Predsjednik Reala: Nogomet je u krizi. Dolazi novo natjecanje koje nitko ne razumije

Foto: EPA

PREDSJEDNIK Real Madrida Florentino Perez (76) održao je govor na klupskoj skupštini. Među ostalim, govorio je o Realovoj nogometnoj i košarkaškoj momčadi, obnovi stadiona Santiago Bernabeu, europskom nogometu, projektu Superlige i španjolskom nogometu.

"Nogomet je u krizi na svim razinama, kako u Španjolskoj, tako i u Europi. Glavni problem je što postoji niz ljudi koji rade ne misleći na navijače. Europski nogomet ne pripada predsjedniku UEFA-e. Španjolski nogomet ne pripada predsjedniku La Lige. Nogomet pripada svima. Cilj Superlige je jasan - osigurati najbolje moguće klupsko natjecanje.

Pravila financijskog fair-playa moraju se provesti jednom zauvijek. Da bismo to postigli, potrebne su nam transparentne i moderne strukture upravljanja u skladu sa standardima 21. stoljeća, koje su u skladu s načelima i zakonima Europske unije", rekao je Perez.

"Ovo je posljednja sezona po trenutnom modelu Lige prvaka. Novo europsko natjecanje nitko ne razumije"

"Projekt Superlige pratile su kampanje dezinformacija i manipulacija. Tvrdili su da želimo izaći iz nacionalnih liga, a svi znaju da je to laž jer je Superliga savršeno kompatibilna s nacionalnim natjecanjima i njihovim rasporedima. Jedini i glavni cilj Superlige je unaprijediti, modernizirati i ojačati europska natjecanja. Naravno, bez privilegija i isključivanja.

Ovo je posljednja sezona po trenutnom modelu Lige prvaka. Novo europsko natjecanje nitko ne razumije. Neobičan, apsurdan projekt koji nema nogometnog smisla. On ne uzima u obzir želje navijača i nogometaša niti potrebe klubova. UEFA nastavlja voditi natjecanja na način kao i prije 30 godina, bez inovacija i modernizacije, bez transparentnosti i približavanja natjecanja navijačima", nastavio je Perez.

Kako će izgledati nova Liga prvaka?

Podsjetimo, ovo je posljednja sezona koja će se igrati u aktualnom formatu po skupinama, o čemu smo pisali ovdje. Umjesto dosadašnja 32 sudionika LP-a, ubuduće će ih biti 36. To znači 64 utakmice više nego do sada. Umjesto 125, igrat će ih se 189. Najveća promjena je transformacija prve faze natjecanja iz tradicionalne grupne u ligašku, u kojoj će se natjecati svih 36 klubova, ali ne svi protiv svih, nego podijeljeni prema koeficijentima.

Svakom od sudionika bit će zajamčeno minimalno osam utakmica ligaške faze protiv osam različitih klubova, i to po četiri meča doma i u gostima. To je povećanje broja garantiranih utakmica u odnosu na aktualnih šest protiv tri suparnika u skupini. 

Zbog povećanja broja utakmica Liga prvaka će se prvi put u povijesti igrati i u siječnju. Nakon što se završi to "prvenstvo Lige prvaka", osam prvoplasiranih klubova plasirat će se u nokaut-fazu, a klubovi od 9. do 24. mjesta igrat će play-off koji će dati preostalih osam sudionika osmine finala. 

Poraženi klubovi iz tog doigravanja nastavit će natjecanje u Europa ligi. Klubovi koji osnovnu fazu LP-a završe u zadnjoj trećini, od 25. do 36. mjesta, ispadaju iz Europe. Važna promjena vezana je uz spomenuti play-off za drugu polovicu mjesta u nokaut-fazi. U njemu će se moći susresti klubovi iz istih zemalja. Sada i do 2024. jedni protiv drugih mogu igrati tek od četvrtfinala.

Pročitajte više