Osim za naslove, grčevite bitke vode se i za opstanak: Tko su utopljenici Liga petica?

PRATEĆI borbe za naslove prvaka, često zaboravimo da se na posljednjim mjestima tablica Liga petica često vode jednako zanimljive bitke za opstanak u elitnim natjecanjima. Tko su utopljenici koji bi ove godine mogli izvući tanji kraj i izgubiti prestižne statuse u najjačim nogometnim ligama svijeta?

Svrakama niti Shearer ne može pomoći, WBA već izgubljen

Počnimo od trenutačno najjačeg klupskog europskog natjecanja - Premiershipa. Šest kola prije kraja u najnezgodnijoj su situaciji West Bromwich Albion na posljednjem, Middlesbrough na 19. i Newcastle na osamnaestom mjestu. I dok su WBA sa samo 25 bodova svi već otpisali, Boro i Svrake su trenutačno na okruglih 30, pa se dalje nadaju da bi i sljedeće sezone mogli zadržati premierligaški status. Posebno stoga jer jer im 17-ti Sunderland bježi samo dva boda, a ništa puno bolje ne stoje niti Blackburn, Hull City i Portsmouth našeg Nike Kranjčara; Ovaj trojac od 16. do 14. mjesta je trenutačno na samo 34. boda. U igri je još velikih 18 bodova i teoretski se mnogo toga može promijeniti, a malo je tko siguran.

Svrake već sedam kola ne znaju za pobjedu, a niti legendarni Alan Shearer nije donio toliko potreban impuls koji se očekivao. Ako je poraz od Chelseaja u njegovom vatrenom krštenju bio očekivan, onda se jučerašnji remi sa Stokeom može nazvati mršavim. Middlesbrough je posljednjom pobjedom protiv Hull Cityja pokazao da još uvijek "diše", a dovoljno govori da mi je to tek druga pobjeda još od ogleda protiv Aston Ville i 9. studenog. WBA smo, kao i večina, već odavno otpisali i vjerujemo da im nema spasa, osim ako se ne dogodi neko čudo većeg razmjera.

Premiership:

18. Newcastle 30
19. Middlesbrough 30
20. WBA 25

Hoćemo li Lecce gledati u Seriji B?

U Seriji A stvari su puno manje neizvjesne iako bi bilo neozbiljno reći da je sedam kola prije kraja bilo što riješeno. I ovdje u niži rang natjecanja ispadaju tri kluba, a trenutačno su to Reggina, Lecce i Bologna. Posljednjeplasirana Reggina u 31-om je kolu skupila samo 20 bodova i spas joj je u ovom trenutku udaljen čak sedam velikih bodova. Lecce je 19. sa 24 boda, a Bologna je 18. s dva više. U vrućoj zoni su i Torino, koji udavljenicima u ovom trenutku bježi samo jedan bod, a nešto lakše diše Chievo sa 31-im bodom. Catania i Siena imaju po 37 i za sada se čini da su sigurni iako je do kraja u igri još 21 bod što potencijalno svakog od njih može gurnuti u niži razred, odnosno Seriju B.

Reggina na svom stadionu danas nije izdržala i iako je protiv Udinesea imala aktivnih 0:0 par minuta prije kraja, na koncu je popila dva gola i ubilježila novi poraz. Za pobjedu ne zna od 23. studenog kada je zadnji put slavila protiv Atalante. Ništa puno bolje ne izgleda niti statistika Leccea. I ovaj davljenik rijetko pobjeđuje, a u posljednjih deset kola ima samo dva remija i čak osam poraza. Bologna u nastavku ima najpovoljniji raspored pošto će uglavnom igrati s klubovima iz donjeg dijela tablice. Zanimljivo je da u 35. kolu moraju na noge Torinu, a kod kuće dočekuju i Regginu i Lecce. Ova bi joj tri ogleda mogla riješiti pitanje opstanka. Ima još dosta bodova i mogući su svakojaki raspleti, no vrlo je vjerojatno da će se ispadajući trojac tražiti među trenutačno posljednjih pet na tablici.

Serie A:

18. Bologna 26
19. Lecce 24
20.Reggina 20

U Bundesligi na dnu zanimljivo kao i na vrhu, Drpić u drugu ligu?

I u Bundesligi je sedam kola još uvijek pred nama, a u niži rang natjecanja automatski idu dva posljednjeplasirana, dok će 16. u razigravanje za ostanak u elitnom natjecanju. U najtežoj i gotovo izgubljenoj situaciji je Kalsruhe našeg Dine Drpića sa samo 18 bodova iz 27 odigranih utakmica. Kada bi prvenstvo bilo sada gotovo, u drugu ligu propao bi i Energie Cottbus koji ima 23, dok bi razigravanje otišlo Borussiji iz Moenchengladbacha s istim brojem bodova, ali i nešto boljom gol razlikom. Kritična je i Arminia iz Bielefelda koju od zone ispadanja dijeli samo jedan bod, dok su u puno boljoj situaciji Bochum sa 28 i Hannover  te Frankfurt sa 29 bodova.

Karlsruhe je u posljednjem kolu s uvjerljivih 2:0 poražen kod Schalkea, a u posljednjih osam kola uspio je dohvatiti samo dva remija. Sve ostalo su bili porazi i ako se nešto drastično ne promijeni Drpića i društvo ćemo sljedeće sezone gledati u drugoj ligi. Cottbus je, s druge strane, ubilježio vrlo vrijedna tri boda porazivši direktnog suparnika za opstanak Arminiju, no raspored mu nikako ne ide na ruku. Nakon gostovanja kod Schalkea, očekuju ga ogledi protiv Wolfsburga, Karlsruhea i Bayerna. Posljednji od trenutačno najugroženijeg trojca, Borussia M. morala je jučer na uzavreli Wolfsburg što je automatski značilo i poraz. No, za razliku od ostatka utopljeničke ekipe, momci iz  Moechengladbacha tu i tamo znaju i pobijediti, a kako odmiče prvenstvo igraju sve bolje. Ako bi trebali staviti koju kunu na kladionicu, stavili bi da će se baš oni na koncu spasiti. Do kraja je još puno, čak 21 bod, i nema sumnje da ćemo gledati ultra zanimljivu bitku za opstanak u Bundesligi,uostalom, kao i za naslov njemačkog prvaka.

Bundesliga:

16. Borussia M.  23
17. Energie Cottbus 23
18. Karlsruhe 18

Le Havre jednom nogom već u drugoj ligi, ostatak ultra neizvjestan

U Le Championatu se ovog vikenda odigralo 31. kolo što znači da ćemo u formatu s 20 klubova gledati još sedam kola, a da će u drugu ligi tri posljednjeplasirana. Kako sada stvari stoje, to su Le Havre na posljednjem, Sain-Etienne i Nantes. Ako za skromni Le Havre, koji je u 31-om nastupu ubilježio samo 21 bod, možemo reći da je vrlo izgledan drugoligaš sljedeće sezone, to ne možemo reći za 19. i 18. na tablici. Saint-Etienne kao trenutačno pretposljednji, ima samo devet bodova manje od devetoplasiranog Lorienta, a 18. Nantes našeg Ivana Klasnića zaostaje još jedan bod manje. Čak 11 se klubova naguralo u devet bodova , a do kraja su u igri čak 21, što samo govori o tome kakva će se grčevita bitka voditi za opstanak. U ovakvoj situaciji teško je nešto prognozirati, no nema sumnje da će ključnu ulogu imati i raspored u posljednjim kolima. Osim spomenutog trojca na dnu, najugroženiji su Caen sa 31-im bodom, Sochaux sa 32, i Nancy sa 33.

Le Championat:

18. Nantes 30
19. Sainte.Etienne 29
20. Le Havre 21

Među "Španjolcima" jednako zanimljivo, a u igri još 24 boda

Posljednja od Liga petica, ona španjolska, pred sobom ima najviše, čak osam kola do kraja. I kod "Španjolaca" u drugu će ligu ispasti posljednja tri na tablici, a u ovom trenutku to bi bili Espanyol kao posljednji sa 26 bodova, Numancia kao 19. s 28 i Recreativo iz Huelve sa 30 bodova. Prema sadašnjem stanju i ovdje će se do samog kraja voditi grčevita i vrlo neizvjesna bitka za opstanak pošto je na rubu zone ispadanja čak još osam klubova. Dovoljno je reći da deseti Racing ima samo šest bodova više od Recreativa, a najugroženiji su Getafe sa samo jednim bodom koji ih za sada spašava, Sporting iz Giona našeg Mate Bilića sa 33 boda,  te trojac Almeria, Athletic Bilbao i Betis sa po 34.
,
I ovdje je, kao i kod Francuza vrlo teško prognozirati tko bi na koncu mogao biti među tri "luzera" pošto je u igri još 24 boda. Teoretski se mnogo toga može promijeniti stoga ćemo iz kola u kolo s puno pozornosti pratiti što se događa na dnu Primere. Valja napomenuti da je ovo kolo donijelo sraz posljednjeg Espanyola i pretposljednje Numacije. Završilo je miroljubivom podjelom bodova, a taj rezultat u stvari nije pomogao niti jednom utopljeniku. Recreativo je još jučer stradao kod Barcelone, a unatoč golu našeg Mate Bilića Sporting iz Giona je kod kuće poražen od Valencije. Neizvjesna bitka se i dalje nastavlja, počevši već od sljedeće subote.

Primera:

18. Recreativo 30
19. Numancia 28
20. Espanyol 26

Marko Petrak
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.