Počinje treći najgledaniji sportski događaj na svijetu. Evo što sve morate znati

Foto: Profimedia

UTAKMICOM dva favorita za svjetsku krunu od 21:05 Francuska i Novi Zeland otvorit će deseti jubilarni Webb Ellis cup (Rugby World Cup) u Parizu, na odavno rasprodanom Stadeu de France. Svjetsko prvenstvo će okupiti 20 reprezentacija koje će od 8. rujna do 28. listopada odigrati 35 utakmica na deset najvećih stadiona u Francuskoj. Utakmice možete gledati na Sportklubu.

Radi se o trećem najgledanijem sportskom događaju na svijetu (nakon Svjetskog prvenstva u nogometu i Olimpijskih igara), koji opet neće biti previše popraćen u Hrvatskoj. Igre slične ragbiju su se igrale još tijekom srednjeg vijeka, a pojam modernog ragbija vezan je uz ime jednog od najpoznatijih koledža u Engleskoj, osnovanog 1567. godine u gradu Rugbyju. Legenda kaže da je student William Webb Ellis 1823. godine prilikom utakmice potrčao uhvativši loptu, čime je udaren jedan od osnovnih temelja modernog ragbija - nošenje lopte.

Najpopularniji u zemljama Commonwealtha

Doprinos razvitku ragbija igrala je činjenica da su studenti nakon završetka školovanja i dalje htjeli igrati ragbi, a to je posljedično dovelo do osnivanja prvih ragbi klubova. Utjecajni ravnatelj Thomas Arnold (1828.-1842.) u školi ragbija poticao je igranje igara, posebice nogometa, a mnogi dječaci koji su se školovali u to vrijeme su igrali ključnu ulogu u širenju igre.

Ragbi je ubrzo postao jedan od najznačajnijih sportova u promicanju engleske, a kasnije i britanske imperijalne muškosti, pa je ragbi i danas najpopularniji u zemljama Commonwealtha. Vrline igre promovirane su i knjigama, a kult muževnosti koji je iz toga proizašao usredotočio se na javne škole i sveučilišta Oxford i Cambridge, gdje su dječaci slani da nauče kako postati mladi džentlmeni.

Dio treninga školarca bio je posvećen napornoj tjelesnoj aktivnosti, a do kraja 19. stoljeća ragbi i kriket postali su vodeći sportovi koji su razvili "civilizirano" muško ponašanje elite. Vjerovalo se da je ragbi nogomet u "mišićavog kršćanskog" gospodina usadio vrijednosti nesebičnosti, neustrašivosti, timskog rada i samokontrole.

Maturanti ovih javnih škola te Oxforda i Cambridgea osnovali su prve nogometne klubove, što je dovelo do institucionalizacije ragbija. Rugby football Union, danas živući ragbijaški savez Engleske, tako je osnovan još 1871. godine.

Uslijedilo je osnivanje saveza i klubova diljem Europe i svijeta, posebno zbog emigracije stanovništva iz Engleske radi teške ekonomske situacije sredinom 19. stoljeća. Tako su npr. u Argentinu ragbi donijeli škotski radnici tijekom izgradnje željeznice krajem 19. stoljeća.

Webb Ellis Cup - pehar koji osvaja pobjednik svjetskog kupa, napravljen je još 1906. godine po nacrtima svjetski poznatog srebrnara Paula De Lemerie, koji datiraju još iz 1736. godine. U dosad odigranih devet svjetskih prvenstava Webb Ellis Cup imali su čast podignuti Novozelanđani i Južnoafrikanci po 3 puta, Australci dvaput, a jedini svjetski prvak sa sjeverne zemljine hemisfere je bila Engleska 2003. godine.

60 tisuća gledatelja na Maksimiru 1954. godine i nevjerojatan potez Nade 1987.

Na našim prostorima ragbi je počeo egzistirati nakon Prvog svjetskog rata osnivanjem prvih klubova, a ragbi savez Jugoslavije je osnovan 1954. godine. Krajem iste godine ragbijaški klub Mladost je, pred rekordnih 60 tisuća gledatelja na Maksimiru, pružio respektabilan otpor reprezentaciji britanske armije (11:14). Takva posjeta jednoj ragbi utakmici na našim prostorima se nažalost nikada više neće ponoviti.

Uslijed svojevrsne izolacije zbog pripadnosti Jugoslavije Istočnom bloku, ragbi je u idućim desetljećima uglavnom stagnirao. Interesantan podatak predstavlja činjenica da je najuspješniji ragbi klub s ovih prostora – RK Nada dobitnik međunarodne nagrade Trophee International du Fair-play Pierre de Coubertin.

Naime, 1987. godine klub nije htio prihvatiti naslov prvaka koji bi osvojio radi birokratskih zavrzlama te je naslov prvaka odbijen i prepušten Čeliku iz Zenice, koji je taj naslov po bodovima i osvojio. Tako nešto je danas nezamislivo, posebno u nogometu.

Osamostaljenjem Hrvatske došlo je do određenih pozitivnih pomaka. Hrvatska reprezentacija je u Ragbiju 7 1999. godine za dlaku došla do vjerojatno najveće senzacije u povijesti ne samo hrvatskog već i svjetskog ragbija. 40 tisuća zabezeknutih gledatelja na Svjetskom prvenstvu u Hong Kongu promatralo je na terenu dramu u kojoj je Novi Zeland tek u zadnjoj minuti utakmice preokrenuo rezultat i sretno pobijedio s tijesnih 17:12.

Ragbi je prije svega demokratičan sport. Igraju ga debeli i mršavi, brzi i spori, gej i straight igrači, a jedini preduvjet za igrača je da ima hrabrost i srce. Bivši kapetan ragbi reprezentacije Walesa Gareth Thomas je deklarirani homoseksualac, kao i svjetski poznati ragbi sudac Nigel Owens.

Za prave sportske entuzijaste kojima je dosta šibicarske ne(kulture) nogometa, kao i svih pripadajućih gluposti poput simuliranja, nekulture ponašanja igrača i navijača, psovanja i skakanja na svaku sudsku odluku, ragbi kao poštena i fer igra može biti prva poslastica. Baš je spomenuti sudac svojom rečenicom "This is not soccer" zadobio kultni status ironizirajući i relativizirajući nogomet u kontekstu pravog i poštenog sporta.

Winston Churchill je za ragbi rekao da je to igra za huligane koju igraju gospoda, a za nogomet da je igra za džentlmene koju igraju huligani. Englesku autoironiju ocrtao je poznati engleski komičar Peter Cook rekavši:

"Ragbi je igra za mentalno zaostale. Zato su je i izumili Englezi. Tko drugi osim Engleza može izumiti jajastu loptu!", a poznati američki profesionalni nogometaš i sportski komentator Joe Theissman je rekao: "Ragbi je super. Igrači ne nose kacige ni oklope, prebiju jedni druge na utakmici i onda poslije idu zajedno na pivo. Obožavam to!"

S druge strane, Oscar Wilde je rekao da je ragbi dobra prilika za držati trideset nasilnika daleko od centra grada, a Elizabeth Taylor je izjavila kako preferira ragbi nad nogometom, da uživa u nasilnoj igri, osim u slučajevima kada igrači počinju gristi jedni drugima uši.

Duh fairplaya i sporta i dalje vrijedi u ragbiju

Svatko za sebe može pronaći smisao gornjih izjava, ali je činjenica da duh fairplaya i sporta i dalje vrijedi u ragbiju, premda u profesionalnom ragbiju više nema spontanih odlazaka na pivo nakon utakmice i dočekivanja idućeg jutra u društvu suigrača. Ragbi je do početka 21. stoljeća bio relativno nekomercijalan sport, što se do danas u mnogome promijenilo.

Na Svjetskom prvenstvu 2019. godine u Japanu sve su ulaznice bile rasprodane, a prihodi od marketinških i televizijskih prava dosegli su neslućene visine. Uzrok navedenom leži u mnoštvu atraktivnih poteza, pravilima koja destimuliraju igru nogom, kao i činjenici da je prvi put u četvrtfinalu zaigrala jedna azijska momčad - Japan, koja baš i njeguje kreativan i maštovit pristup igri.

Nažalost, ni ragbi nije odolio zadahu novca i kapitalizma pa je primjerice cijena ulaznice za utakmicu otvaranja ovogodišnjeg prvenstva u pretprodaji iznosila cca 500 eura, a kod preprodavača su iste dosegle i višestruke iznose. Suvišno je i napominjati da su ulaznice za sve utakmice rasprodane.

Ždrijeb je ovaj put bio nemilosrdan prema favoritima

Svjetsko prvenstvo u ragbiju ima donekle atipičan format natjecanja u grupnoj fazi, s obzirom na to da je 20 momčadi podijeljeno u četiri skupine po pet reprezentacija, a dvije najuspješnije reprezentacije iz svake grupe nastavljaju natjecanje u četvrtfinalu. Ždrijeb grupa je bio nemilosrdan prema favoritima, s obzirom na to da se četiri glavna favorita za naslov nalaze u gornjem dijelu ždrijeba – grupama A i B.

Za napomenuti je da specifičnost ragbija u odnosu na druge timske sportove nalazimo i kod sustava bodovanja ishoda utakmica u grupama pa tako pobjednik meča osvaja četiri poena, a neriješeni rezultat nosi dva poena. Međutim, u ragbiju je moguće osvojiti i bonus poene. Jedan bonus poen na utakmici se može osvojiti na dva načina – prvi je način da momčad postigne minimalno četiri zgoditka na utakmici, a drugi je da se utakmica izgubi sa sedam razlike ili manje.

Navedeni način bodovanja stimulira borbu do kraja, jer i u meču rezultatski poražena momčad teoretski može osvojiti dva poena, kao i momčad koja izbori remi, ako npr. postigne četiri zgoditka i bude poražena s manje od osam razlike. Naime, u ragbiju se honorira borbenost i napadački način igre pa sustav bodovanja pridonosi atraktivnosti i kombinatorici.

Pravila su uperena ka destimuliranju prečestog pucanja kazni i pretjeranog igranja nogom. Također, radi velikog broja ozljeda uvedena su neka nova pravila koja štite igrače od ozljeda, tako da ragbi zadnjih dekada nije tako surova igra.

Panika u Engleskoj

Pripremne test utakmice (u ragbiju nema prijateljskih utakmica zbog prirode samog sporta) nekim momčadima su donijele glavobolje i bijes medija, a nekima nadu i optimizam.

U sudaru titana JAR je pregazio Novi Zeland na neutralnom terenu rezultatom 35:7, što mnogo govori o odnosu snaga uoči Svjetskog prvenstva. Fidži je prvi put u povijesti dobio svog kolonijalnog gospodara Englesku rezultatom 30:22, a engleski mediji su se okomili na cijeli savez i glavnog trenera. Da stvar bude gora, isto se dogodilo u engleskom hramu ragbija – stadionu Twickenheim koji začudo nije bio rasprodan.

Sve navedeno ukazuje na negativnu klimu u i oko engleske reprezentacije, a koja će se teško popraviti do Svjetskog prvenstva. Argentina je rutinski svladala solidnu Španjolsku u Madridu pred 20.000 gledatelja, a Irci su se dobrano namučili protiv Zapadne Samoe pobijedivši rezultatom 17:13.

U zadnjoj test utakmici igrali su Francuzi i Australci pred 80.000 gledatelja u Parizu, a domaćini su rutinski slavili s 41:17, premda je vidljivo da Australci igraju sve bolje pod paskom specijalista za svjetska prvenstva Eddiejem Jonesom. Za kraj valja zabilježiti pobjedu Italije nad Japanom u Trevisu, kao i rutinsku pobjedu Škotske protiv Gruzije.

Stanje po grupama

Pregledom sastava grupa razvidno je da najizvjesnija situacija vlada u grupi A. Premda Talijani imaju kvalitetu i napreduju, gotovo je nemoguće očekivati da dobiju Novi Zeland ili Francusku. Urugvaj bi trebao tražiti bodove protiv skromne Namibije.

U grupi B trolist Južne Afrike, Irske i Škotske će se boriti za prolaz, uz nijansu prednosti na strani aktualnog svjetskog prvaka Južne Afrike i trenutno prvoplasiranog na svjetskoj ranking listi – Irske. Tonga vjerojatno ima dovoljno kvalitete za osvojiti četvrto mjesto, zasigurno ne i više od toga.

U grupi C Australija bi trebala biti prva, s obzirom na to da igra sve bolje. Wales je, unatoč lošoj sezoni, ipak u prednosti nad momčadi s Pacifika, premda Fidži ima niz jako dobrih rezultata, odlične pojedince i u ragbiju nužan momčadski duh. Gruzija nema kvalitete za ništa više od četvrtog mjesta.

Grupa D je također vrlo neizvjesna, a konture konačnog izgleda tablice bi se mogle nazirati već nakon utakmice prvog kola između Engleske i Argentine na Velodromeu 9. rujna. Vjerojatno će ta utakmica odrediti pobjednika grupe, a bitno je navesti da tu utakmicu Englezi igraju bez dvojice sjajnih igrača – Farella i Vunipole.

Argentinci su jako dobri, imaju odličnog i iskusnog trenera te im se sve više nameće uloga favorita u grupi C, barem u medijima. Nije nemoguć ni scenarij da Japan i Samoa pomrse račune favoritima za utrku do četvrtfinala.

Kapetan hrvatske reprezentacije: Imam četiri favorita za trofej

Komentar Svjetskog prvenstva dao nam je aktualni kapetan hrvatske ragbijaške reprezentacije Nik Jurišić:

"Svjetsko prvenstvo u ragbiju je jedan od najpraćenijih i najposjećenijih sportskih događaja na svijetu. Prognoziraju da će ovo prvenstvo u Francuskoj biti najekstravagantnije i najatraktivnije ikada, a to iz više razloga: - neki od favorita proživljavaju krizu zbog smjene generacija i promjena stručnih stožera (Npr. Engleska, NZ i Australija).

Neke manje zemlje nikad nisu imale veću, bolju spremu i želju, što svjedoče zadnje pripremne utakmice. Fidži, Tonga, Wales i Samoa možda nemaju kapacitet za nešto veliko, ali će se favoriti itekako pomučiti za pobjedu.

Francuska je domaćin i u fenomenalnoj formi, ali nažalost nedostaje im 4-5 igrača koji su prošli vikend ozlijeđeni na duže vrijeme, kao npr. otvarač Ntamack. Svejedno godinama Francuska nije imala ovakvu priliku i jaku momčad predvođenom A. Dupontom koji slovi kao jedan od najboljih igrača svijeta.

Irska igra atraktivan ragbi i ima stabilnu momčad koja je spremna za turnirski tip natjecanja, za razliku od Novog Zelanda za koji mislim da ima dobru momčad, ali bez pravih vođa i nedostaje im iskustva.

Južnoafrička Republika je u nedavnoj test utakmici deklasirala NZ kao nitko nikada u povijesti ragbija, Rassie Erasmus, izbornik JA je pobornik teškog, fizičkog ragbija koji rijetko koja momčad može izdržati. Nemoguće spremna momčad.

Francuska i Novi Zeland maju laganu skupinu i mislim da će nakon otvaranja SP-a povući ručnu i s B momčadi odigrati preostale utakmice u skupini, dok će se ostali mučiti barem u 3 od 4 utakmice u skupini", rekao nam je Jurišić pa prokomentirao situaciju po skupinama:

"Upravo skupine B, C i D će biti zanimljive jer mislim da može biti najviše iznenađenja. Teško je prognozirati tko će osvojiti prvenstvo, ali Južnoafrička Republika, Irska, Francuska kao domaćin i standardno Novi Zeland su sigurno moji favoriti za osvajača. Pitanje je kako će se rasplesti skupine pa tko će na koga naletjeti tako da bi lako mogli vidjeti nekoliko "finala prije finala" u četvrtfinalu.

Spektakl će se odvijati diljem Francuske, navijači će kao i uvijek svi zajedno bez obzira na dres piti, jesti, pjevati i naravno gromoglasno navijati tako da će atmosfera biti paklena. Simbolično otvaranje je spektakularno, Francuska vs. Novi Zeland, i mislim da će se Stade de France raspuknuti kad zasvira Marseljeza protiv All Blacksa. 

Općenito, turnir kao Svjetsko prvenstvo je jako teško i strategijski zahtjevno igrati zbog prirode samog ragbija, zato i traje skoro duplo duže od nogometnog. Oporavak igrača je ključan od utakmice do utakmice. U ragbiju uvijek pobjeđuje bolja momčad, nema "lucky puncha" kao u drugim sportovima, a s druge strane ozljede mogu dosta toga odlučiti jer i protiv slabijih momčadi se treba dobiti koja "šljiva na oko" da se pobijedi. 

To i je čar ragbija, sport u kojem, ako kalkuliraš, sigurno gubiš na neki način."

Izbornik Hrvatske: Čeka nas jako uzbudljivo natjecanje

Anthony Poša, izbornik hrvatske ragbijaške reprezentacije, ima slično viđenje predstojećeg prvenstva:

"Jako sam uzbuđen zbog ovog Svjetskog prvenstva, ne samo zato što očito volim ragbi, već je to prvo Svjetsko prvenstvo na kojem ga realno može osvojiti više od nekoliko omiljenih timova. Živimo u doba u kojem ragbijaški manja zemlja može istinski pobijediti svog slavnijeg protivnika i to ga čini vrlo uzbudljivim.

Rekavši to, ipak mislim da je to jedna od četiri zemlje koje realno mogu osvojiti cijeli turnir - domaćin Francuska, prva po svjetskom rankingu Irska, branitelj naslova Južnoafrička Republika ili zemlja mog rođenja Novi Zeland. Ovo je prvi put da All Blacksi nisu favoriti i mislim (i nadam se) da bi to moglo ići u njihovu korist, ali i sve ostale navedene reprezentacije izgledaju jako dobro.

U fascinantnom zapletu, ždrijeb je stavio sve ove četiri momčadi na istu stranu ždrijeba, tako da će svi igrati međusobno u četvrtfinalu, ako rezultati budu sukladni očekivanjima. Ždrijeb itekako odgovara Engleskoj, Australiji ili Argentini jer imaju puno lakši put do polufinala.

"Škotska može iznenaditi"

Ako tražite momčad koja bi mogla iznenaditi i uzburkati ragbijaške vode, moj izbor bi bila Škotska koja u zadnje vrijeme igra briljantno. Nažalost, Škotska ima ždrijeb iz noćne more, budući da je u grupi s Irskom i Južnom Afrikom. Druga uzbudljiva momčad je Fidži, koji obično nema dobru podršku u igračima linije, ali njihov nedavni angažman u utakmicama ukazuje na to da su kompletna momčad!

Dakle, ovo su stvarno uzbudljiva vremena za svijet ragbija... Moje predviđanje? Pa mislim da će se timovi u prvoj utakmici, Novi Zeland i domaćini Francuska ponovno susresti u finalu."

Kapetan Nade: Događaju se promjene u odnosima snaga u ragbiju

I za kraj, legendarni bivši reprezentativac i kapetan splitske Nade Denis Puljiz nam je izjavio: "Počeo bih od manjih ragbi nacija jer patim od robinhoodovskog sindroma. Možda zvuči čudno, ali u ragbiju se ipak događaju kakve takve promjene u odnosima snaga.

U proteklom desetljeću svjedočili smo da su veliki i do sada nedodirljivi ragbi titani počeli gubiti utakmice od malih (Japan je pobijedio Južnoafričku Republiku, Gruzija Wales, Fidži Englesku, a u kvalifikacijama Čile izbacio SAD i debitirat će na Svjetskom prvenstvu).

Promjenama u sustavu natjecanja, naročito u Europi, moglo bi doći do poremećaja u dosadašnjem zabetoniranom odnosu snaga gdje je prvih šest nacija nedodirljivo. Čeka nas uzbudljivih 40 dana, gdje će sigurno biti nekih iznenađenja, pacifičke ekipe će tražiti prolaz u četvrtfinale, a naročito Fidži sa svojom kvalitetom.

Ne bi me iznenadilo da Fidži izbaci Wales u prvoj utakmici. U grupi A favoriti su Francuska i Novi Zeland, a bilo bi čudo da Italija nešto uspije poremetiti.

U grupi B imamo odlične Škote koji bi mogli proći dalje po trenutnoj formi, ali su tu i dva favorita za osvajanje prvenstva, Južnoafrička Republika i Irska. U grupi D će proći Argentina, a Japan će tražiti šansu protiv uzdrmanih Engleza. Konačno, favoriti za osvajanje prvenstva su Francuska, Južnoafrička Republika, Irska i Novi Zeland, navijam da iznenade Argentina ili Fidži."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.