Platini: Bojim se zbog štrajkova u Španjolskoj i Italiji, igrači nisu pošteno plaćeni za svoj rad

Na redovitomu godišnjem druženju s novinarima u Monte Carlu predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini istaknuo je da nogomet pod hitno treba očistiti od prljavština...

"Vidim mnogo alarma koji su se upalili i izrazito se bojim za budućnost igre ", rekao je Platini o sportu kojeg obožavaju milijuni ljudi diljem svijeta i kojeg djeca i dalje igraju po parkovima, ulicama, livadama...

Svejedno, Platinija brine mnogo problema koji se preplavili nogomet, a ponajprije oni financijske prirode:

"Ne postoji alternativa financijskom fair-playu. Klubovi jednostavno moraju početi živjeti u okviru sredstava kojima raspolažu. No, to je samo jedan od problema. Možda će neki reći da pretjerujem, ali pod hitno se moramo suočiti s namještanjem rezultata, korupcijom, ilegalnim klađenjem, nasiljem na travnjacima, rasizmom i huliganizmom."

"Jasno je da i dalje nogomet u sebi ima pregršt kvaliteta i vrijednosti, ali definitivno ignoriramo probleme koji su nastali."

"Vrlo sam također zabrinut zbog štrajkova koji su pogodili Španjolsku i Italiju, dva vrlo moćna ligaška natjecanja. Igrači nisu pošteno plaćeni za svoj rad i to je veliki problem. Kako u UEFA-i, tako i u drugim federacijama. Sve se više igračima uskraćuju njihova radna prava."

"Najviše me ipak smeta problem namještanja rezultata. Ako je rezultat nogometne utakmice namješten, čemu onda uopće igrati istu, čemu o njoj izvještavati?"

"Kao igrača navijači Fenerbahçea, pouzdano znam, obožavali su me. Da danas dođem u Istanbul, objesili bi me. Nema ništa glamurozno u funkciij predsjednika FIFA-e ili UEFA-e. S njom dolazi jako puno odgovornosti i branjenja integriteta igre."

"Namještanje je naš najveći problem. Skupa s klubovima, nacionalnim savezima i FIFA-om moramo ga zaustaviti."

"Moramo o tim stvarima razgovarati otvoreno prije no što bude prekasno. Imamo za to krasnu priliku sljedećeg mjeseca kada će se održati UEFA-in summit na kojem će sudjelovati predstavnici sva 53 europska nogometna saveza", zaključio je Francuz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.