Potpuna rasprodaja u Osijeku. Tko je kriv za raspad sistema?

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

PRIJE malo više od pola godine Osijek je proživljavao neke od najboljih trenutaka u svojoj povijesti. Izgradio je moćnu momčad, čekao je preseljenje na novi, najmoderniji hrvatski stadion, u Nenadu Bjelici je imao najveći trenerski brend lige i borio se za titulu.

Danas se u klubu i oko njega događaju vrlo čudne stvari. Tri nositelja igre otišla su iz kluba, a klub se do kraja prijelaznog roka neće moći pojačati zbog kazne. Navijači su vrlo zabrinuti za budućnost kluba i nije im jasno što se događa s najdražim klubom.

Potpuna rasprodaja

U vrlo kratkom roku Osijek je ostao bez nekoliko ključnih igrača i nekoliko vrlo bitnih rotacijskih opcija. Najbolniji odlazak je onaj Diona Drene Belje, najboljeg strijelca kluba koji je otišao u njemački Augsburg za otprilike četiri milijuna eura.

Teško je Osječanima pao i odlazak mađarskog veznjaka Laszla Kleinheislera, a nagađa se da će klub od tog transfera zaraditi oko pola milijuna eura. Konačno, standardni hrvatski reprezentativac Ivica Ivušić napravio je pomalo šokantan transfer u najboljim igračkim godinama.

On će uskoro postati novi igrač ciparskog Pafosa, a iznos odštete je dva milijuna eura uz bonuse. Klub je napustio i nezadovoljni Karlo Bartolec te Antonio Mance koji je golovima s klupe donio ključne bodove prošle sezone. Također, Amer Hiroš je otišao na posudbu u Šibenik.

Iako nije poznat iznos odštete niti ima li je za neke od nabrojanih igrača, jasno je kako je šest i pol milijuna eura za Belju, Kleinheislera i Ivušića, trojicu ključnih igrača, premali ulov, posebno ako se zna da Osijek ne može raditi ulazne transfere i tako pojačati momčad.

FIFA zabranila transfere Osijeku

Naime, FIFA je Osijeku zabranila ulazne transfere u zimskom prijelaznom roku. Osječki klub nije na vrijeme uplatio rate iz transfera Ramona Miereza iz Alavesa, Jevhena Čeberka iz LASK-a te Nikole Janjića iz Sutjeske. Ta su tri kluba po službenom postupku slučaj prijavila FIFA-i. Nakon toga pokrenuta je procedura kojom je Osijek dobio zabranu.

Vladimir Čohar, član Osijekove uprave, rekao je: "Točno je kako postoji FIFA-ina zabrana za dovođenje igrača. Još od ljetnog prijelaznog roka bili smo svjesni mogućnosti da do toga dođe, a već radimo na rješavanju te situacije. Prijelazni rok u HNL-u počinje 18. siječnja i svakako ćemo dotad pokušati premostiti ovu prepreku."

Međutim, zasad nema nikakve informacije da je Osijek uspio isposlovati da se zabrana poništi te se čini kako će do kraja sezone morati izdržati s trenutnim, okrnjenim sastavom u kojem kronično fali opcija na pojedinim pozicijama.

Navijači bijesni. Jesu li krivi Mađari ili bivši treneri?

Naravno, navijači Osijeka na društvenim mrežama su bijesni. Neki krive Nenada Bjelicu koji je u klub doveo igrače poput Fiolića, Topčagića ili Brleka koji se nisu dokazali, a postali su teret s obzirom na plaće.

Drugi krive sadašnjeg sportskog direktora, također bivšeg trenera Ivicu Kuleševića koji se od listopada brine za sportski segment kluba. Rezultati su mu zasad vrlo slabi, ali nije poznato koliko je riječ o njegovim odlukama, a koliko o problemima na višim instancama kluba.

Naime, Osijek u puno većoj mjeri u usporedbi s drugim velikim hrvatskim klubovima ovisi o prihodu od sponzora. Prije par mjeseci pojavile su se glasine da su mađarski vlasnici "zavrnuli pipu", a nakon posljednjih događaja u klubu takav scenarij se čini kao vrlo realan.