Parreira za povijest: Prvi čovjek koji je vodio utakmice na šest prvenstava

IZBORNIK nogometne reprezentacije Južnoafričke Republike, Brazilac Carlos Alberto Parreira, srušio je utakmicom protiv Meksika, na startu Svjetskog prvenstva, svjetski rekord.

67-godišnji Parreira je, naime, postao prvi izbornik u povijesti koji je vodio utakmice na šest svjetskih prvenstava. Prestigao je na taj način dvije godine mlađeg Srbina Boru Milutinovića koji je kao izbornik sudjelovao na pet svjetskih smotri.

Parreira je rekord srušio vodeći pet različitih reprezentacija - Kuvajt 1982., Ujedinjene Arapske Emirate 1990., Brazil 1994. i 2006., Saudijsku Arabiju 1998. te napokon i Južnoafričku Republiku, domaćina SP-a koji je počeo u petak. JAR je, podsjećamo, remizirao protiv Meksika (1:1) u 1. kolu skupine A.

Brazilski je stručnjak najveći uspjeh postigao vodeći izabranu vrstu svoje domovine s kojom je 1994. u SAD-u postao svjetski prvak. Samo četiri godine kasnije je, međutim, iskusio i najveće poniženje kada je smijenjen usred SP-a u Francuskoj nakon što je sa Saudijskom Arabijom poražen 4:0 od domaćina.

Pročitajte više