Esport

Perkz napravio nemoguće, odveo svoju ekipu među četiri najbolje na svijetu

Foto: LoLesports/Flickr

LUKA "Perkz" Perković sa samo 20 godina napravio je najveći uspjeh u karijeri. Protiv glavnih favorita za osvajanje svjetske titule Royal Never Give Up odigrao je neke od najboljih partija u životu i odveo G2 Esports među četiri najbolje ekipe na svijetu. Upravo je hrvatski mid laner bio glavna okosnica i ključni igrač svoje ekipe u najvažnijim trenucima i to nakon vrlo turbulentnih rezultata čitave godine zbog kojih su svi sumnjali u njih.

>Novi povijesni uspjeh Perkza, odveo svoj tim među osam najboljih na svijetu

>Pogledajte majstoriju Perkza na League of Legends World Championshipu

G2 Esports i Perkz nastavljaju živjeti snove na League of Legends World Championshipu u Južnoj Koreji. Početkom godine Perkz je bio zadužen za okupljanje nove ekipe. Četiri igrača su otišla, on je nalazio zamjene. Europski igrači mahom odlaze u Sjevernu Ameriku koja nudi više novca i mogućnosti. Perkz je na društvenim mrežama ponosno objavio: "Neću slijediti trend odlaska u Ameriku, ja ostajem." Isti tweet i danas je prikvačen na vrh njegovog profila na Twitteru. Kraljevi Europe su se raspali, a Perkz je trebao stvoriti nove. Kada odu igrači poput Jespera "Zvena" Svenningsena i  Alfonsa "Mithyja" Rodrigueza, zamjene se teško nalaze, pogotovo one koje bi zadovoljile mnogobrojne fanove. Svi su sumnjali, i to s pravom.

Nakon velikih oscilacija tijekom čitave godine ugrabili su zadnji vlak za Worlds, plasirali se u grupnu fazu preko dodatnih kvalifikacija i onda kroz ušicu igre prošli u doigravanje. Da Flash Wolves nije izgubio od Phong Vu Buffaloa koji se već oprostio s turnira, Perkz i društvo ne bi ni dobili priliku za četvrtfinale. Ždrijeb im nije bio naklonjen i izvukli su kineski Royal Never Give Up, tim koji je ove godine osvojio sve turnire na kojima su nastupali - dosad. Kladionice su upravo njih proglasile glavnim favoritima za osvajanje titule. G2 Esports je morao protiv moćnih Kineza okupljenih oko najboljeg igrača svijeta Jiana "Uzija" Zi-Haoa tražiti prolaz među najbolje četiri ekipe na svijetu. Vođeni Perkzom, pronašli su ga. 

G2 Esports nesiguran je ušao u četvrtfinale. Kineska ekipa imala je jasan plan igre, koji su precizno proveli u djelo. Činilo se u tim trenucima da Perkz i njegovi suigrači igraju samo kako ne bi izgubili.  Ako ne igraš na pobjedu, nećeš ni pobijediti. Uzi je potvrdio da je najbolji igrač svijeta i dominirao je čitavim mečom, a G2 Esports nije imao odgovor. U drugom meču serije na tri dobivene G2 Esports dobiva heroje koje želi. Uzi možda je najbolji na svijetu, ali cijeli tim igra oko njega, dok su Perkz i Martin "Wunder" Hansen individualno bolji igrači od svojih protivnika. Perkz je dobio Ireliu i dominirao na midu, Wunder je igrao Akali, a Uzi se više nije imao gdje sakriti. G2 Esports je prepoznao da Uzija neće nadigrati pa se su fokusirali na vlastitu igru i izjednačili seriju. 

U trećem meču G2 Esports je išao na ruku protivnicima. Odstupili su od vlastitog stila i doživjeli težak poraz. U timskim borbama Royal Never Give Up je jedna od najboljih ekipa svijeta. Umjesto da G2 Esports nastavi igrati vlastitim stilom i dijeliti mapu koristeći svoje individualno kvalitetnije igrače u formaciji 1-3-1, oni su odabrali kompoziciju za timsku borbu i zbog toga došli na korak do ispadanja s turnira. Međutim, tada je Perkz uzeo stvar u svoje ruke. Prvo je na redu bila nevjerojatna predstava s Aatroxom na midu. Igrao je agresivno i sigurno, a suigrači su slijedili njegov primjer. Perkz je još jednom podsjetio svijet zašto je jedan od najboljih igrača u Europi. Preuzeo je odgovornost i nadigravao protivnike praktički na svakom koraku. Uzi više nije pronalazio način da kapitalizira prednost i znanje, a u prvi je plan došao Perkz i postao nerješiva enigma za kinesku ekipu. 

U odlučujućem petom meču Perkz je otišao još korak dalje. Dobio je LeBlanc, ponovo mobilnog i zahtjevnog heroja koji nagrađuje mehanički vješte igrače i rješava partije, te odveo svoju ekipu u polufinale. Odigrao je besprijekornu partiju i poslao Royal Never Give Up kući. Ništa to ne bi bilo moguće da ostatak ekipe nije bio na razini, ali bilo je jasno kao dan da samopouzdanje i igra ostalih ovisi o Perkzu. Kada igra on, igraju i oni. U posljednje dvije partije, protiv ekipe koja je osvojila sva natjecanja na kojima je nastupala u 2018., Perkz je umro samo jednom. G2 Esports je u polufinalu World Championshipa i pobjeda protiv Royal Never Give Up jedno je od najvećih, ako ne i najveće, iznenađenje u povijesti tog esporta.

U intervjuu poslije meča Perkz je bio iskren. Teško je pronalazio riječi i priznao kako je posljednjih tjedana bilo vrlo naporno. Oni nisu imali što za izgubiti, dok su protivnici mogli izgubiti sve. Jednostavno je prestao razmišljati i počeo igrati. Zabavljati se na pozornici. Ostao je vjeran sebi, u što smo se mogli i sami uvjeriti kada smo proljetos s njim razgovarali. Nemoguće je dovoljno naglasiti kakav je uspjeh plasirati se među četiri najbolje League of Legends ekipe na svijetu i to na takav način. Perkz je ispisao povijest. Trebat će proći još neko vrijeme prije nego svi shvatimo konkretne posljedice velikog rezultata. 

Ranije je Invictus Gaming porazio korejski KT Rolster rezultatom 3-2 u vrlo napetoj seriji. Time su dva glavna favorita za osvajanje World Championshipa otišli kući. Upravo će Invictus Gaming biti protivnik Perkzu i G2 Esportsu 27. listopada u borbi za mjesto u finalu najvećeg League of Legends turnira na svijetu. Fnatic je protiv te ekipe uvjerljivo slavio dva puta, sigurni smo da će savjetima pomoći kolegama iz Europe ostvariti dobar rezultat. U nedjelju 21. listopada igraju se preostala dva četvrtfinala. Cloud9 protiv Afreeca Freecs igra u 6:00, a u 10:00 će Fnatic igrati protiv Edward Gaminga. Nada o europskom finalu još uvijek živi.

Za kraj, evo kako su reagirali španjolski komentatori na pobjedu G2 Esportsa, španjolske organizacije čiji League of Legends tim predvodi mladi Hrvat.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.