Otkaz Dambrauskasu je najgluplji od svih glupih poteza vodstva Hajduka

Foto: Miroslav Lelas,Nel Pavletić/PIXSELL

HAJDUK i Dinamo odigrali su posljednji ovosezonski derbi na Poljudu. Utakmica je završila bez golova i podjelom bodova, što je Dinamu bilo dovoljno za proslavu 17. naslova prvaka u posljednjih 18 godina. Utakmicu i aktualnosti vezane uz oba kluba za Index je prokomentirao legendarni HNL napadač i trener Igor Pamić. 

Prije svega, čestitke Dinamu na zasluženom naslovu prvaka, nikome u klubu, pa ni igračima, sigurno nije bilo lako u ovim turbulentnim vremenima. Posebno želim čestitati kolegi Anti Čačiću koji je ove sezone osvojio većinu bodova. Dinamo u derbiju možda i nije došao samo po bod, ali nije imao dovoljnu ofenzivnu snagu ni kvalitetu da pobijedi Hajduk.

Derbi me nije nimalo razočarao. Ritam je bio solidan, ali utakmica je bila siromašna kvalitetom. Na jednoj i drugoj strani je falilo igrača koji mogu napraviti višak, plijeniti ljepotom i učiniti nogomet ljepšim.

Dinamo se nalazi u odličnoj situaciji

Imao sam neki osjećaj da je i Ivan Leko zadovoljan izvedbom Hajduka, vjerojatno pred onakvim auditorijem ni on nije htio izgubiti utakmicu protiv Dinama, a čeka ga prilika za trofej u finalu Kupa. I jedni i drugi su fazu obrane odigrali dobro jer su se na to koncentrirali, prema naprijed nismo vidjeli previše. 

Dinamo sada ima odličnu situaciju jer je naslov osigurao ovoliko kola prije kraja, svaki trener i klub to mogu poželjeti. Sada u pravim natjecateljskim utakmicama može isprobati mlade igrače i vidjeti na koga može računati za iduću sezonu. 

Sam Bišćan je rekao da je zadovoljan nastupom mladog Frana Topića pa sam zadovoljan i ja. Nije bio ispod razine ostalih, možda je falilo više izlazaka kompletne ekipe prema naprijed da pokaže što sve zna. U svakom slučaju, kao mladi igrač se dobro nosio s vrućim ambijentom derbija.

Glavni problem Hajduka su smjene trenera

Glavni problem Hajduka i razlog zbog kojeg ove sezone nije bio konkurentniji su česte promjene trenera. Smatram da od zadnjih pet-šest trenera Hajduka nijedan nije loš. Hajduk griješi u selekciji igrača, dovodi upitna imena i očigledno ne zna složiti kadar. To traje dulje pa ispadne da nijedan trener ne valja, a to baš nije tako.

Hajduk je u problemu i Leko djeluje kao da se pomalo izgubio. Klub je ušao veoma loše u sezonu i teško se čupa. Bili su preslabi da iskoriste brojne kikseve Dinama i prilike za priključak. Morali su kazniti te propuste rivala.

Otkaz Dambrauskasu je najgluplji potez kluba

Od više glupih poteza kluba najgluplji je smjena Valdasa Dambrauskasa, spreman sam nagraditi onoga tko mi da ijedan valjan argument za taj potez. Nije loše imati za trenera Leku koji je ozbiljno ime, ali po meni je Dambrauskas zaslužio i dalje biti tu. 

Hajduk nema pobjednički mentalitet, ne može ući u ravnopravnu borbu za naslov bez kadra koji je barem jednako kvalitetan kao i Dinamov. Najbitniji je pobjednički mentalitet, takvi ti trebaju, oni koji su naučili igrati za trofeje i osvajati ih. Prioritet je dovesti takve i spojiti ih s juniorima koji su postigli strašan rezultat.