Odlazak legende u sivoj trenerci: Jedinstveni golman ide u penziju

Foto: Getty Images / Guliver Image

LEGENDARNI vratar Mađarske Gabor Kiraly završio je nogometnu karijeru u 40 godini. Nevjerojatni, vječni Kiraly odigrao je sinoć rekordnu 108. utakmicu protiv Švedske, koja je slavila s 0:2. U 29. minuti zamijenio ga je Balazs Megyeri, a Kiraly je uz ovacije gledatelja napustio zauvijek napustio travnjak.

> Trenirka stil: Priča o mađarskoj legendi koja nije htjela biti maneken, nego golman

Vratar je proteklog ljeta nastupio s Mađarskom na Euru u Francuskoj nakon puna tri desetljeća, a oduvijek je bio prepoznatljiv po sivoj trenerci, koja je bila njegova sretna amajlija. 

"Sretan, ponosan i pun emocija odlazim. Punih 18 godina branio sam za Mađarsku i uvijek sam pružao sve od sebe. Uspjeli smo se plasirati na Euro, odigrati dobro u Francuskoj i sada je vrijeme za mlađe vratare. Hvala svima", rekao je Kiraly, koji je od 1998. godine bio dio reprezentacije.

On je 104. puta započeo utakmicu kao prvi vratar Mađarske, a debitirao je 1998. protiv Austrije, protiv koje je na Euru u Francuskoj sa 40 godina i 74 dana postao najstariji sudionik natjecanja u povijesti. 
 
Kiraly je karijeru započeo 1993. u Haladasu, malom klubu iz rodnog mu Szombathelyja. Tamo je branio četiri godine, a onda otišao u berlinsku Herthu. U Berlinu je ostao sedam godina i zabilježio 252 nastupa. Primio je 329 golova, no čak je 89 puta sačuvao mrežu netaknutom. 
2004 mu je uprava kluba poručila kako može ostati, ali pod uvjetom da potpiše novi ugovor prema kojem će zarađivati znatno manje. Odbio je i otišao je u Crystal Palace. Tamo se nije nabolje snašao i često je odlazio na posudbe (West Ham, Aston Villa), da bi nakon tri godine potpisao za Burnley.
 
 
Zatim je 2009. preselio u Bayer Leverkusen, pa potpisao za 1860 München, u kojem je ostao pet godina, da bi se nakon toga vratio na Otok, točnije u Fulham. I onda 2015. vratio se doma u Szombathely Haladas, gdje je odlučio i završiti karijeru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.