Ovako izgleda najvrjednija ekipa svijeta sastavljena od igrača starijih od 30 godina

Foto: EPA

NOGOMETAŠI su danas spremniji nego ikad prije, a to se itekako vidi iz vrijednosti nekih igrača starijih od 30 godina. Nekoć se smatralo da je igrač prošao svoj vrhunac nakon 30. rođendana pa se za njih nudilo manje novca prilikom transfera. U ovom trenutku, međutim, neki od najboljih igrača su u svojim tridesetim godinama, a mnogi i kasnije sazrijevaju, piše GiveMeSport.

Ljudi iz Transfermarkta čak su sastavili momčad od jedanaestorice najvrjednijih igrača starijih od 30 godina, koja se sastoji od šestorice igrača iz premierligaških klubova. Tu je čak i ime koje će biti veliko iznenađenje za mnoge, ali i neki predvidljivi igrači.

Nema Ronalda ni Messija

Dvije dominantne sile u svijetu nogometa u posljednja dva desetljeća, Messi i Ronaldo, nisu uvršteni u ovu momčad. Messi ima 36 godina i nedavno je potpisao unosan ugovor s Inter Miamijem, okončavši slavnu europsku karijeru nakon iznimno uspješnog razdoblja u Barceloni i nekoliko godina u PSG-u.

Njegov glavni konkurent kroz karijeru, Ronaldo, također je izostavljen iz najvrjednije momčadi nakon što je prešao u Saudijsku Arabiju. Iako su oba igrača nedvojbeno usporila posljednjih godina, apsolutno nema sumnje u kvalitetu koju posjeduju.

Portugalski napadač napustio je Manchester United na prijelazu godine na kontroverzan način nakon što je pao u nemilost Erika ten Haga. To što se ove dvije generacijske zvijezde mogu izostaviti iz momčadi znači da se na njihovim pozicijama nalaze neki ozbiljno impresivni 30-godišnjaci.

Vratar: Thibaut Courtois - 45 milijuna eura

U konkurenciji za mjesto vratara su Alisson, David de Gea i Manuel Neuer, no Belgijanac je taj koji izbija na prvo mjesto. Broj jedan Real Madrida imao je nekoliko senzacionalnih nastupa u prošlih nekoliko godina, a najbolji je bio u situacijama s najvećim pritiskom.

U finalu Lige prvaka 2022. Courtois je imao rekordnih devet obrana protiv Liverpoola i pomogao španjolskom divu da pobijedi 1:0 i podigne trofej. Još od te utakmice mnogi ga vide kao najboljeg vratara na svijetu, a kamoli među igračima starijima od 30 godina.

Desni branič: Giovanni Di Lorenzo - 25 milijuna eura

Di Lorenzo je upravo doveo Napoli do prvog naslova prvaka nakon 33 godine, tako da nije iznenađenje vidjeti da je njegova cijena i dalje visoka. Odigrao je 37 utakmica u Serie A prošle sezone, postigao je četiri gola i imao tri asistencije, pokazujući da nije samo solidna obrambena opcija.

U vrijeme pisanja ovog teksta, talijanski branič tek je stekao uvjete da se nađe u ovoj momčadi jer je prije jedan dan proslavio 30. rođendan.

Središnji branič: Virgil van Dijk - 35 milijuna eura

Nizozemac je prošle sezone imao poteškoća, ali i dalje je među najboljim braničima svijeta. Novi kapetan Liverpoola nastoji ispraviti stvari tijekom sezone 2023./2024. u kojoj ima dodatnu odgovornost kao jedan od najstarijih članova momčadi. Van Dijk je nezamjenjiv u zadnjoj liniji Redsa, nakon što je osvojio Premier ligu i Ligu prvaka tijekom svog mandata u klubu.

Središnji branič: David Alaba - 40 milijuna eura

Real Madrid je blagoslovljen s nekoliko jakih opcija za popunjavanje svojih pozicija središnjeg braniča, uključujući Antonija Rudigera, Edera Militaoa i Nacha Fernandeza.

Alaba je uspio ubilježiti 23 ligaška nastupa u svojoj drugoj sezoni nakon što je imao 30 nastupa u svojoj debitantskoj sezoni. Ako bi se klub razišao sa svestranim Austrijancem, tražio bi visoku odštetu kako bi ostvario značajnu zaradu od igrača koji je 2021. godine došao besplatno.

Bivši prvotimac Bayerna igrao je na pozicijama srednjeg i lijevog braniča za Los Blancose u dvije godine koje je proveo u klubu.

Lijevi branič: Ben Davies - 15 milijuna eura

Ni najveći navijači Tottenhama i Walesa nikad ne bi pretpostavili da će Davies biti najvrjedniji lijevi branič u ovoj momčadi. To bi se moglo klasificirati kao varanje - s obzirom na to da je velški branič proveo posljednjih nekoliko godina igrajući na lijevoj strani obrane za svoj klub.

Iako je on solidan i predan igrač za vrhunsku momčad Premier lige, to ukazuje na nedostatak istinski vrhunskih opcija za odabir na ovoj strani.

Središnji veznjak: Casemiro - 40 milijuna eura

Disciplinska pitanja na stranu, brazilski veznjak je bio otkriće za Manchester United nakon što je prešao iz Real Madrida za odštetu od 70 milijuna eura, znatno više od njegove trenutne vrijednosti.

S obzirom na brojne uspjehe u Ligi prvaka, još uvijek se smatra jednim od najboljih veznih igrača na svijetu. Priroda Casemirove igre sugerira da ima još dosta godina na vrhu jer mu je samo 31 godina. Budući da je United iz Europske lige prešao u Ligu prvaka, njegov utjecaj na momčad zaista je značajan.

Središnji veznjak: Marco Veratti - 40 milijuna eura

Unatoč njegovoj vrijednosti na Transfermarktu, Veratti će se ovog ljeta vjerojatno preseliti za nižu naknadu, s obzirom na izvješća da je dogovorio uvjete sa saudijskim Al Hilalom. Ovaj 30-godišnjak je proveo više od desetljeća u francuskom klubu i čini se da će krenuti prema novom izazovu u Pro League.

Čini se da će PSG vjerojatno više nego udvostručiti svoja početna ulaganja u talijanskog reprezentativca nakon duge i uspješne suradnje, signalizirajući da bi transfer mogao biti pravi potez za sve uključene strane.

Desno krilo: Mohamed Salah - 65 milijuna eura

Salah je nedavno tijekom ljeta napunio 31 godinu, ali to se ne bi moglo zaključiti na temelju njegovog fizičkog stanja i kondicije.
Egipatski krilni napadač postigao je 46 golova u samo 51 nastupu, unatoč tome što se Liverpool borio da dosegne uobičajene visine koje se očekuju pod Jürgenom Kloppom.

Budući da je posljednji preostali član slavnog trija Salah - Firmino - Mane, čini se da je klub napravio pravi izbor koju će od tri zvijezde zadržati. Salah drži Messija izvan pozicije desnog krila sa svojom visokom cijenom od 65 milijuna eura.

Središnji ofenzivni veznjak: Kevin De Bruyne - 70 milijuna eura

Zbog klupske trostruke krune, De Bruyne je drugi najvrjedniji igrač na svijetu stariji od 30 godina i to je teško osporiti s obzirom na njegovu važnost za Manchester City. Odigrao je ogromnu ulogu u četvrtom naslovu u Premier ligi u razdoblju od pet godina, s asistencijom prosječno svake dvije utakmice, kao i sedam golova sa sredine terena.

Belgijanca je 2014. prerano prodao Chelsea prije nego što je dobio pravu priliku za dokazivanje. To je odluka zbog koje Bluesi od tada žale jer je postao jedan od najboljih veznjaka u Premier ligi.

Lijevo krilo: Neymar - 60 milijuna eura

Procjena od 60 milijuna eura čini se vrlo niskom s obzirom na činjenicu da je brazilska zvijezda još 2017. iz Barcelone prešla u PSG za svjetski rekordnu odštetu od 222 milijuna eura. Bilo je razdoblja u njegovoj karijeri kada je Neymar bio klasificiran kao treći najbolji igrač na planetu, iza Messija i Ronalda.

Međutim, s godinama na svojoj strani, glavni čovjek Brazila u dobi od 31 godine vrijedi više od spomenutih generacijskih talenata. Čak 82 gola iz 112 utakmica impresivan je rezultat za čovjeka koji je bio raspoređen pretežno na lijevo krilo, odmah iza napadača.

Centarfor: Harry Kane - 90 milijuna eura

Najskuplji igrač stariji od 30 godina je talisman Spursa, a mogao bi biti na rubu prelaska u Bayern München za odštetu sličnu njegovoj vrijednosti od 90 milijuna eura. Rekord Alana Shearera kao najboljeg strijelca svih vremena u Premier ligi je ugrožen ako Kane odluči ostati u Engleskoj umjesto da se uputi u Bundesligu.

On je još jedan igrač koji je tek upao u ovu selekciju nakon svog rođendana u srpnju, a već je zabio 213 golova za Spurse.
S obzirom na to da je upao u momčad ispred Ronalda, bit će zanimljivo vidjeti koliko će golova postići kada dođe u iste godine kao portugalski reprezentativac. Razlika je osam godina, što znači da neće biti iznenađenje kad njegova vrijednost poraste kad bude na vrhuncu svojih moći.