Nova istraga na Poljudu: Fiorentini i Hajduk sumnjivi za štetu od 9,2 milijuna kuna

NOVA istraga u klubu na Poljudu. Državno odvjetništvo sumnja da su bivši direktor Fredi Fiorentini i Hajduk kao pravna osoba oštetili državni proračun za 9,2 milijuna kuna. Sporni su porezi na transfere Nike Kranjčara, Nikice Jelavića, Mirka Hrgovića i Ante Rukavine. Dugovanja je Porezna uprava evidentirala tijekom 2008. godine, kada je već započelo preoblikovanje kluba. 

Tko je oštećen?

Upravo bi to moglo biti sporno, ističe Fiorentinijev branitelj Damir Primorac. Država je, naime, sva svoja potraživanja prenijela na Grad Split, koji je, pak, za to dobio udjel u klubu. Tko bi onda zapravo bio oštećen u ovom slučaju?

"Fiorentini je bio administrator, radio je po nalozima Uprave i Skupštine"

Fredi Fiorentini nije nam zasada htio komentirati slučaj. Odvjetnik Primorac je, pak, potvrdio da je danas preuzeo istražni zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Splitu.

"Činjenica je da je Fiorentini radio sve po zakonu te u suglasnosti sa Upravni odborom, tijelom koje ga je izabralo. Fiorentini je kao direktor obavljao administrativni dio, dok se Upravni odbor bavio financijskim transakcijama. Za te poslove su imali i savjetnike. Fiorentini je samo provodio odluke Upravnog odbora i Skupštine. Njima je odgovarao i na njegov rad nikada nije bilo primjedbi", upozorio je Primorac.

Svjedoci predsjednici Hajduka i menadžer Siniša Šošo

Kako se inkriminirano razdoblje proteže kroz većinu 2008. godine, u postupku bi se trebali saslušati svi predsjednici Hajduka koji bi mogli imati neka saznanja o spornim transferima poput Branka Grgića, Željka Jerkova, Ante Nosića i Mate Peroša. Svjedok bi trebao biti i nogometni menadžer Siniša Šošo. 

U utvrđivanju kazneno pravne odgovornosti presudno bi, pak, trebalo biti financijsko-knjigovodstveno vještačenje, što je također zatraženo istražnim zahtjevom.

Četvrti postupak protiv Hajduka

Ovo je u posljednje vrijeme već četvrti kazneni postupak koji se poveo zbog sumnjivog poslovanja kluba sa Poljuda.

Prije mjesec dana konačno su na sud puštene optužnice protiv dvije garniture Hajdukovih direktora. Sve je, više-manje ostalo u sadržajnom smislu isto kao i prije osam godina, kada su vraćene na doradu, osim što je iz postupka ispao Nadan Vidošević. Državno odvjetništvo je nakon 11 godina postupka ocijenilo da za njega nemaju kvalitetne dokaze. Ostale su, pak, optužili za 200-ak milijuna kuna štete.

Gotovo pa isti dan dignuta je i optužnica protiv Fiorentinija i Hajduka, i to zbog poreza iz 2005. godine. U pitanju je relativno simboličnih 270 tisuća kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.