Nova Hrvatska starta u Ligi nacija. To joj natjecanje nikad nije bilo ovako važno

Foto: Profimedia

Hrvatska nogometna reprezentacija, koja je oslabljena ozljedama važnih igrača i u delikatnoj situaciji nakon neuspjeha na Euru te zbog potrebe da izvrši smjenu generacija, nađe zamjenu za Brozovića i promijeni sustav igre, za dva dana kreće u Ligi nacija. Prvu utakmicu igra kod Portugala u četvrtak, a onda u nedjelju u Osijeku dočekuje Poljsku. Preostala reprezentacija u skupini je Škotska, s kojom prvu utakmicu igra u listopadu.

Liga nacija je od eksperimentalnog postala važno natjecanje

Liga nacija je od eksperimentalnog natjecanja postala jako bitna. UEFA ju je uzdigla na takav status kako bi dala na prestižu, ali i značaju svom najnovijem natjecanju reprezentacija. Sada i učinak u njoj, uz ranking na FIFA-inoj ljestvici, određuje koje reprezentacije će biti nositelji u kvalifikacijama za SP. 

Još nije službeno potvrđeno, ali po svemu sudeći, od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, 8 će biti reprezentacije koje su u četiri skupine elitne, A kategorije Lige nacija zauzeli prve dvije pozicije. Hrvatska bi dakle u konkurenciji Portugala, Poljske i Škotske nakon šest utakmica skupine morala biti barem druga kako bi imala povlašten status prilikom ždrijeba za SP.

"Drugoligaška" Engleska će sigurno biti nositelj

Preostala 4 nositelja bit će najvjerojatnije četiri najbolje reprezentacije po FIFA rankingu koje nisu izborile plasman kroz Ligu nacija. Primjerice, Engleska igra u B, drugorazrednoj kategoriji Lige nacija i ne može preko ovog natjecanja izboriti status nositelja u kvalifikacijama za SP, ali to će sigurno biti zato što je 4. na ljestvici FIFA-e ili treća od europskih reprezentacija.

Ispred nje su samo Francuska i Španjolska, ali one igraju elitnu, A kategoriju Lige nacija te se očekuje da u njenim skupinama uzmu neko od prva dva mjesta te tako osiguraju povlašteni status u kvalifikacijama za SP.

Uzdrmanoj Hrvatskoj Liga nacija nudi ogromnu priliku, ali i opasnost

Jasna je dakle ogromna važnost Lige nacija za Hrvatsku, odnosno utakmice koje igra ovog tjedna. Hrvatska ima veliku priliku biti nositelj u kvalifikacijama za SP i ako Ligu nacija završi neuspjehom, jer je na ljestvici FIFA-e ukupno 12. te osma od europskih reprezentacija.

Tako bi bila u odličnoj prilici da bude među četiri reprezentacije koje nositelji postaju na osnovu tablice FIFA-e. No to nije sigurno ni službeno. Zato je ključno da bude prva ili druga u skupini Lige nacija jer tako je sigurno nositelj u kvalifikacijama za SP.  

Ako Hrvatska ne uspije biti među prva dva u grupi Lige nacija, uvjerit će se kako je to natjecanje ne samo velika prilika nego i ništa manja opasnost. Naime, u slučaju da ne bude prva ili druga, mogle bi je preskočiti reprezentacije koje su ispod nje na tablici FIFA-e. Konkretno, Njemačka, Švicarska, Danska, Srbija, BiH, Izrael, Škotska i Mađarska.

Čeka nas SP na kojem će igrati "pola svijeta", ali Europa izravno šalje samo 12 reprezentacija. Zato Hrvatska mora biti nositelj

Druga opasnost je da među prva dva mjesta u skupinama bude više reprezentacija koje nisu ispred Hrvatske na ljestvici FIFA-e. Ako bi se dogodilo da četiri reprezentacije koje su ispred Hrvatske na tablici FIFA-e ne prođu kroz Ligu nacija te da to ne uspije ni Hrvatska, aktualni brončani s SP-a ne bi bili nositelji u kvalifikacijama za SP 2026. 

Ključno je biti nositelj u ždrijebu za njih. Premda će idući SP doživjeti drastično povećanje broja sudionika, s 32 na čak 48 reprezentacija, Europa u Ameriku, Kanadu i Meksiko izravno šalje samo 12 pobjednika kvalifikacijskih skupina.

Preostale 4 europske reprezentacije saznat ćemo nakon baraža u kojima će igrati 12 drugoplasiranih iz kvalifikacijskih skupina i 4 nacionalne momčadi iz Lige nacija. To treba izbjeći i imati mjesto među 12 nositelja. Put do njih vodi preko jednog od dva prva mjesta skupine Lige nacija. 

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.