HR KLUBOVI U EUROPI

Evo koliko Osijek, Rijeka i Hajduk mogu zaraditi u Konferencijskoj ligi

Grafika: Index

OSIJEK i Rijeka danas kreću u svoju europsku avanturu i borbu za UEFA-ine milijune. Momčad Nenada Bjelice od 14 sati po hrvatskom vremenu u prvoj utakmici 2. pretkola Konferencijske lige gostuje u Kazahstanu kod Kizilžara, dok će Rijeka od 20:30 na Rujevici igrati protiv švedskog Djurgardena. Osijek i Rijeka prvi kreću u kvalifikacije za KL, dok će se Hajduk uključiti u 3. pretkolu koje je na rasporedu 4. kolovoza, a uzvrat tjedan dana kasnije.

Ova tri hrvatska kluba pokušat će ove sezone ostvariti bolji rezultat nego prošle sezone. Podsjetimo, lani je Osijek u 3. pretkolu ispao od CSKA iz Sofije, Hajduk u 2. pretkolu od Tobola, dok je Rijeka stigla do play-offa u kojem ju je zaustavio jaki grčki PAOK.

Hajduk se uključuje u 3. pretkolu

Osijek i Rijeka već su saznali potencijalne protivnike u sljedećoj fazi pod uvjetom da prođu 2. pretkolo. Tako Osijek ide na pobjednika susreta između bugarskog Boteva i ciparskog APOEL-a, dok Rijeka ide na boljeg iz dvoboja rumunjskog Sepsija i Olimpije iz Ljubljane. Hajduk u 3. pretkolu čeka pobjednika susreta Vitoria Guimaraes - Puskas Akademia.

Eventualni ulazak u skupinu Konferencijske lige, što će biti težak zadatak, značio bi veliku zaradu hrvatskim klubovima, a bio bi i vrlo važan za nacionalni koeficijent, koji je zadnjih godina gotovo isključio pumpao samo Dinamo.

Ispadnu li u 2. pretkolu KL-a, Osijek i Rijeka zaradit će po 350.000 eura. Ispadanje u 3. pretkolu, u kojem se u natjecanje uključuje Hajduk, jamči 550.000 eura, dok ispadanje u play-offu Konferencijske lige donosi utješnu nagradu od 750.000 eura.

Ulazak u skupinu, a to je ono što hrvatski klubovi jako žele, UEFA će honorirati s čak 2.94 milijuna eura. Svaka pobjeda u skupini KL-a donosi dodatnih 500.000 eura, a svaki neodlučeni ishod nagradit će se sa 166.000 eura. Neraspodijeljeni iznosi od 166.000 eura, ovisno o broju neodlučenih rezultata, raspodijelit će se naknadno među klubovima u skupinama ovisno o broju pobjeda koje su ostvarili.

Ulazak u skupine donosi oko četiri milijuna eura zarade

Pobjednici skupina zaradit će dodatnih 650.000 eura nagrade, a drugoplasirane momčadi upola manje, dakle 325.000 eura. Ulazak u doigravanje za nokaut-fazu donosi 300.000 eura, a ulazak u osminu finala 600.000 eura. Kvalifikacija u četvrtfinale vrijedi milijun eura, u polufinale dva milijuna eura, a ulazak u finale tri milijuna eura. Osvajač Konferencijske lige dobit će dodatna dva milijuna eura.

Osim toga, 32 sudionika skupina razdijelit će dodatnih 23.5 milijuna eura koji će biti podijeljeni u udjele po 44.500 eura. Momčad s najnižim renkingom u KL-u dobit će jedan, a najbolje rangirana momčad 32 udjela od tog iznosa. Osim toga, još 23.5 milijuna eura iz tzv. "marketinškog poola" bit će razdijeljeno klubovima prema razmjernoj vrijednosti TV tržišta zemlje iz koje dolaze.

U prijevodu, kad bi sva tri hrvatska predstavnika u KL-u uspjela ući u skupinu i osvojiti recimo šest bodova svaki, zaradili bi oko četiri milijuna eura (2.94 milijuna od ulaska u skupinu plus 996.000 za šest osvojenih bodova).

Dodamo li tome i raspodjelu marketinškog poola te novac koji se dijeli po renkingu, zarada bi se popela blizu pet milijuna eura. Usporedbe radi, Rijeka je u 2021. godini imala budžet od 15 milijuna eura, Osijek 20, a Hajduk 16 milijuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.