NBA LIGA

Ovih 10 skandala obilježilo je 30 godina vladavine Davida Sterna NBA ligom

Foto: Getty Images

PRVOG DANA 2020. godine svijet je napustio David Stern, najdugovječniji povjerenik NBA lige i bilo koje američke profesionalne lige u povijesti. Na toj je poziciji bio od 1984. do 2014. godine, a u tom je razdoblju od NBA lige napravio globalnu atrakciju i pretvorio je u tvornicu novca.

Prije tri tjedna doživio je moždani udar, a jučer je preminuo u 78. godini.

U njegovu trodesetljetnom mandatu bilo je brojnih kontroverzi, ali s njima se sjajno nosio, prvenstveno imajući u vidu da imidž njegove lige ostane neokaljan. U tom je razdoblju Latrell Sprewell davio trenera, Ron Artest pretukao je gledatelja, a Gilbert Arenas donio pištolj u svlačionicu. Sve je kaznio nemilosrdnim suspenzijama i takvi se incidenti više nikad nisu dogodili.

No za brojne kontroverze bio je odgovoran i sam. Yahoo Sports izdvojio je 10 detalja koji su mu obilježili karijeru.

Lutrija za draft 1985.

Sedam je klubova imalo jednake šanse da na lutriji dobije prvi pick drafta i pravo da izabere Patricka Ewinga. Stan Kasten, ondašnji generalni menadžer Atlanta Hawksa, svojedobno je otkrio kako mu je mjesecima prije drafta neimenovani dužnosnik rekao da je sve namješteno i da će Ewing u Knickse.

Kad se to zaista i dogodilo, počele su kružiti teorije zavjere, a nije pomogla ni činjenica da je lutriju vodila računovodstvena tvrtka Ernst and Whinney, koja je bila u vlasništvu Knicksa. Jack Krumpe, predsjednik dvorane Madison Square Garden, za New York Daily News tada je rekao kako je još 60 dana ranije objasnio kako namjestiti lutriju te poručio Ernstu i Whinneyju da će dobiti otkaz ne završi li Ewing u Knicksima. Stern se na pitanja o namještaljci branio protupitanjem: "Zašto bih stavljao i sebe i ligu u takav ogroman pravni rizik? To je ludo!"

NBA i kokain

U 80-ima je korištenje kokaina bilo prilično popularno među NBA igračima, a jedan od prvih Sternovih zadataka bio je riješiti taj problem ili barem promijeniti percepciju da je u njegovoj ligi izraženiji nego u ostalim dijelovima društva.

Uveo je pravilo od tri prekršaja, pri kojem treći prijestup znači izgon iz lige, a njegova prva žrtva bila je velika zvijezda Micheal Ray Richardson, koji je zatim karijeru morao nastaviti u Europi, a sezonu 1991./1992. proveo je u Splitu. Deset godina nakon izgona, Richardson je rekao kako ništa ne zamjera Sternu jer, iako mu je upropastio karijeru, spasio mu je život.

Magic Johnson i HIV

Kad je u studenom 1991. Magic Johnson objavio da nosi virus HIV-a, malo se znalo o opakoj bolesti i stvorio se dojam da obožavani superstar umire, a zakotrljale su se i glasine o njegovoj seksualnosti.

Ne samo da je Stern ostao uz Magica nego ga je pozvao da bude dijelom nezaboravnog Dream Teama na Olimpijskim igrama u Barceloni naredne godine te podržao njegov povratak u NBA 1996. godine unatoč protivljenju velikog broja igrača koji su se bojali da će se zaraziti u kontaktu s njim. Stern je tada angažirao vrhunske liječnike i raspodijelio ih po svim NBA klubovima kako bi odgovarali na pitanja igrača i demistificirali bolest.

Charles Barkley bio je oduševljen tim potezom. "Bio je to jako pametan Sternov potez. Skinuo je pritisak i stres s cijele situacije."

Stern je 2006. kazao kako su NBA i Magic učinili čuda u podizanju svijesti o AIDS-u u cijeloj zemlji, pa i svijetu.

Michael Jordan i kockanje

"Za pet godina, ako se potreba vrati, ako će me Bullsi i dalje željeti i ako će mi David Stern dopustiti, možda se vratim." Tim je riječima Michael Jordan objavio svoj prvi odlazak u mirovinu 1993. godine.

NBA je u to vrijeme vodila istragu o Jordanovim kockarskim sklonostima koje su predstavljale opasnost po imidž lige. Teorije zavjere govorile su da Jordan nije otišao kako bi igrao bejzbol i tako ispunio davnu želju njegova oca, koji je ubijen tog ljeta, nego zato što ga je Stern u tajnosti suspendirao.

"Kad si u fokusu javnosti, svašta se priča, tako da je to u redu, ali mislim da su mediji sve prenapuhali", rekao je tada Stern.

Mnoge je zaintrigirao dio Jordanove izjave koji se odnosi na Sterna, ali Sam Smith, autor Jordanove biografije, objasnio je da se radilo o sarkastičnoj izjavi kojom je zapravo "poručio Sternu da obojica znaju kako je cijela istraga sranje i da u cijeloj priči nema ničega".

Lockouti

U tri desetljeća Sternove vladavine NBA liga triput je došla do lockouta, odnosno obustave rada. Svaki je put sporna bila raspodjela novca, a Stern je pregovarao u ime vlasnika klubova. Naposljetku je sezona dvaput skraćena, jednom s 82 na 50, a jednom na 66 utakmica, a igrači u vrijeme obustave nisu bili plaćeni.

Sve je najbolje objasnio Jordanov bivši agent David Falk: "Stern je apsolutni teškaški prvak svijeta. Ako ga iznerviraš, reći će: 'Hej, šupčino, dođi mi u ring na 15 rundi.' Nakon šest rundi svaka kost u tijelu ti je polomljena, krvariš iz svake pore i kažeš mu: 'Striček, dosta mi je.' A on kaže: 'Završili smo samo šest rundi, vraćaj guzicu u ring, imamo ih još devet.' Ako nisi spreman čekati cijelu godinu bez plaće, ne zajebavaj se s Davidom Sternom. Ovo nije igra, nego biznis koji donosi milijarde dolara."

Dress code

Prije sezone 2005./2006. Stern je uveo pravila o odijevanju igrača, zabranio majice bez rukava, vrećaste hlače i zlatne lance koji su se naveliko povezivali s hip-hop kulturom. Odluka je naišla na brojne kritike, optuživali su ga za ograničavanje slobode, pa i za rasizam.

Allen Iverson bio je lice te hip-hop kulture u košarci, a sve je dobilo novu dimenziju kad je na naslovnici časopisa Hoop, koji izdaje liga, Iverson osvanuo bez tetovaža i lanaca koji su uklonjeni fotošopom.

Zabrana je trajala pet godina, a njeno ukidanje Iverson je prokomentirao: "Ne možeš odjenuti nekog u odijelo i očekivati da će biti drukčiji. Taj dress code ne predstavlja mene i ne dopušta mi da se izrazim."

U svojem posljednjem velikom intervjuu za The Undefeated prije nekoliko mjeseci Stern je rekao kako je ispao žrtva te odluke, koja je naposljetku kumovala tome da brojni igrači danas postanu modne ikone.

Skandal s Timom Donaghyjem

U lipnju 2007. FBI je upozorio Sterna da se sudac Tim Donaghy kladio na utakmice koje je sudio. Mjesec dana kasnije priča je izašla u javnost, a Stern je Donaghyja nazvao "odmetnikom i izoliranim slučajem kriminala".

Iako istraga nije donijela čvrste dokaze protiv Donaghyja, sudac je sam priznao svoja nedjela i odslužio 15 mjeseci u zatvoru.

Prošle je veljače FBI-jev istražitelj Phil Scala za ESPN rekao da je Donaghy trebao biti ozvučen kako bi ulovili i njegove suradnike, no taj je plan propao kad je priča iscurila u javnost. "Što bih napravio drukčije? Ne bih brifirao Davida Sterna", rekao je Scala.

Smrt SuperSonicsa

Seattle SuperSonicsi bili su jedna od najomiljenijih NBA franšiza s ogromnom bazom navijača, no oni već 11 godina postoje kao Oklahoma City Thunder. Stern je inzistirao na novoj dvorani jer stara više nije udovoljavala NBA standardima, ali nastao je problem financiranja.

Sve je završilo prodajom franšize skupini ulagača koji nisu krili namjeru da presele klub, iako je NBA uvjeravala da joj je zadržavanje Sonicsa u Seattleu prioritet. Stern je prijetio novim vlasnicima kaznom ako se ispostavi da su mu lagali, a nakon što su Sonicsi završili u Oklahoma Cityju i dobili "prezime" Thunder, globio je Aubreyja McClendona s 250.000 dolara, što je tada bila rekordna kazna, ali nikakva utjeha za navijače Sonicsa i Seattle, koji do danas nije dobio novi NBA klub.

Trejd Chrisa Paula

U prosincu 2011. New Orleans Hornetsi dogovorili su razmjenu s LA Lakersima koja bi Chrisa Paula spojila s Kobeom Bryantom i stvorila ubitačan tandem. Pregovori su trajali tjednima, mediji su izvještavali o svakom detalju i kad je sve konačno bilo dogovoreno, Stern je rekao - ne može!

Ondašnji Hornetsi tada su bili bez vlasnika i NBA ih je privremeno otkupila dok se ne nađe stalni novi gazda, a Stern je zapravo bio vršitelj dužnosti. Stvorio se dojam da će Lakersi s Kobeom i Paulom biti jednostavno prejaki.

Vlasnik Cleveland Cavaliersa Dan Gilbert tada je Sternu poslao pismo u kojem mu je poručio da "NBA ne može to dopustiti i da tako misli većina vlasnika". Stern je stavio veto na trejd uz objašnjenje da Hornetsi nisu dobili dovoljno zauzvrat.

Tjedan dana kasnije odobrio je trejd u kojem je Paul završio u LA Clippersima iako je opći dojam da bi New Orleans dobio puno više da je trgovao s Lakersima.

Donald Sterling

U travnju 2014. TMZ je objavio snimku Donalda Sterlinga, vlasnika LA Clippersa, kako svojoj ljubavnici iznosi rasističke stavove. Sternov 30-godišnji mandat taman je završio tri mjeseca ranije, a Sterling je u roku od dva tjedna izbačen iz lige, odnosno natjeran je da proda klub.

Taj ekspresan izgon samo je pokrenuo pitanje zašto je Stern tako dugo tolerirao Sterlinga iako su cijelu njegovu vladavinu Clippersima obilježavale kontroverze. Sterling je Clipperse kupio još 1981., a samo godinu kasnije željeli su ga ukloniti jer je loše tretirao zaposlenike. Tada se sve izgladilo uz posredstvo Sterna, koji je u NBA ligi tada radio kao savjetnik.

U međuvremenu je Sterling izbacivao tamnopute obitelji iz zgrada čiji je bio vlasnik, a tužili su ga i zbog seksualnog uznemiravanja, ali za Sternova mandata nikad se nije potegnulo pitanje kontroverznoga gazde Clippersa. Nakon što je Sterling konačno potjeran, Stern je objasnio da jednostavno nikad nije došao na red jer se morao nositi s problemima Magica Johnsona, Latrella Sprewella, Rona Artesta, Tima Donaghyja, Gilberta Arenasa te lockoutima.

"Imali smo puno posla", objasnio je Stern.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.