NBA FINALE

Ovi Lakersi nisu momčad za povijest. Za to su krivi igrači koji su ih sinoć spasili

Foto: Getty Images

OVA POSTAVA Los Angeles Lakersa neće ostati zapamćena u NBA analima niti će ući u panteon najvećih jednosezonskih šampionskih momčadi, unatoč tome što su njihova imena spremna za graviranje na blještavo zlatni trofej. Bilo bi teško prognozirati da će ovi Lakersi nadmašiti nedavne uspjehe Golden State Warriorsa, momčad sličnih povijesnih talenata i puno manje pouzdanih sporednih igrača. Lakersi nisu baš ni čudo za jednu sezonu, poput Miami Heata iz 2006. godine sa Shaquilleom O’Nealom u padu i Dwyaneom Wadeom u usponu, ali vjerojatno neće biti spomenuti među sjajnim momčadima koje smo vidjeli u posljednja dva desetljeća, za Yahoo Sports piše Vincent Goodwill.

Razlog zbog kojeg su došli na 48 minuta od ponovne uspostave očekivane momčadske slave su igrači čija će ih nazočnost spriječiti da dosegnu taj status. No, na sreću takvih kao što su Rajon Rondo i Kentavious Caldwell-Pope, ne moraju igrati protiv duhova Stephena Curryja ili Kevina Duranta, ili Wadea ili Chrisa Bosha ili Shaqa u najboljim danima. Njihov je suparnik pokrpani Miami Heat u tom NBA balonu, u kojem svaka pobjeda vrijedi isto i tko prvi stigne do 16 pobjeda, ide kući kao prvak.

I baš su njih dvojica spasila Lakerse u četvrtoj utakmici

A Lakersi ne bi došli do pobjede 102:96 u četvrtoj utakmici finala NBA doigravanja da spomenuta dvojica nisu ovako kasno proigrala.

Caldwell-Pope je miran momak koji naporno radi i razumije da je njegova uloga u ovoj momčadi braniti, trčati i iskoristiti ograničene mogućnosti. Vjerojatno zna i da je njegova uloga za navijače Lakersa da bude kriv za sve, izmjenjujući se posljednjih sezona s Kyleom Kuzmom, prije nego što je sudbina dovela dvojicu klijenata Klutch Sportsa, LeBrona Jamesa i Anthonyja Davisa.

Rondo je navikao uspijevati na nekonvencionalne načine, prkoseći sirovim brojevima, dubinskoj analitici, pa čak i opravdano povećanim očekivanjima od onih koji su prihvatili mantru "Playoff Rondo". Oni su glavni razlozi zbog kojih se ovih Lakersa nitko nije bojao, zbog kojih su Denver Nuggetsi ili Houston Rocketsi ili Los Angeles Clippersi vjerovali da mogu iskoristiti te slabe točke u doigravanju. Glavni razlog zašto momčadi Zapadne konferencije neće pobjeći i sakriti se kad između dviju sezona bude vrijeme za procjenu i pripremu za sezonu 2020./2021. te napad na pretpostavljenog branitelja naslova, piše Goodwill.

Često pretjerano korištena fraza "samoprovjera" se gubi kad se pogledaju ova dvojica, a svlačionice su bile pune skautskih izvještaja usredotočenih na "neka te pobijede" u svakom okruženju tijekom cijele sezone.

Trica tri minute prije kraja pa ulaz za plus sedam

No, koliko god Davis imao svoj prvi Horry trenutak u finalu s tricom koja je njegovu momčad dovela do devet poena prednosti 37 sekundi prije kraja, Lakersi ne bi bili u poziciji da iskoriste prednost 3:1 bez dvojice kritiziranih igrača koji su napokon podesili svoju formu i zaigrali u granicama svojih mogućnosti. Više puta je Caldwell-Pope pripremio Davisu lako zakucavanje ili, što je još važnije, poput Ptice Trkačice sprintao u kut i ubacio tricu na dodavanje Jamesa 2:58 minute prije kraja, nakon čega je pogodio ispod koša za dva poena u vremenskom tjesnacu dok se Jimmy Butler zalijepio za Jamesa.

Tako su Lakersi poveli 95:88 2:02 minute prije kraja, što je u uobičajenim okolnostima u balonu moglo munjevito nestati, ali u ovakvoj finalnoj utakmici bilo je presudno.

VIDEO: Arena Sport

"Tko god je sa mnom na terenu, vjerujem da može odigrati kako treba, a večeras je to bio KCP. On je uvijek spreman i radi na svom umijeću", rekao je LeBron James.

Miami se kasnije ponovno kockao igrajući na Ronda, na nekoga tko je voljan propustiti otvoreni šut kako bi asistirao suigraču, ali on je nadmudrio suparnika agresivnim potezom koji je u suprotnosti s njegovim uobičajenim tendencijama.

VIDEO: Arena Sport

Rajon ima ogromnu ulogu u onome što radimo. Imam neizmjerno povjerenje u njegove sposobnosti, posebice u ovoj atmosferi, tako daleko u doigravanju kad utakmice znače tako puno", rekao je trener Lakersa Frank Vogel.

LeBron, AD i zbrčkani suigrači

Kombinacija LeBron James-Anthony Davis je nenadmašna i stajat će uz Magica i Kareema, Shaqa i Kobea kad sve završi. Njihova suradnja je razlog zbog kojeg su se Lakersi vratiti na istaknuto mjesto i bit će kandidati za naslov sve dok budu fizički sposobni. Međutim, odabir pouzdanih košarkaša Lakersa osim njih dvojice može iznjedriti pet različitih odgovora od petorice najiskusnijih i najoptimističnijih promatrača Lakersa. Neorganski način na koji je izgrađena ova momčad ostavlja otvorena vrata sumnji u trenutke kad James i Davis ne budu fizički nadmoćni suparnicima.

Oni prolaze kroz nastupe neaktivnosti, gledajući kako James vodi loptu i potreban mu je još netko tko će stvarati šuteve. Imaju razdoblja hladna poput zima u Milwaukeeju, budeći se ipak prije nego što stvari postanu strašne.

Davis je čovjek za sve poslove, pa i one prljave

To nije savršena momčad sa savršenim zvijezdama.

Davis se u četvrtoj finalnoj utakmici našao na podu više puta nego nespretni umjetnički klizač, pokušavajući isključiti Jimmyja Butlera i natjerati Miamijev napad da više razmišlja nego reagira na ono što se vidjelo u trećoj utakmici. Graciozne igre koju inače pruža nije bilo pa je čak i on morao zaigrati prljavo.

"On je strijelac za velike šuteve pri kraju napada, na početku napada, četvrtoj četvrtini, prvoj četvrtini i sve između. Velika utakmica, veliki trenutak ne samo za Anthonyja Davisa nego i za naš klub i našu franšizu", rekao je James.

James i dalje teži veličini, iako je ona zacementirana

James više nema mnogo toga za postići u karijeri. Njegova pozicija među velikanima vjerojatno se neće mijenjati bez obzira na to što se događalo u sljedećih nekoliko godina, a njemu bi bilo razumno prihvatiti da nijedan narativ neće promijeniti već utvrđena mišljenja. Ali on prihvaća izazov jurnjave za savršenstvom i uzbuđenjima šahovskih partija stalnih prilagođavanja. Uostalom, njegov je slogan "Težite veličini" i nikad nije uspio sakriti koliko ga iritiraju pogreške i promašaji suigrača.

"Nikad ne treba prestati težiti savršenstvu ili izvrsnosti. A znaš da se ta savršena utakmica nikad neće dogoditi. Svaka utakmica ima svoje prilagodbe i večeras je bila jedna takva utakmica u kojoj smo morali pobijediti u defenzivi i uputiti nekoliko pravovremenih šuteva", rekao je James.

James nije bio izvrstan, unatoč brojkama (28 poena, 12 skokova i osam dodavanja) koje govore da je to bila zvjezdana izvedba. James je izgubio šest lopti i kad je izgledalo da je Miami na konopcima, neke stvari su se kod njega promijenile u trećoj i četvrtoj četvrtini i nije ga mogao dotući.

Miami ga je natjerao da razmišlja djelić sekunde duže nego što je želio, što je dokaz Jamesova superračunala i Miamijevog trenerskog razmišljanja koje je seriju dovelo do ruba izjednačenja. James treba samo upravljati brodom ili se maknuti kad je najvažnije kako bi se došlo do pobjede. Lakerse do izvrsnosti nisu pogurnuli igrački velikani, nego igrači koji su imali sjajne trenutke. A sjajni trenuci vode do prstena prvaka, zaključio je Vincent Goodwill za Yahoo Sports.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.