, a naglo skraćivanje sezone nije im ostavilo dovoljno vremena za nadoknađivanje zaostatka.

Tada je odigrana samo jedna utakmica play-ina između Portlanda, koji je dostigao zaostatak za Memphisom i čak ga preskočio te dobio pravo da samo jednom pobjedom izbori doigravanje, dok su Grizzliesima trebale dvije. Blazersi su sve riješili iz prvog pokušaja.

LeBron se bunio, ali play-in se pokazao kao hit

Godinu kasnije, uz brojne kontroverze, pa i apel LeBrona Jamesa na otkaz čovjeku koji ga je osmislio, ustanovljen je sustav koji se primjenjuje i ove sezone jer se pokazao kao vrlo uspješan. Završnica regularnog dijela sezone, koja je često za većinu klubova dosadna, odjednom je donijela uzbuđenja jer je šesto mjesto dobilo puno veću vrijednost od sedmog, a i klubovi koji bi se inače već odavno okrenuli draftu imali su šansu za ulazak u play-off iz prikrajka.

Kako funkcionira play-in?

U play-inu sudjeluju momčadi plasirane između 7. i 10. mjesta u svakoj konferenciji. Sedmi kod kuće igra protiv osmog i pobjednik ulazi u play-off kao sedmi nositelj. Deveti dočekuje desetog, a poraženi završava sezonu. Preostala dva kluba u finalu igraju za mjesto osmog nositelja.

To znači da će Zupčevi Clippersi, kao osmoplasirana momčad Zapada, u play-inu igrati u gostima kod Minnesote. Pobjeda im donosi sedmo mjesto i okršaj s Memphisom u prvom krugu doigravanja, ali i poraz im ostavlja novu priliku da kod kuće pobjedom protiv boljeg iz okršaja New Orleansa i San Antonija izbore osmo mjesto i seriju protiv Phoenix Sunsa, najbolje momčadi lige.

Parovi play-ina

ISTOK
Brooklyn (7) - Cleveland (8) 13.4. u 1:00

Atlanta (9) - Charlotte (10) 14.4. u 1:00
Finale: poraženi 7/8 - pobjednik 9/10

ZAPAD
Minnesota (7) - LA Clippers (8) 13.4. u 3:30
New Orleans (9) - San Antonio (10) 14.4. u 3:30

Parovi play-offa

ISTOK
Miami (1) - play-in 8
Boston (2) - play-in 7
Milwaukee (3) - Chicago (6)
Philadelphia (4) - Toronto (5)

ZAPAD
Phoenix (1) - play-in 8
Memphis (2) - play-in 7
Golden State (3) - Denver (6)
Dallas (4) - Utah (5)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.