premiership

Ono što je radio Casillasu, Mourinho sad radi najskupljem pojačanju Tottenhama

Foto: EPA, Getty Images

JOSE MOURINHO konačno je pokazao pravo lice. Portugalac je od dolaska u Tottenham neuobičajeno sretan i zadovoljan. 

Nismo navikli gledati iskusnog trenera u atmosferi u kojoj uvijek sve štima, u kojoj nema problema i vanjskog neprijatelja protiv kojeg se njegovi ratnici moraju boriti. Njegov medeni mjesec sa Spursima trajao je gotovo dva mjeseca, ali sada je gotov.

U Realu su to bili Ramos, Casillas i Ronaldo, u Chelseaju De Bruyne i Eto'o, u Manchester Unitedu Shaw, Martial i Pogba, a sada je Mourinho pronašao i prvu žrtvu u Tottenhamu. To je najskuplje pojačanje londonskog kluba - Tanguy Ndombele. I to baš na Boxing Day, najsvetiji dan u engleskom nogometu. 

Mourinhov izraz lica kad se spomenulo Ndombeleovo ime kazao je sve. Navijači Tottenhama priželjkivali su što više partija 22-godišnjeg francuskog veznjaka koji je doveden kako bi pojačao vezni red te u njega uveo određenu dozu kreativnosti i snage. No kada su službeno objavljeni sastavi za utakmicu protiv Brightona na Boxing Day u 11.30, Ndombeleovog imena na tom papiru nije bilo. Nije bio niti na klupi.

Klub je poslao jasan znak. Mladi Francuz nije ozlijeđen. Francuski mediji izvještavali su da je odsutan zbog problema s aduktorom. Ipak, u 14.45 Ndombele se pojavio. Nakon teške pobjede Spursa protiv Brightona (2:1) odradio je trening zajedno s igračima koji nisu igrali tog dana - Lamelom, Dierom, Wanyamom, Sonom i juniorima Skippom, Parrottom i Cirkinom. 

I nije izgledalo kao da se čuva. Ndombele je dodavao loptu bez ikakvog problema, čak i ulazio u duele sa suigračima te odrađivao i razne vježbe snage. 

Kada su Mourinha upitali prije utakmice zašto nema Francuza na popisu igrača, on je izgledao kao čovjek koji želi reći puno više nego što je zapravo rekao.

"Ne mogu reći da je ozlijeđen jer za pet minuta počinje trening za one koji nisu igrali i vi ćete vidjeti s tribina da on normalno trenira", kazao je Mourinho poslije utakmice pa podrobnije objasnio:

"Rekao mi je jučer da ne osjeća da je u stanju odigrati utakmicu. Ne zbog ozljede, već zbog straha od prethodnih ozljeda koje je imao od početka sezone. Dvije, tri, četiri ozljede mišića i osjećaj da nije spreman početi, ali ne mogu reći da je ozlijeđen, samo da nije spreman igrati, to su različite stvari", rekao je Portugalac, naizgled pomalo razočaran Ndombeleovim ponašanjem.

A kad Mourinho ne može reći ono što zaista želi, već o stvarima govori između redaka i igra igre - onda je jasno da se tu radi o nečemu mnogo većem od obične svađe ili ozljede zbog koje igrač nije mogao nastupiti.

Ndombele problema s ozljedama ima stalno u prvih pet mjeseci otkako je stigao u klub iz Lyona. Tijekom predsezonskog perioda neimenovani je izvor blizak Tottenhamu otkrio engleskim medijima da je mladom Francuzu bilo preteško trenirati prema Pochettinovom režimu rada. 

Ndombele bi se brzo umarao na premierligaškim utakmicama i rijetko bi koju završio u cijelosti. Točnije, nije odigrao punih 90 minuta u protekla tri mjeseca. Francuz je zadobio nekoliko mišićnih ozljeda, točnije bedrenog mišića i prepona. Mourinho je ovaj tjedan medijima poručio da je Ndombele fantastičan talent, ali da se treba prilagoditi fizičkim zahtjevima nove nogometne kulture u koju je došao i napasti je premierligaškim mentalitetom. 

Nije tajna da nogometaši često stisnu zube i odrade utakmice iako trpe veliku bol. Pochettino je jednom kazao da je u procesu stvaranja Harryja Winksa boljim igračem bilo ključno to što je mladog veznjaka uvjerio da uvijek odigra "kroz" bol te da se toga nastoji što manje bojati. Štoviše, da mu to ne bude vječiti izgovor.

Što se Ndombelea tiče, on je u vrhunski nogomet stigao relativno kasno u svojoj karijeri. Kao dijete prolazio je veliki broj akademija. Nijedna ga nije htjela zadržati zbog toga što navodno nikada nije bio u dobroj formi i imao je višak kilograma. U Francuskoj je igrao za Amiensov B tim u četvrtoj ligi i tek je u 19. godini zaigrao prvu profesionalnu utakmicu. 

Tek 2016. godine udahnuo je novi život, proigrao, a onda ga je zapazio Olympique Lyon koji je bio impresioniran njegovim sposobnostima. Prvo ga je posudio, a potom ga i doveo za stalno. Tek prošle sezone Francuz je eksplodirao i brojni europski velikani htjeli su ga dovesti. U prvom redu Manchester United i Juventus, koji su već bili spremni za njegov potpis, a onda se niotkuda stvorio Tottenham i ukrao im ga pred očima.

Presudio je telefonski poziv kojeg je Pochettino obavio s Ndombeleom te u kojem ga je uspio uvjeriti da je dolazak u London najbolja opcija za razvoj njegove karijere. Argentinski stručnjak rekao mu je da je impresioniran njegovim stilom igre, obećao mu veliku minutažu i slobodu u igri, ali i naveo da mora popraviti jednu stvar - posljednje dodavanje.

Za to je vrijeme predsjednik Spursa Daniel Levy uspio nagovoriti Lyon da francuskog reprezentativca proda baš njima, što se na koncu i dogodilo, uz rušenje klupskog rekorda. Oko 60 milijuna eura inkasirao je Lyon, a Pochettino je dobio svoje željeno pojačanje. 

Na koncu, sudbina nije htjela da mu Argentinac ostane trener, napustio je klub, a stigao je Jose Mourinho. I sada Ndombele, koji će u subotu, na dan kad Spursi gostuju kod Norwicha, proslaviti 23. rođendan, ima problema. 

Winks i Sissoko neće moći igrati zbog suspenzije, zbog crvenog kartona odsutan je i Son pa je vrlo izvjesno da će Portugalac ipak dati šansu mladom Francuzu, ali Ndombele će morati biti jako oprezan kako će odigrati i kako će se ponašati u nastavku karijere jer Mourinho ne trpi one koji nisu spremni ginuti i na kraju - poginuti za njega na terenu. On voli i cijeni isključivo ratnike i to je njegov stil na kojem je izgradio uspješnu karijeru.

U prilog tomu ide i činjenica da je trener Spursa na sva zvona nahvalio Erika Lamelu, napadača Tottenhama koji uopće nije ni nastupio protiv Brightona u četvrtak. 

"Jako sam sretan s dečkima, čak i onima koji nisu igrali. Lamela je bio fantastičan. Mislim da negdje 56 ili 57 dana nije trenirao s ekipom. Bio je ozlijeđen, trenirao je individualno", kazao je pa dodao:

"Sada je s ekipom trenirao dvaput, nakon 57 dana trenira s ekipom dvaput i dođe mi reći ovo: 'Mislim da me trebate sada kad ste u problemu s ozljedama, suspenzijama, nema Sonnyja (op. a. Heung-min Son). Ako me trebate, ja sam ovdje. Ako me trebate za 10 ili 15 minuta, ovdje sam za vas'", prepričao je Mourinho pa zaključio:

"Znači, on je bio tu, bio je spreman ako smo ga trebali da zabije gol. Bio je tu. To su stvari koje mene dirnu. Volim igrače koji se žrtvuju za momčad."

Ovime je Mourinho poslao poruku Ndombeleu i svima onima koji ne misle ginuti za njega i klub da za njih mjesta u njegovom Tottenhamu - nema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.