Oproštaj od Eurocupa: Bilbao pokazao malo, Zadrani gotovo ništa

ZADRANI u četvrtfinalu Eurocupa u Torinu nisu pokazali dovoljno za prolaz u nastavak natjecanja. Bilbao je slavio rezultatom 76:67 (24:11, 15:20, 14:22, 23:14). Španjolci će u polufinalu Eurocupa igrati protiv ruskog Himkija, a drugi polufinalni par čine Hemofarm i Lietuvos Rytas.

> Tijek susreta

Zadar je protiv Bilbaa igrao samo na momente, ali nije bilo dovoljno koncentracije za konačni preokret. Smjer u kojem će utakmica ići su Španjolci zacrtali već na samom početku susreta kad su poveli 12:0. Do kraja utakmice Zadar je morao stizati prednost Banićeve, Pašalićeve i Markotine ekipe, što im je nekoliko puta pošlo za rukom, ali na kraju su ipak pukli.

Čvrsta obrana iscrpila Zadrane

Zadrane su pobjede koštala nerealizirana slobodna bacanja (promašili su ih čak 11), dok su Španjolci s crte realizirali gotovo sve. Nije Bilbao pokazao da je išta kvalitetniji od Zadra, ali hrvatski košarkaši prvaci večeras jednostavno nisu mogli namjestiti ruku. Rok Stipčević, nositelj igre Zadrana, svoj je prvi koš iz igre postigao tek pet minuta prije kraja utakmice, a ni njegovi se suigrači nisu iskazali "mekom" rukom. Stipčević je tako promašio četiri trice, Perić tri, Johnson tri, Farmer tri, Ružić i Rančić po dvije...

Iako su Zadrani obrani igrali vrlo čvrsto i ograničili protivnika na relativno mali broj koševa, činilo se da se u defenzivi previše troše, te njihove akcije nisu izgledale konkretno. Pokušali su ih podići Farmer (koji je puno solirao dok Španjolci nisu shvatili da mu samo treba blokirati lijevi ulaz) i Gečevski (koji se relativno brzo "napunio" osobnim pogreškama). Nije Zadranima pomogla ni činjenica da je najbolji igrač Bilbaa, Marko Banić, bio iscrpljen virozom zbog koje je ostao praktički bez učinka na terenu (2 koša, 1 skok). Najbolji igrač Bilbaa bio je Janis Blums (21 koš, 3 skoka), dok su Zadrane predvodili Perić (17 koševa, 4 skoka) Ružić (9 koševa, 9 skokova) i Farmer (11 koševa, 4 asistencije).

Nekoliko puta se vraćali u igru i "pukli" u zadnjoj četvrtini

Nakon početne serije od 12:0 bilo je jasno da će prva četvrtina pripasti Bilbau. Zadrani su počeli ozbiljnije igrati tek u drugoj četvrtini i razlika se polako topila, te su Zadrani do poluvremena stigli na prihvatljivih minus osam. U trećoj četvrtini Zadar se sasvim razbudio i utakmica je odjednom bila u egalu. Koševima Perića i Ružića Zadrani su se sasvim vratili u utakmicu, a na kraju treće četvrtine Rančić je pogodio tricu za sirenom za 53:53 i povratak na nulu.

No, u zadnjoj su etapi igre Zadrani "pukli". Petu osobnu grešku najprije je napravio Gečevski, a Blums je odveo Bilbao u seriju 8:0. Zadrani su se ponovo pokušali vratiti; Perić je zakucao i pogodio dodatno bacanje za povratak na minus tri, četiri minute prije kraja susreta. No, petu osobnu zatim su dobili Tome Ružić i Rok Stipčević, a Damir Rančić je izgubio živce te također završio na klupi zbog tehničkog prekršaja. Nakon što je Stipčević izišao iz igre, a organizacije se prihvatio Marko Car, igra Zadra se sasvim raspala i domaćini su stvorili prednost koja se pokazala nedostižnom.

P.V.
Foto: Šime Šokota / CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.