Ovo je deset klubova koji su najviše zaradili od prodaje dresova. City nije na popisu

Foto: EPA

UEFA je predstavila financijsko izvješće za 2023. godinu u kojem se analiziraju brojke i trendovi u svim ligama pod njihovom ingerencijom. Dokument je iznimno opsežan te postoje brojne zanimljivosti vrijedne pažnje, a ovdje ćemo se koncentrirati na to koji su klubovi najviše zaradili od prodaje dresova i ostale trgovačke robe koje nose oznaku službenih proizvoda kluba.

Popis predvodi Barcelona koja nastavlja dominirati ovom kategorijom unatoč slabijim rezultatima i činjenicom da nemaju više megazvijezdu u liku Lionela Messija. Katalonci su u 2023. godini uprihodili 178 milijuna eura od prodaje dresova i ostale trgovačke robe, a slijedi ih njihov najveći rival Real Madrid s prihodom od 155 milijuna eura.

Manchester City nije na popisu

Još tri kluba su uspjela ostvariti prihode iznad 100 milijuna eura. Na trećem mjestu je Bayern sa 147 milijuna eura prihoda, a slijede ga dva engleska kluba. Liverpool je od dresova i trgovačke robe zaradio 132 milijuna eura, a vrlo blizu mu je Manchester United sa 130 milijuna eura prihoda.

Prvi klub ispod magične granice je PSG s 97 milijuna eura prihoda, a sada će ostati bez svoje najveće zvijezde Kyliana Mbappea koji odlazi u Real Madrid i biti će zanimljivo vidjeti kako će se ove brojke kretati bez njega, Neymara i Messija u budućnosti. Na popisu se nalaze još tri engleska kluba, a to su Arsenal s 89 milijuna eura prihoda, Chelsea s 87 milijuna eura i Tottenham sa 74 milijuna eura koliko ima i Juventus koji zatvara top 10. Zanimljivo je da na popisu nema momčadi koja je osvojila trostruku krunu prošle sezone što je dakako Manchester City.