Ovaj medicinski fenomen razlog je zašto nogometaši režu pozadinu kopačke

Foto: Shutterstock

"APSURDNO". Tako su engleski nogometni mediji prozivali potez mladih engleskih igrača Judea Bellinghama i Bukaya Sake kad su u rujnu prošle godine tijekom igre izrezali pozadinu svojih čarapa. Bellingham, igrač Borussije Dortmund, nije imao samo jednu, već četiri rupe na objema čarapama, a Arsenalov Saka dvije poveće. I dok se javnost iščuđavala, razlog je za ove nogometne profesionalce bio i više nego logičan. 

Ovim potezom htjeli su smanjiti napetost na mišićima potkoljenice i posljedično bol i grčeve u listovima u kasnijim fazama igre. Trendu rezanja čarapa priključili su se i igrači poput Neymara, Kylea Walkera, Angelina i Garetha Balea. Ovakve adaptacije sportske opreme nisu rijetkost, a osim čarapa, sve se češće može vidjeti kako nogometaši režu pozadinu svoje kopačke. I za to imaju valjan razlog.

Medicinski fenomen "pumb bumpa"

Brazilci Coutinho, Firminho i njemački obrambeni igrač Mats Hummels unazad nekoliko godina postali su poznati po rezanju svojih kopački. Iako su strani mediji najprije teoretizirali zašto do ovog dolazi, a neki su to nazivali "modnim izričajem", za nogometne profesionalce ovaj je potez bio mnogo više od samog trenda.

Naime, rupe u kopačkama način su da se ublaži smetnja od prevelikog pritiska cipele na stopala, tj. petu. Razlog rezanja uglavnom je zbog takozvane Haglundove pete, učestalog medicinskog problema među sportašima, pogotovo nogometašima. On je naglašen kada se nose nove cipele, a posebno kod onih s krutim stražnjim rubom, baš kao što može biti i rub nogometnih kopački.

Nogometaši tijekom igre, osim kopački, imaju običaj adaptirati i čarape 
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Unutarnji gornji dio kopački u mnogim slučajevima ima čvrstu plastičnu strukturu kako bi zaštitio gležanj od udaraca i stabilizirao ga tijekom promjena smjera, a to može predstavljati problem. Istrošenost Ahilove tetive u nogometaša tijelo sanira dodatkom kalcija na stražnjoj strani stopala, što dovodi do stvaranja egzostoze, tj. koštane malformacije i stvaranja viška koštane izrasline. 

Meko tkivo u blizini Ahilove tetive postaje nadraženo kada se to koštano proširenje trlja o rub cipela te se stvara bol. Osim kopački, iritaciju tijekom trčanja i hodanja mogu stvoriti i druge cipele s krutim stražnjim dijelom, poput klizaljki, ženskih salonki, pa i svečanih muških cipela. 

Haglundova peta može nastati i zbog posturalnih problema ili pretjeranog stresa, što je također potencijalni uzrok kad govorimo o nogometašima. Ovo stvara nelagodu sportašima u izravnom kontaktu s cipelom. Haglundova peta kao medicinska deformacija često se naziva "pump bump" jer kruti stražnji dio cipela stvara pritisak tijekom hodanja. Osim primjetne izbočine na stražnjoj strani pete, javlja se crvenilo i oteklina.

Koje je onda rješenje? Postoje kirurška i nekirurška, kao i vježbe istezanja jer oslobađaju napetosti iz dijela Ahilove pete. Ali dobra nogometna kopačka trebala bi biti najbitniji element pri osjećaju ugode. Studija iz 2018. koju je objavio Journal of Foot and Ankle Research otkrila je da do dvije trećine ljudi nosi cipele koje im ne odgovaraju te da je nošenje pogrešne veličine povezano s bolovima u stopalima i lošijim zdravljem stopala u cjelini.

Haglundova peta
Foto: Shutterstock

Općenito govoreći, kopačka odgovara uobičajenoj veličini cipela, no neki igrači preferiraju drugačiji fit, stoga nije rijetkost da nogometaši odabiru polovicu, ako ne i punu veličinu ispod svoje normalne veličine cipela. To može biti izrazito neugodno te se problemi s petom i stopalom mogu pojačati.

Nogometaši ovo rade zbog uvjerenja da mogu bolje osjetiti loptu, međutim nogometna kopačka, da bi dobro pristajala, prije svega ne smije imati osjećaj pokreta u peti, ali mora postojati mali razmak između nožnog palca i ruba. Uz pravilan odabir veličine, njegu i prilagođavanje individualnim potrebama, nogometaši mogu osigurati optimalnu udobnost tijekom igre i tako izbjeći dodatne ozljede.

Napredna tehnologija i inovacije

Iako je prvi par kopački zabilježen u povijesti već za vrijeme engleskog kralja Henryja VIII. u 16. stoljeću, tada nisu nimalo izgledale kao danas. Nogometne kopačke kroz sve povijesne ere doživljavale su svoju tehnološku evoluciju.

Sredinom 20. stoljeća dizajn im se drastično mijenja, postaju lakše i fleksibilnije. Postaju okretne i korisniku omogućuju stabilnost, stoga se i ideja da su to "čizme", kako su prije izgledale, mijenja. U 70-ima dobivaju prve varijante u bojama, a do danas se prilagođavaju i personaliziraju novim erama. 

U suvremenim nogometnim kopačkama primjećuje se velik tehnološki napredak. Nova tehnologija omogućava prilagodbu kopački individualnim potrebama igrača. U kopačkama se danas tako mogu pronaći mikročipovi koji prate podatke o brzini, ubrzanju i drugim metrikama i pružaju vrijedne informacije za analizu igre i samih igrača.

Tehnološki napredak ne iznenađuje, a kad se usporede kopačke od prije 25 godina, one nisu bliski proizvodi. Znanost o materijalima je napredovala. Kopačke su postale tanje, laganije, snažnije i mekanije. Koža u formatu dominantnog materijala više nije standard, mijenja se pletivim materijalima i 3D tekstilom, a mogu se vidjeti i kopačke s vezicama ili bez njih.  

Foto: adidas/promo

Brend adidas je jedan od predvodnika kad je u pitanju sportska oprema, pa tako i kopački. Službeni je dobavljač opreme najvažnijih turnira na svijetu - FIFA-e, UEFA-e, Europskog prvenstva i UEFA-ine Lige prvaka. Nedavno je lansirao X CRAZYFAST, novu i naprednu generaciju kopački s tri različita modela, P+, P1 Laced i Laceless (s vezicama ili bez), a unutar linije nalaze se i artikli s jednostavnijim tehnologijama koji pokrivaju potrebe nogometaša svih dobnih skupina i kategorija.

Linija sadrži tehnološke inovacije koje omogućuju bolje prianjanje s nogom i udobnost. Naime, adidas je ažurirao speedframe potplat te zamijenio prethodnu karbonsku varijantu s novim aeroplate umetkom, koji ove modele čini 5 grama lakšima.

Model P+ još je lakši model te donosi aerocage inovaciju, tj. digitalno projektiranu podstavu koja je dizajnirana tako da pruža potporu i stabilnost obavijajući nogometaševo stopalo. Model P1 ima i aeropacity speedskin+ inovaciju, tj. prozračnu i mekanu monomrežu koja nudi osjećaj druge kože na gornjištu cipele. Ova inovacija sportašima pruža udobnost i stabilnost tijekom igre.

Modeli kopački pružaju potporu pri velikim brzinama te imaju primeknit ovratnik koji obavija stopala i pruža optimalan kontakt s loptom. Ove kopačke dio su adidasova kontinuiranog puta kad su u pitanju inovacije, a svi X CRAZYFAST modeli napravljeni su s 15 posto nižim ugljičnim otiskom. 

Najveće zvijezde nogometnog svijeta poput Messija, Salaha i Belinghama nose ove kopačke. Dodatno, model X CRAZYFAST nosit će prvi put i Lindsey Horan i Alessia Russo, neke od najboljih nogometašica svijeta na FIFA-inom Svjetskom prvenstvu za žene 2023. godine. Veliko je to i prvo natjecanje ovog tipa koje će se održati u Australiji i Novom Zelandu, a sudjelovat će u njemu 32 nogometne nacije svijeta.

Ako želite saznati nešto više o ovoj novoj generaciji kopački i gdje se mogu kupiti, posjetite web stranicu X CRAZYFAST.

Sadržaj donosi Index i adidas u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.