EP u Danskoj

Počinje EP rukometašica. Hrvatska u teškoj skupini igra bez sedam važnih igračica

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DANAS počinje 14. Europsko prvenstvo za rukometašice. Nakon otkazivanja domaćinstva Norveške zbog koronavirusa i iznimno rigoroznih epidemioloških mjera u toj zemlji, Danska je prihvatila organizaciju cijelog natjecanja. Igrat će se u dva grada, Koldingu i Herningu.

Hrvatsku je ždrijeb smjestio u skupinu C s reprezentacijama Mađarske, Nizozemske i Srbije. Hrvatska je u Dansku stigla uz puno problema sa sastavom. Od posljednjeg službenog susreta protiv Turske u kvalifikacijama potkraj prošle godine izbornik Nenad Šoštarić nema na raspolaganju čak sedam igračica. Većina njih je iz prve postave.

Najbolji rezultat Hrvatske na EP-ima je peto mjesto 1994. godine

Europsko prvenstvo u Danskoj 11. je sudjelovanje Hrvatske na tim smotrama. Najbolji rezultat je još uvijek s prvog prvenstva 1994. godine, kad je osvojeno peto mjesto. Ukupno su hrvatske rukometašice do sada odigrale 46 utakmica na europskim prvenstvima. Imaju 19 pobjeda i 27 poraza. Na posljednja dva prvenstva izgubile su po tri susreta u skupini i završavale na posljednjem mjestu.

Hrvatska je s Mađarskom do sada na EP-ima igrala tri puta

Posljednja pobjeda ostvarena je na prvenstvu 2014. godine, kad je Hrvatska s Mađarskom bila domaćin, i to protiv Nizozemske 31:27. Hrvatskoj ta pobjeda nije pomogla da prođe dalje i tad je reprezentacija završila na 13. mjestu.

Prvi suparnik hrvatskih rukometašicama na Euru 2020. je Mađarska. Riječ je o reprezentaciji koja je prije 20 godina bila europski prvak, ali i koja ima tri bronce s europskih prvenstava. Ta zemlja ima i tri olimpijske medalje, od kojih je najsjajnija srebrna, osvojena također prije 20 godina.

Na europskim prvenstvima do sada je tri puta igrala s Hrvatskom. Hrvatska je uspješnija s dvije pobjede (1996. u Danskoj 24:19 te 2012. u Srbiji 28:27). Na posljednjem natjecanju u Francuskoj Hrvatska je poražena rezultatom 24:18.

Hrvatska je spremila nove taktičke varijante

Utakmicu s Mađarskom je najavila Ćamila Mičijević, igračica francuskog Metza.

"Igrala sam četiri godine u Mađarskoj i nadam se da će to pomoći u ovom susretu. Jako dobro znamo kakve nas protivnice čekaju i nijedna utakmica nije lagana. Pokušat ćemo iznenaditi Mađarice u prvoj utakmici, spremile smo neke nove taktičke varijante koje ćemo koristiti i za Nizozemsku i Srbiju. Ono što je važno je da ne smijemo raditi greške u obrani jer će to onda Mađarice kažnjavati lakim golovima. Nadamo se da ćemo se posložiti lijepo i u napadu jer smo na prijašnjim natjecanjima imale s tim problema", kazala je lijeva vanjska hrvatske reprezentacije.

PlanetSport izravno prenosi sve susrete Europskog prvenstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.