LIGE PETICE

Ovo je pet poznatih igrača za koje možda niste znali da su igrali za Bayern

Foto: Pixabay

SA 72 osvojena trofeja i 29 nacionalnih titula Bayern je jedan od najboljih nogometnih klubova na svijetu. Legende njemačkog nogometa Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Lothar Matthäus i Philipp Lahm pisale su povijest slavne momčadi iz Bavarske. Mnogi poznati i uspješni igrači iz svih krajeva svijeta nosili su dres Bayerna, ali je malo tko uspio osvojiti srca navijača i uprave kao što je to slučaj s njemačkim nogometašima.

Petorica poznatih stranih igrača sudjelovali su u velikim uspjesima kluba, ali sjećanje na njih polako blijedi.

Landon Donovan

Dugogodišnji kapetan reprezentacije SAD-a sasvim slučajno je započeo nogometnu karijeru u Njemačkoj. Prošao je početni program IMG nogometne akademije. Nakon nastupa na FIFA Svjetskom prvenstvu za nogometaše mlađe od 17 godina 1999. godine postaje član Bayer Leverkusena.

U SAD-u se vraća 2001. godine kao posuđeni igrač Bayera. Igrao je za San Jose tijekom tri sezone da bi 2005. godine prešao u LA Galaxy. Četiri godine nakon Donovan se vraća u Njemačku gdje potpisuje ugovor s Bayernom. Dres kluba s Allianz Arene nosio je od studenoga 2008. do ožujka 2009. godine kada se vraća u domovinu pred početak MLS prvenstva. Tijekom boravka u Munichu, upisao je sedam službenih nastupa za Bayern i nije uvjerio čelnike kluba da produže suradnju s njim.

Donovan je tijekom karijere igrao za Everton, a karijeru je završio 2014. godine kao član LA Galaxyja.

Owen Hargreaves

Nogometaš raskošnog talenta nije uspio ostvariti karijeru kakvu su mu stručnjaci predviđali. Hargreaves je zapravo izdanak Bayernove omladinske škole. Englez se pridružio Bavarcima 1997. godine gdje je proveo dvije godine u nogometnoj akademiji kluba. Za rezervnu momčad debitirao je 1999. godine da bi godinu dana kasnije postao stalni član prve momčadi.

Vrhunac karijere doživio je 2001. godine kada je bio član starter momčadi iz Municha koja je u finalu Lige prvaka svladala Valenciju. Sljedećih nekoliko sezona proveo je kao relativno standardan igrač sredine terena.

Tijekom boravka u Munichu imao je problema s ozljedama, a 2007. godine ukazala se prilika da se vrati u Englesku. Potpisao je ugovor s Manchester Unitedom i tijekom prve sezone zabilježio pet nastupa za momčad s Old Trafforda. Za četiri godine odigrao je 27 službenih utakmica, a potom napustio klub.

Hargreaves se 2011. godine pridružio gradskom suparniku Manchester Cityju. Bio je to odgovor na odluku Uniteda da ne nastavi suradnju s njim da bi sljedeće godine završio karijeru.

Tijekom desetogodišnjeg boravka u klubu iz Municha, Hargreaves je zabilježio 218 nastupa i postigao 10 golova.

Mark Hughes

Legendarni nogometaš Manchester Uniteda je tijekom bogate karijere imao kratku avanturu u Munichu. Nakon osam sezona u Manchester Unitedu, Hughes 1986. godine prelazi na Camp Nou. Nije uspio nametnuti se u momčadi iz Katalonije koji ga 1988. godine šalje na posudbu u Bayern Munich. Velšanin se tijekom boravka u klubu iz Municha pokušao vratiti u golgetersku formu. Zabilježio je 23 nastupa za njemački i klub i postigao sedam pogodaka.

Hughes se vraća na Camp Nou, a potom ekspresno prelazi na Old Trafford kako bi pojačao momčad Alexa Fergusona. Menadžer nije štedio novac da bi ga vratio u klub, a Hughes je brzo pronašao mjesto u napadu Manchester Uniteda.

Nakon pet godina na Old Traffordu, Hughes odlazi u Chelsea gdje je proveo tri sezone. Potom je nastupio za Southampton, Everton i Blackburn, prije nego što je završio karijeru dugu 22 godine.

Pepe Reina

Jedan od najpoznatijih golmana prvog desetljeća 20. stoljeća branio je i za Bayern Munich. Reina je 2014. godine stigao na Allianz Arenu nakon osam godina provedenih na Enfieldu. Bio je rezerva Manuelu Neueru i rijetko dobivao priliku braniti na službenim utakmicama. Za klub je debitirao sedam mjeseci nakon potpisivanja ugovora. Odigrao je još dvije utakmice do kraja boravka u Bayernu, a posljednji je završio crvenim kartonom.

Reina je nakon neuspješne epizode u Munichu potpisao ugovor s Napolijem da bi potom stao na gol Milana. Sada je ponovno u Engleskoj gdje nastupa u dresu Aston Ville.

Jean-Pierre Papin

Slavni francuski napadač imao je nogometnu karijeru dugu desetljeće i pol, a dvije godine proveo je u Bayernu. Nakon velikih uspjeha u dresu Olympiquea Marseillea i Zlatne lopte 1991. godine, Papin je sljedeće godine prešao u Milan. Tamo se nije najbolje snašao i brzo stiže u redove Bayerna.

Ponovno mu je sreća okrenula leđa jer je tijekom prve sezone u dresu Bayerna imao problema s ozljedama. U drugoj sezoni zabilježio je više nastupa, ali mu je uspjelo pronaći formu iz najboljih dana.

Postigao je šest golova u 40 nastupa za minhenski klub da bi 1996. godine prešao u Bordeaux. Dres Bordeauxa nosio je pune dvije sezone da bi 1998. godine postao član Guingampa. Bila je to posljednja sezona Papina u profesionalnom nogometu, piše Sportskeeda.

Počasni članovi kluba: Lukas Podolski, Emre Can i Xherdan Shaqiri.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.