Odlično je što igramo protiv Japana, izbjegli smo reprezentaciju koja nam ne leži

Foto: Epa

HRVATSKA je remijem bez golova protiv Belgije izborila prolazak među 16 najboljih na Svjetskom prvenstvu. Hrvatska je natjecanje u skupini završila na drugom mjestu. Zoran Vulić je za Index dao svoj komentar utakmice.

Najprije treba čestitati igračima i izborniku. Prolaz na Svjetskom prvenstvu je prolaz, bez obzira na to što igra nije bila onakva na kakvu nas je reprezentacija navikla. Belgija 75 minuta praktički nije postojala na terenu i trebali smo to iskoristiti, no važnost utakmice je očito bio ogroman uteg za naše igrače koji nisu znali iskoristiti sve ono što je Belgija nudila.

Kasnije je nastupila panika i mogu reći samo: hvala, Lukaku. To što je čovjek promašio je nevjerojatno. Četiri čiste šanse nije zabio. Hvala mu od srca, a hvala i Jošku Gvardiolu. Nakon utakmice s Kanadom sam rekao da je odigrao kao Beckenbauer. Ne bih želio biti dosadan i ponavljati se, ali za mene je on trenutačno najbolji stoper svijeta.

Jedan detalj iz 80 i neke minute pokazuje zbog čega je Gvardiol najbolji stoper svijeta

Detalj u 80 i nekoj minuti je možda najbolji pokazatelj kakav je Gvardiol igrač. Dečko je prije toga nosio čitavu obranu, a onda je pokupio jednu loptu i iznio je do belgijskog kaznenog prostora. Nevjerojatno. Gvardiol može igrati i obranu i vezu. Hrvatska, ali i svijet su dobili čudo od igrača. 

Međutim, nije dobro kad toliko hvalimo obrambene igrače. To znači da nam igra nije bila najbolja. Jednostavno, moramo dignuti kvalitetu igre. Ovo u grupi nije bilo bajno. Prolaz je prolaz, ali Hrvatska može i mora bolje. Na turnirima ovakvog tipa najvažnije je proći prvi krug, a onda, kako natjecanje bude odmicalo, važno je podizati formu. Uvjeren sam da će se sad to dogoditi Hrvatskoj i da ćemo igrati bolje.

Livakoviću nije lako 75 minuta biti bez posla, a onda zadržati punu koncentraciju. Ne tražimo probleme tamo gdje ih nema

Livaković je odigrao dobar turnir. U tri utakmice je primio samo gol protiv Kanade, a tu nije ništa mogao. Protiv Belgije je imao nekoliko nespretnih reakcija, posebno je zaplivao na onaj centaršut kad je Lovren zakasnio, ali golmanu nije lako biti u ovako teškoj utakmici koncentriran 90 minuta, kad 75 nema nikakvog posla. Ne tražimo probleme tamo gdje ih nema. Livaković je na visini zadatka. 

Modrić je Modrić u svakoj ulozi

Modrić je na ovom turniru u jednoj malo drugačijoj ulozi nego na što smo ga možda navikli gledati, ali Luka je Luka. Naš vođa, naš motor. Pokretač svega. Kad smo kod Luke, pohvalio bih i Brozovića. Marcelo je odigrao odličnu utakmicu, bio je na svakoj lopti, pretrčao je vjerojatno najviše na terenu i uz Gvardiola je bio naš najbolji čovjek. Kad smo kod Modrića, onda možemo reći da je on tip igrača kojeg ne vidiš, ali je najbolji.

Njegova pamet, mirnoća, inteligencija su nešto što se rijetko viđa u nogometu. Istina, igra nešto drugačije na ovom turniru, ali ovaj naš vezni trojac Modrić - Kovačić - Brozović znaju sva djeca u Hrvatskoj. Njih trojica se u dušu poznaju i vjerojatno nekad na terenu sami donose odluke o pozicioniranju mimo odluka Dalića. 

Sad nas u osmini finala čeka Japan. Drago mi je, s njima će biti puno lakše jer su za nas u nogometu Španjolci ono što su u rukometu Francuzi.