Nova senzacija Hrvata na najopasnijoj utrci svijeta. Prošao je kroz cilj u debiju

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKI motociklist Loris Majcan (28) uspješno je završio glavnu utrku Isle of Man TT, najopasniju motociklističku utrku na svijetu, na kojoj je poginulo 269 ljudi. Fantastični Zagrepčanin, koji se natječe u kategoriji SuperSport, u svom debitantskom nastupu na Isle of Manu završio je na 43. mjestu od 60 natjecatelja u glavnoj utrci.

Čudo u debitantskom nastupu

Ipak, sama činjenica da se kvalificirao za glavnu utrku u svom prvom nastupu na ovom otočiću između Irske i Engleske, kao i da ju je uspio završiti, čine ovo rezultatom vrijednim divljenja. Staza na kojoj se vozi zloglasna utrka na Isle of Manu dugačka je 60.73 kilometra i ima 246 zavoja kroz sela i gradiće i ekstremno je opasna. Na stazi nema izletnih zona pa vozači i najmanju grešku mogu platiti životom.

Pritom treba napomenuti da su se u utrci vozila četiri kruga na toj izazovnoj stazi. Majcan je svoj najbrži krug odvezao za 19 minuta i 36 sekundi, što je oko dvije minute sporije od pobjednika Michaela Dunlopa, apsolutnog vladara na Manu. Prosječna brzina u krugu iznosila mu je 185 km/h, dok mu je najveća zabilježena brzina iznosila 268 km/h, što je 11. najbolji rezultat utrke.

Ogromni problemi s motorom

Majcan je imao ogromnih problema s motorom na Manu. Na prvom treningu otkazale su mu električne instalacije, a onda i kompletna mašina. Imali su rezervnu, ali ona je bila serijska i bitno slabija od one koju su pripremali tjednima. 

Ludim kombinacijama uspjeli su dogovoriti da im iz Austrije avionom stigne čitava nova električna instalacija, a ukupno su na servisu motora Loris i njegovi mehaničari radili 16 sati. Ipak, uz sve probleme, Majcan je kvalifikacije odradio bolje od ijednog debitanta u povijesti, a sada je i uspješno završio utrku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.