Oni će osvojiti svijet: Pet veličanstvenih u izboru za najboljeg mladog igrača

Foto: Getty Images / Guliver Image

POZNATO je pet imena igrača koji u užem izboru konkuriraju za osvajanje nagrade Golden Boy za najboljeg mladog nogometaša svijeta. Ovo priznanje od 2003. godine dodjeljuje talijanski sportski tisak Tuttosport, a glasa 30 novinara iz 20 europskih država iz renomiranih listova poput Marce, Bilda, L'Equipea... Uvjet je da igrač mora biti rođen poslije 1. siječnja 1998. godine i da igra u elitnom rangu europskog nogometa. 

U konkurenciji su Trent Alexander-Arnold (Liverpool),  Matthijs de Ligt (Ajax), Vinícius Júnior (Real Madrid), Patrick Cutrone (Milan) i Justin Kluivert (Roma). 

Alexander-Arnold - Europski doprvak i četvrti na svijetu

Sjajna je godina iza 20-godišnjeg desnog beka Liverpoola. Trent Alexander-Arnold stigao je s Liverpoolom do finala Lige prvaka u Kijevu, gdje su Redsi izgubili 1:3 od Reala. Nakon toga je bio dio engleske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a Gordi Albion osvojio je četvrto mjesto.

De Light - Branič za kojim luduju europski velikani

Iako ima tek 19 godina, Matthijs de Light jedan je od najtraženijih braniča u Europi, a prate ga i pokušavaju dovesti najveći klubovi. Biser Ajaxa je u sezoni 2016./17. igrao finale Europa lige protiv Manchester Uniteda (0:2). Ove godine igra sjajno, već je skupio 11 utakmica za preporođenu reprezentaciju Nizozemske i sigurno će biti jedna od najvećih zvijezda prijelaznog roka na ljeto.

Vinícius Júnior - Realovo čudo od djeteta

U svibnju 2017. Real je potrošio čak 46 milijuna eura za čudo od djeteta iz Brazila. U pitanju je Vinícius Júnior, koji je tak nakon 18. rođendana stigao u Madrid, gdje je ove sezone odigrao pet utakmica i zabio jedan gol, uz tri asistencije. U redovima aktualnog europskog prvaka u njemu vide novu zvijezdu i vođu neke nove momčadi koja će nastaviti tamo gdje su Modrić, Ramos i društvo stali.  

Cutrone - Inzaghi i Vieri u jednom

Novi Filippo Inzaghi, novi Christian Vieri - tako talijanski mediji opisuju Patricka Cutronea. Strašni 20-godišnji napadač Milana već ima status iskusnog napadača na San Siru. A kako i ne bi kad je do sada u 60 utakmica zabio 23 gola i upisao sedam asistencija. Samo ove sezone je već pet puta pogađao u 13 mečeva te srušio Romu sa zvukom sirene u talijanskom klasiku, a prošle je eliminirao Inter u četvrtfinalu Kupa Italije pogotkom u produžecima. 

Kluivert - Očevim stopama

Sjećate se odličnog napadača Patricka Kluiverta? Njegov sin je Justin Kluivert, 19-godišnje ofenzivno krilo koje je prošlog ljeta stiglo u Romu iz Ajaxa za 18,7 milijuna eura. Nakon ne baš dobrog starta, počeo je igrati sve bolje za rimsku momčad te je do sada uspio zabiti jedan gol, uz asistenciju, u devet utakmica. U pitanju je velika nada nizozemskog nogometa koja želi ići očevim stopama i ostati upamćena. 

Od 2003. nagradu Tuttosporta dobivali su Rafael van der Vaart, Wayne Rooney (2004), Lionel Messi (2005), Cesc Fabregas (2006), Sergio Aguero (2007), Anderson (2008), Alexandre Pato (2009), Mario Balotelli (2010), Mario Götze (2011), Isco (2012), Paul Pogba (2013), Raheem Sterling (2014), Anthony Martial (2015), Renato Sanches (2016) i Kylian Mbappé 2017. godine.

Zanimljivo, Mbappé je svjetski prvak i konkurira za Zlatnu loptu, a nije se našao u izboru Golden Boya unatoč tome što ima 19 godina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.