liga prvaka

On je dokaz da je bolje imati vrhunskog golmana i solidnu momčad nego obratno

Foto: Epa

''U OVOM trenutku Jan Oblak je možda i najstabilniji vratar na svijetu. Utakmica u Liverpoolu je dokazala da je bolje imati solidnu ekipu i vrhunskog golmana nego fantastičnu momčad i lošeg vratara. To što je on radio na Anfieldu je bilo čudesno. U posljednje vrijeme s ovih prostora imamo puno odličnih golmana. Uz Oblaka tu je i Handanović, pa naši Subašić i Livaković. Ipak, Slovenci su nekako pobjegli u tom pitanju'', kazao nam je bivši golman Hajduka i ravnatelj HNS-ove akademije Vatroslav Mihačić komentirajući za Index herojsku partiju čudesnog slovenskog golmana na Anfieldu.

Vratari su često podcijenjeni. Uvijek u sjeni plemenitih veznjaka i smrtonosnih golgetera. Tipično kafansko razmišljanje.

Uzvratna utakmica osmine finala između Liverpoola i Atletica najbolje je dokazala koliko golman može biti presudan. Golman te može lansirati među zvijezde, ali jednako te tako može i uništiti. Ako je ijedna utakmica u povijesti uspjela dokazati tu tezu, onda je to bila ona koja se prije dva dana odigrala na Anfieldu.

Priča o dva golmana 

Priča o dva golmana. Kad bismo pokušali u nekoliko riječi sumirati sve ono što smo vidjeli u 120 minuta teške bitke na Anfieldu, onda bi to bio naslov. Nakon što je sudac odvirao kraj, na jednoj strani je stajao div, a na drugoj je ležao čovjek kojem u tom trenutku nije bilo ni do čega, najmanje do nogometa.

Liverpool je dominirao 97 minuta. Prvak Europe prekomjerno je granatirao vrata Jana Oblaka od prve minute dvoboja sve do sedme minute prvog produžetka. Nakon što je Roberto Firmino u 94. minuti spretno zabio gol za 2:0, izgledalo je da branitelj naslova sigurno ide među osam najboljih momčadi Starog kontinenta. Atleticu je trebao samo jedan gol da se vrati u igru, ali u tom je trenutku to izgledalo nemoguće. Igrači Chola Simeonea više od sat i pol igre nisu ni pomišljali kako napasti igrače u crvenom dresovima, nego su se zbili u svojih 16 metara i na sve moguće načine pomagali svom golmanu, koji je bio na streljani. Sijevalo je sa svih strana, a ono što bi i prošlo spartansku obranu madridske momčadi branio je nevjerojatni Slovenac.

U nekim normalnim okolnostima Liverpool je tu utakmicu trebao riješiti i bez produžetaka. Imao je previše idealnih šansi. Ipak, zabio je samo jedan gol jer je jedan Slovenac odlučio da će mu utakmica na mitskom stadionu biti utakmica života. Možda je Oblak u karijeri imao i boljih obrana, ali nikad nije ovako branio u važnijoj utakmici. Zapravo, teško se sjetiti da je neki golman bolje branio u utakmici koja je nosila toliko toga.

Grafika: Sofascore za IndexSport

"Jan je najbolji golman na svijetu. Ono što je Messi za Barcelonu, to je Oblak nama. Čovjek koji rješava utakmice i donosi pobjede'', nakon utakmice kazao je Diego Simeone naklonivši se svom vrataru. Cholo je u ovih nekoliko jednostavnih rečenica zapravo ponudio sasvim novu paradigmu tumačenja nogometne igre. Naslove i trofeje ne donose samo genijalci poput Messija ili Ronalda. Jan Oblak je na Anfieldu bio Zlatna lopta.

''Igrali smo savršenu utakmicu 95 minuta. Bili smo izvanredni. Dominirali smo i imali smo intenzitet s kojim su se oni morali nositi. Međutim, imali su izvanrednog golmana i on ih je držao na životu. Izvukao ih je sjajnim obranama. Spasio ih je. Ovako iz glave, sjećam se da je barem tri ili četiri puta obranio nemoguće. Pokušali smo sve, dali smo sve od sebe, ali protiv Oblaka nismo imali rješenja. Nemamo si što predbaciti'', razočarano je nakon poraza pričao najbolji stoper današnjice Virgil van Dijk.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali kompilaciju obrana Jana Oblaka protiv Liverpoola možete pogledati OVDJE.

Kad je u 94. minuti Firmino zabio za 2:0, Anfield je slavio. Navijači Redsa počeli su sanjati duplu krunu. Nakon 30 godina posta u Engleskoj, ove će sezone uzeti domaći naslov. Obrana Lige prvaka bila bi kruna čudesne generacije. Ali tri minute kasnije Kop je utihnuo. Sad dolazimo do drugog aktera priče o dva vratara. Igrala se 97. minuta kad je vratar Liverpoola ničim izazvan jednu laganu loptu dodao u noge Joau Felixu. Mladi Portugalac ju je odmah proslijedio do Marcosa Llorentea, a napadač Atletica, koji je do srijede navečer ove sezone u Ligi prvaka odigrao svega 54 minute, zabio je gol koji je Colchonerose vodio u četvrtfinale.

''Momčad koja ima vrhunskog golmana ima slobodu riskirati u napadu. A bez rizika nema profita. Zato je Atletico prošao jer su kod 0:2 mogli preuzeti maksimalni rizik i krenuti na sve ili ništa. Liverpool je dokaz te teze. S Alissonom na golu oni rade što hoće. Bez njega trokiraju. U trenutku kad su primili onakav gol jasno je bilo da su se pogubili, da su počeli paničariti, a Atletico je to znalački iskoristio. Da je Alisson bio na vratima kod 2:0, nema nikakve šanse da Liverpool ne bi prošao. S druge strane, Oblak je nevjerojatnim obranama spriječio da mu se momčad ne raspadne već u regularnom tijeku utakmice. Paradoks Liverpoola je da u ovom trenutku imaju ponajboljeg golmana na svijetu, a u samo dvije godine dva puta gube Ligu prvaka zbog katastrofalnih reakcija svojih rezervnih golmana'', kaže nam Mihačić.

Nakon Adrianove greške igračima Liverpoola dogodio se efekt Semiha Şentürka

Čak i površnim poznavateljima nogometa koji su se u tom trenutku zatekli na Anfieldu ili pred TV ekranima bilo je jasno da je utakmica gotova. Katastrofalna pogreška Adriana na igrače Liverpoola imala je efekt Semiha Şentürka. Šokirani, zbunjeni i preplašeni prestali su igrati, kao da nisu vjerovali da im se opet događa ista stvar, niti dvije godine nakon povijesnog kijevskog performansa nesretnog Lorisa Kariusa. Cholovi bojovnici nanjušili su krv i sve je bilo gotovo. Još jedan gol Llorentea i treći Alvara Morate bili su samo logičan slijed onoga što se dogodilo u 97. minuti.

Zbog zakonskih restrikcija i TV prava portali ne smiju objavljivati videomaterijale, ali katastrofalnu pogrešku Adriana možete pogledati OVDJE.

Znalo se da je ozljeda Alissona Beckera veliki hendikep za Liverpool, ali ni najveći pesimisti među navijačima Redsa nisu slutili da će ispasti na ovakav način. No da Jan Oblak u prvih 90 minuta nije odigrao rolu za Oscara, Adrián San Miguel del Castillo danas ne bi bio najnesretniji nogometaš na svijetu.

''Moja Metaloplastika je osamdesetih harala Europom. Bili smo najbolja rukometna momčad na svijetu. U napadu smo bili nezaustavljivi, a ključan razlog zašto smo igrali tako moćan i ubojit rukomet je činjenica da smo na golu imali najboljeg golmana na svijetu, Mirka Bašića. Znali smo da u napadu možemo igrati slobodno, bez grča i straha od pogreške jer bi on, ako mi i izgubimo loptu, ionako sve obranio. Kad imaš takvog golmana, onda je sve lakše'', za Index je jednom pričao veliki Veselin Vujović.

Jedan od najboljih rukometaša svih vremena bio je u pravu. Jan Oblak je najbolji dokaz za to. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.