Srbija je vodeća esport sila u regiji

FOTO: A.Sznajder/Flickr

SRBIJA se u zadnjih nekoliko godina prometnula u vodeću esport silu u regiji, a to potvrđuju i nedavni uspjesi igrača i timova te zemlje. Posljednji uspjeh ostvario je najbolji srpski CS:GO tim, Binary Dragons, osiguravši nastup na DreamHack ASTRO Open Atlanta turniru vrijednom 100 tisuća dolara. Dok se ranije istog dana, srpski igrač Nikola "LEGIJA" Ninić kvalificirao na jedan od najvećih CS:GO turnira uopće, PGL Major Krakov težak čak milijun dolara.

Dosad bi već svima trebalo biti jasno kako je esport globalni fenomen koji neće zaobići ni ove prostore. Iako se mnogima čini kako esport tek dolazi u regiju, on ovdje postoji već godinama. Proživljavao je svakakva stanja i probleme, ali ipak je tu. Sve zemlje bivše nam zajedničke države pokušavale su ići u korak sa svjetskim trendovima, imitirati ono što se događa na zapadu i postaviti temelje za esport industriju. U toj situaciju najbolje su se snašli naši istočni susjedi Srbi, a u zadnje vrijeme beru plodove svoga rada. Koliko je gejming i esport ozbiljna tema u Srbiji potvrđuje i nedavna izjava srpske premijerke Ane Brnabić koja u gejmingu i filmskoj industriji vidi veliki potencijal za rast bruto društvenog proizvoda. 
 

 
Posljednji značajan uspjeh regionalnog esporta na međunarodnoj razini režirala je ekipa Binary Dragons, kvalificiravši se na 100 tisuća dolara vrijedan CS:GO turnir, DreamHack ASTRO Open Atlanta koji će se igrati od 21. do 23. srpnja. Naravno, put im nije bio lagan, a kako bi osigurali nastup na turniru, u finalu su morali pobijediti ruski Spartak. Da, esport podružnicu poznatog nogometnog kluba. Ipak, Binary Dragonsi su najbolji CS:GO tim u regiji, a ovim uspjehom korak su bliže najvećim esport pozornicama na svijetu. Timu sastavljenom  uglavnom od srpskih igrača - Luka "emi" Vuković, Đorđe "DJOXiC" Niciforović i Nestor "LETN1" Tanić - regionalni štih daju Anel "NENO" Ceković iz Makedonije i Nemanja "huNter" Kovač iz Bosne i Hercegovine. Inače, rođak jednog od najboljih igrača na svijetu Nikole "NiKe" Kovača. 
 

Ranije istog dana, srpski igrač Nikola "LEGIJA" Ninić igrajući za tim BIG, osigurao je nastup na PGL Majoru u Krakovu (16. srpnja) vrijednom milijun dolara koji spada među najprestižnije CS:GO turnire na svijetu. Tako su u istom danu ispisane neke od najvažnijih stranica srpskog esporta, a sudeći po trendovima bit će to odlična knjiga. Veliki je ovo uspjeh i za cijelu regiju koja će dobiti još više pozornosti esport industrije. Dragonsima i Nikoli želimo puno sreće na nadolazećim turnirima i u svemu što ih očekuje nakon toga. Kada bude teško sjetite se otkud ste došli i stisnite zube. Tko odavde ispliva, može plivati s najvećima. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.