Esport

"Pauzirao sam faks i vratio se LoL-u. Znao sam da se mogu nositi s najboljima"

Foto: Index.hr/Luka Sangulin

SVJETSKO prvenstvo u League of Legendsu je u punom jeku. G2 Esports i Luka "Perkz" Perković osigurali su plasman među osam najboljih, ali i doživjeli dva teška poraza od korejskog Griffina. Kako je LoL glavna priča u svijetu esporta, iskoristili smo priliku porazgovarati s Tonijem "Sacreom" Sabalićem, drugim Hrvatom u League of Legends European Championshipu (LEC). Sacre je godinama bio dominantna sila u regiji, a onda preko Španjolske i Njemačke napokon ostvario cilj i zaigrao u najvišem rangu europskog LoL esporta.

Od igranja s prijateljima preko online turnira i nacionalnih liga do regionalnih liga A1 Adria League i Esports Balkan League pa sve do LEC-a, put je koji je kroz nekoliko godina prošao ovaj 23-godišnjak iz Požege uz brojne izazove po putu. 

"Još 2013. i 2014. kada su bili ti turniri po Zagrebu na koje su me iz Požege vodili roditelji upoznao sam Luku, ali ubrzo nakon toga ja sam uzeo pauzu. Završio sam školu, upisao faks i tada igrao samo s frendovima. Igrao sam na Europe/Nordic&East serveru i gotovo nitko nije znao za mene. Pritisak roditelja i nesigurnost možeš li uspjeti u tome. Nisam tada imao neko pokriće da ću završiti u LEC-u. Završio sam prvu godinu faksa bez problema i odlučio pauzirati drugu. Vratio sam se LoL-u, to je ono što volim i bilo bi mi žao da si nisam dao priliku, da se nisam potrudio uspjeti u tome, a imao sam osjećaj da se mogu natjecati s najboljima", navodi Sacre na početku našeg razgovora u Zagrebu.

Njegov SK Gaming nije se uspio plasirati na svjetsko prvenstvo pa sada ima nešto vremena prije početka nove sezone. 

Kako je uopće došlo do toga da igraš ozbiljno za ekipu i počnete igrati ta natjecanja u široj regiji?

LoL-u sam se više posvetio 2016. te tada upoznao srpske igrače Milicu, Nikolu, TasteLessa, Stefana, koji su se već natjecali po Srbiji. U Hrvatskoj je LoL tada bio stao, nije bilo turnira, ali u Srbiji su se počele pokretati stvari. Ipak, još tada mi je faks bio na prvom mjestu.

Radili su ekipu za grčku ligu i Yoppa je tada potpisao za neki španjolski tim, ako se ne varam, i pitali su me hoću li igrati s njima top ili džunglu. Rekao sam top.

Tada si bio mid igrač. Kako to da si se tako lako odlučio promijeniti ulogu? Obično igrači ne pristaju tako lako na promjene.

Milica je već igrao mid. Imao sam osjećaj da smo podjednaki, možda čak i da je on bolji jer sam ja bio uzeo dužu pauzu. Oni su tada bili najbolji igrači na Balkanu koje sam znao i dobio sam priliku igrati s njima. Iskoristio sam ju, uzeo top i adaptirao se sljedećih nekoliko mjeseci, možda i duže, ali eto, uspjelo je.

Perkz je ulogu promijenio s mida na bot i to u LEC-u, dakle najvišem rangu natjecanja. Ti si nešto slično prošao na početku karijere, koliko je to teško?

Za LEC dosta teško. Dobra stvar je što u ekipi imaš podršku, suigrače, organizaciju koja će ti pomoći u tom procesu, a loša to što stvara veliki pritisak. Imaš svega nekoliko tjedana i sezona je gotova. Ti si promijenio poziciju i mora uspjeti, inače si ti kriv.

Veliki je to rizik. Što ako ne prođe dobro? Imaš već Capsa u ekipi, hoćeš li njega poslati na bot? Vraćaš li se na mid? Nastavljaš dalje igrati tu poziciju da bi postao bolji? Ali on je znao da ako želi osvojiti svjetsko mora nešto promijeniti i onda moraš riskirati.

Luka je jako talentiran, vjerojatno najuspješniji igrač na Zapadu, tako da očekuješ da će uspjeti. Sigurno je puno pomogao i talentirani support kao Miky.

U različitim ekipama i pod različitim imenima osvajali ste sve što se u regiji dalo osvojiti. Grčku ligu, Fortuna Championship Series, lokalne turnire, pa kasnije i A1 Adria League i Esports Balkan League kada su se te lige formirale. Upravo ste kao KlikTech ostvarili najveći uspjeh dotad. Kvalificirali ste se na EU Masters osvajanjem druge sezone EBL-a i tamo sve iznenadili.

Da, to je bio prvi put da se balkanski tim pojavio na takvom natjecanju. Ujedno je to bio i prvi EU Masters nakon gašenja Challenger Seriesa. Sjećam se da je tad Origen okupio igrače pred sam turnir, ali strašna imena, Froggen, Forgiven... Došli smo u doigravanje i ušli u četvrtfinale nakon što smo pobijedili Misfits Academy, ali od MAD Lionsa smo izgubili 2:0. Bili smo tada veliko iznenađenje. 

Ranije iste godine potpisao si za G2 Esports kao zamjena. G2 Esports je već tad bio jedna od najjačih europskih ekipa, kako je do toga došlo?

Luka i ja se znamo i popričamo uvijek kad se vidimo. Tako smo krajem 2017. pričali na Reboot InfoGameru. Pitao me kakvi su mi planovi i gdje se vidim dalje, a onda me pitao da li bih bio zamjena za G2 Esports. Nije bilo razloga da ne prihvatim pošto sam fizički s ekipom morao biti samo u doigravanju i na velikim turnirima.

Imao si priliku raditi s jednom od najboljih europskih ekipa, danas i na svijetu. Kako je to izgledalo, koliko si naučio u tom periodu?

Imao sam dobru ideju kako to sve izgleda i prije nego što sam im se pridružio u play-offu Kopenhagenu gdje su od Fnatica izgubili 3:0. Dobio sam nešto bolju sliku što tim i igrači proživljavaju, koliko su strastveni prema tome što rade, kako funkcioniraju. Vidjeti punu arenu i cijeli šou je bilo lijepo iskustvo, ali najviše sam izvukao gledajući same igrače. I sam sam bio u sličnim situacijama pa je dobro imati drugačiju perspektivu o tome.

U tom sam periodu potpisao za Dragons, bila je to katastrofa sezona, ali ujedno i najbolja prilika za novo iskustvo nakon što se raspao KlikTech. Bio sam na probi za Movistar, jednu od najboljih španjolskih ekipa, ali oni su odabrali Finna i Xyrza. Rezultat s Dragonsima je bio loš, ali iskustvo vrlo vrijedno.

Ta je sezona u Španjolskoj za vas brzo završila pa si putovao s G2 Esportsom na Rift Rivals i potom na svjetsko prvenstvo u Koreji prošle godine.

Rift Rivals je više kao putovanje, više je to šou. Bio sam s njima par dana u Berlinu pa u SAD-u, još sam morao prije toga u Hrvatsku zbog problema s vizom. Nedugo zatim završila je sezona i G2 Esports je u doigravanju izgubio od Misfitsa. Kvalificirali su se na svjetsko preko dodatnih kvalifikacija, a za mene je to značilo da ću napokon biti s njima duže vrijeme i to u Južnoj Koreji, igrati na njihovom serveru. Bez toga bi moja priča u G2 Esportsu vjerojatno bila puno drugačija.

G2 Esports je puno toga prošao na tom svjetskom prvenstvu. Dodatne kvalifikacije, pa onda i na muke prošao grupe te tad iznenadio cijeli svijet. Kako je bilo to gledati kao dio tima i biti s njima kroz to?

Putovali smo kroz četiri grada u Koreji jer je G2 Esports igrao od dodatnih kvalifikacija do polufinala. Bili smo po hotelima, dosta luksuzno, imaš svoju sobu i posebnu sobu za treninge. Budiš se ujutro, ideš na 15. kat i igra se od jutra, pa trening, pa razgovori, cijeli dan si tamo, slušaš ih, sjediš iza Wundera i gledaš kako igra. Posebno iskustvo koje većina igrača nikada neće iskusiti.

Nažalost, G2 Esports je nakon poleta u četvrtfinalu protiv kineskog Royal Never Give Up, za koje nitko nije smatrao da će ih pobijediti, naletio na Invictus Gaming i doživio poraz od 3:0. Kako si ti doživio taj poraz?

Emocije i cijela priča je posebna jer se gradila od samih početaka. Od dodatnih kvalifikacija pa onda u grupnoj fazi gdje su se također morali na neki način izvlačiti. Očekivanja rastu svakim korakom i plasmanom u iduću fazu, svakom pobjedom, ali eksplodiralo je nakon što su pobijedili RNG. To je bilo to, vjerovali su da mogu osvojiti.

Jako su se pripremali za IG. Znali su da igraju protiv TheShyja i Rookieja, dva ponajbolja solo lanera na svijetu u tom trenutku. Prolazili su sve moguće draftove, heroje, ali eto, uvijek te nešto na kraju iznenadi. Izgubili su prvi game, iznenadio ih je taj Jayce. Onda hoćeš li igrati protiv njega ili promijeniti taktiku. Izgubiš i drugi i onda se vrlo teško vratiti.

Kako je to izgledalo nakon poraza?

Raspoloženje i emocije se brzo mijenjaju. Znaš kao, među najbolje četiri ekipe smo, možemo pobijediti i slično, ali nakon poraza sve to pada u vodu. Igraš da bi pobijedio i porazi su teški. Mislili su ostati još koji dan, kao razgledati grad, igrati na korejskom serveru, a nakon polufinala odmah kao idu bukirati karte za avion, vraćaju se svi idući dan doma.

Početkom ove godine potpisao si za SK Gaming Prime, drugu ekipu SK Gaminga, i uspio ono što nisi s KlikTechom, došao u finale EU Mastersa. Koliko ti je iskustvo s prethodnog EU Mastersa s KlikTechom pomoglo? Koliko ti je značilo što si već igrao taj turnir za razliku od mnogih igrača?

Trema je bila puno manja nego prvi put. Nismo imali prevelika očekivanja od tog EU Mastersa. Kad sam došao u SK Gaming Prime već smo bili dosta blizu plasmana na EU Masters zbog njemačkog sustava natjecanja i tih manjih turnira, odnosno spotova, na kojima osvajaš bodove. Bilo je pitanje samo hoćemo li ići kao nositelji ili ne, i lošije smo odigrali turnir u Berlinu i morali smo kao druga ekipa ići u dodatne kvalifikacije.

Ipak, mnogi igrači kažu da su im dodatne kvalifikacije pomogle za dobar rezultat na turniru. Perkz tvrdi to, a slično smo vidjeli na svjetskom prošle godine kada su među četiri najbolje ekipe dvije bile iz dodatnih kvalifikacija i to G2 Esports i Cloud9. Jesu li vama pomogle?

Mislim da na svakom takvom turniru tim iz dodatnih kvalifikacija dođe daleko. Imaš više iskustva igranja na tom patchu, igraš samo jedan meč protiv svake ekipe i svaka je pobjeda važna, svaki draft. To ne dobivaš kad vježbaš protiv drugih ekipa.

Došli ste do finala EU Mastersa i bio si jedan od najboljih igrača, ali na kraju ste izgubili od Misfitsa, što se dogodilo?

U dodatnim kvalifikacijama igraš protiv ekipa koje su druge u jakim ligama, dok mjesto u grupi dobivaju nositelji iz manjih liga, tipa Baltik. Tako da smo znali kad smo prošli to da ćemo proći i grupe i to kao prvi. Međutim, umjesto lakšeg protivnika dočekao nas je LDLC, koji je izgubio od MAD Lionsa, još jedne ekipe iz dodatnih kvalifikacija. LDLC nam je uvijek bio težak protivnik, ne odgovara nam njihov stil, igraju jako brzo, ali izgleda da su kiksali kao i obično, što smo mogli vidjeti i na drugom EU Mastersu ove godine. Nisu odigrali najbolje.

Za Fnatic smo bili dosta spremni, znali smo ih s treninga i bili smo samopouzdani i to smo pokazali s pobjedom od 3:0. Znali smo da će Misfits dobiti MAD Lions i bili uvjereni u pobjedu u finalu iz istog razloga kao protiv Fnatica, ali izgleda da smo bili malo previše samouvjereni i to nas je koštalo.

Nakon sjajnog EU Mastersa slijedi prelazak u LEC i prvu ekipu SK Gaminga. Ostvarenje sna, ali ni to nije bilo bez problema. Što se dogodilo?

Prije doigravanja u LEC-u već su igrači smatrali da bih ja trebao igrati s njima umjesto Werlyba, ali trener i menadžer ekipe nisu bili baš za to. Nisu htjeli u tom trenu mijenjati ekipu. Imali su teške treninge protiv Origena, G2 Esportsa i Fnatica i rasle su tenzije. Nastali su i neki konflikti, posebice između Selfmadea i Werlyba, što je mene stavilo u tešku poziciju. Želio sam igrati i znao sam da sam spreman, ali nisam tako želio do mjesta u ekipi.

Werlyb je imao privatnih problema, zdravlje u obitelji, pa je bio emocionalan uz to sve. Sve je to moglo biti odrađeno puno bolje. Na sastanku sam rekao da ako Werlyb smatra da može igrati, neka igra, on bi trebao imati prioritet. Rekao je da je spreman, a ja sam otišao doma. Znao sam da ću dobiti priliku. Izboriti je ako mi se pruži šansa.

To se na kraju vrlo brzo i dogodilo.

Nakon ispadanja iz play-offa i pauze, zvali su nas obojicu na probu. Dijelili smo vrijeme s ekipom i odabrali su mene. On to nije baš najbolje prihvatio, ali odlučio je ostati u drugoj ekipi jer mu je i dalje to najbolja prilika za LEC.

Imali ste zanimljivu sezonu u LEC-u, završili ste sedmi, ali nije izgledalo toliko loše. Na kraju ste bili blizu tog šestog mjesta koje vodi u doigravanje. Kako ti gledaš na svoju prvu sezonu u LEC-u?

U periodu prije Rift Rivalsa postalo je napeto. Rezultat i atmosfera bili su loši, a trebamo igrati protiv Origena, Fnatica i G2 Esportsa. Nismo znali način na koji želimo igrati. Ne možeš tako protiv tih ekipa. Očekivanja za doigravanje su već polako pala i tada je priliku dobio Nijemac Jenax, umjesto korejskog igrača na midu Pireana. Komunikacija, pogotovo sa Selfmadeom, odmah je postala bolja pa i rezultati.

Priča Pirean engleski, ali oni se uglavnom drugačije izražavaju, ne pričaju puno, nisu ekspresivni, nama je Jenax puno više pasao kao ekipi. Imali smo priliku protiv Roguea izboriti doigravanje, ali propustili smo ju. Teško nam je palo jer smo bili blizu. Kako smo imali problema tijekom sezone i na kraju smo se uspjeli boriti za play-off, popraviti rezultate i atmosferu sve je ipak završilo u pozitivnom tonu.

Imao si ove sezone priliku igrati i protiv G2 Esportsa, jedne od najboljih ekipa svijeta. Kako je biti s druge strane tih igrača?

Pripremaš se, kao i za svaki drugi tim. Međutim, već u draftu su oni u prednosti jer su fleksibilniji od drugih timova, a ti se moraš prilagoditi i onda ih još nadigrati u igri. Naravno, svaki meč igraš na pobjedu i daješ sve od sebe.

Pokazali smo to kad smo igrali protiv njih. Počelo je dobro i tu smo negdje i onda u pet minuta oni te pregaze. Imaju najbolji mid game na svijetu. Svi koji igraju protiv G2 Esports znaju da će im biti jako teško.

G2 Esports jako dobro zna da se znaju ponekad opustiti, biti previše sigurni i to im se rijetko zna osvetiti, ali zbog toga su možda i opušteniji. Da usporedim s nama. Uvijek smo mislili da ćemo protiv Splycea lako, lako se pripremiti, znaš što igraju i da vole igrati sporije. Svi smo sigurni kad ulazimo u taj meč i izgubimo. Vidi ih sada na svjetskom. To se događa do neke razine svim ekipama.

Potvrđeno je i da ćeš sljedeće sezone igrati za SK Gaming, znači li to da te gledamo u LEC-u?

Tako je.

Nedavno je počelo svjetsko prvenstvo. Sigurno pratiš što se događa. Tko su po tebi glavni favoriti?

G2 Esports i SKT T1. Ponajviše G2 Esports.

Je li to finale koje bi želio vidjeti?

Ne znam kako se turnir može odigrati i tko će se kada s kime sresti, ali u finalu bih volio vidjeti G2 i IG. Možda IG nije najbolji ove sezone, ali obje ekipe imaju strašne individualne igrače. TheShy i Wunder na topu, to bi gledao na ProViewu svih pet mečeva, platio bih da to vidim. Rookie i Caps na midu. JackeyLove koji jako dobro igra ove sezone protiv Perkza... Jedino je Jankos u džungli puno bolji od svog protivnika.

Kako komentiraš nastup G2 Esportsa u grupama? Osigurali su play-off vrlo rano, ali izgubili dva meča od Griffina za prvo mjesto u skupini. Griffin ih je zaista nadigrao.

Nekako sam navikao da je G2 malo "shaky" u pobjedama i da to često nisu onako čiste pobjede, ali nisam znao koliko će to imati utjecaja u mečevima protiv Griffina u drugom dijelu grupne faze. Griffin je igrao gotovo savršeno, a uvijek prevlada kompozicija koja bi dobila prednost u ranim fazama meča. Tako da su oba meča otišla van kontrole vrlo brzo.

Mislim da će ih taj poraz samo malo razbuditi. To znači da će G2 sad vjerojatno na težeg protivnika u play-offu, ali mislim i da će biti više nego spremni za to.

Kada bi slagao ekipu od svih igrača na svjetskom prvenstvu, kako bi ona izgledala?

Ne možemo znati kako igrači komuniciraju, kako se slažu, pa je teško reći, ali ako baš moram - na topu Wunder, sigurno je jedan od najboljih na svijetu, smatram ga nešto kao mentorom, kreativan je, odličan i, naravno, iz Europe. Zbog sinergije u džungli i igre uz njega Jankosa. Na midu Faker. Bot Perkz i Mikyx, ne možeš ih sad razdvojiti.

Hoćemo li na svjetskom sljedeće godine imati dva Hrvata, od kojih će jedan još uz to braniti titulu?

Nadam se. Poželio sam Luki sreću i mislim da će osvojiti. Ovo je najbolja prilika koju su imali.

U LEC-u sad igraju dva Hrvata i tri Slovenca. Koliko je važno poznanstvo u karijeri kada želiš doći do vrha?

Mislim da moraš imati nekoga s kim ćeš se uspoređivati i natjecati. Meni su to bili bratić i frendovi pa onda igrači na turnirima. Vidio sam Perkza na turniru pa je stigao do LEC-a, to mi je bio znak da mogu i ja. Sad gledam Wundera i njega želim pobijediti.

Pogledaj Slovence. Crownshot i Nemesis su zajedno osvojili EU Masters, danas je jedan u Fnaticu, a drugi u SK Gamingu. Koliko mi je Crownshot rekao, nemaju Slovenci neku jaku ligu ili pogon, to su ta tri igrača.

Znači li to da ćeš ti pomoći Milici da uđe u LEC? Odigrao je sjajan EU Masters.

"Ovisi što misliš pod pomoći. SK Gaming ne traži mid igrača, da je to slučaj, sigurno bih ga predložio. Milica je jako blizu tome i osjeća to, zna i on da je samo pitanje vremena i to će se vjerojatno uskoro dogoditi.

Perkz je istaknuo LiMiTa kao igrača kojeg bismo uskoro mogli vidjeti u nekoj LEC ekipi, kakvo je tvoje viđenje?

LiMiT je odličan igrač, nedavno je potpisao za Ad Hoc Gaming, jednu od najboljih njemačkih ekipa, što je puno bolje od talijanske lige. Nastavi li igrati kao dosad, trebao bi i on napredovati i mogli bismo ga vidjeti LEC-u, pogotovo zato što je support igrač, kakvih nedostaje u ligi.

Znači nedostaje support igrača. Bi li tu ulogu preporučio onima koji žele pod bilo koju cijenu u LEC?

Najveća je gužva za mid. Svi žele mid. Svi govore o mid igračima. Vjerojatno najlakše je ući kao bot igrač, support. To je jako mala razlika. Treba prvo doći do vrha, ovo možda utječe svega nekoliko posto.

Postoji li neki drugi igrač iz regije za kojeg ti znaš, ali mi ne, a da bi  uskoro mogao jako napredovati?

Teško. Ovi poznatiji iz regije ostat će igrati nacionalne lige ili otići u Rusiju i Tursku pa se tamo trebaju dokazati. Kako je počela nova sezona u LoL-u i dodali su Grandmaster tier pokvarili su MMR. Sada igrači koji su bili Diamond 5 igraju u Masteru i slično pa možda tako neki iz regije koji vjerojatno do te razine ne bi došli sada dobiju priliku za igrati u nekom timu. To je ipak dvosjekli mač.

Sada imaš iskustvo igranja i drugih europskih liga. Kako bi ih usporedio s Esports Balkan League?

Na Balkanu je manji broj ljudi, ali igrači su dosta dobri. Mi s Balkana uvijek biramo igrače između sebe. Za igranje u Španjolskoj samo moraš živjeti u Španjolskoj, nije bitno otkud si. U Francuskoj i Njemačkoj moraš imati tri domaća igrača, ali ovu dvojicu dovedeš od bilo kuda. Druga stvar je novac. Ulaže se puno više novca i organizacije su ozbiljnije, imaš prostor za treniranje, gaming house.

Na Balkanu nema toga. Za dvije ili tri godine na Balkanu se pojave dva ili tri nova igrača koji na EU Mastersu ne bi prošli dodatne kvalifikacije.

Za razliku od mnogih igrača ti ne streamaš niti si previše glasan na društvenim mrežama. Kako to?

To je dobro pitanje. Razumijem kako sve funkcionira i da je to jako važno. Ove sam sezone tek počeo igrati LEC i sezona nije bila dobra pa ni raspoloženje nije bilo dobro. Sad sam se ostvario do neke razine, ušao sam u LEC, idući korak je svjetsko i mogu se više posvetiti tome.

Nisam ja tip za ono: "Bok, ljudi! Dobro došli u moj novi video!" Više volim editirati i dizajnirati, što je malo netipično za pro igrača. Prije nego što sam ušao u LEC smatrao sam da nisam dovoljno dobar da bi ljudi gledali moj stream i nešto naučili. Razmišljao sam raditi nešto drugačije, možda na hrvatskom, vidjet ćemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.