Preminuo je hrvatski boksač koji je pet puta pobijedio legendarnog Matu Parlova

Foto: Hrvatski boksački savez

HRVATSKI boksački savez objavio je da je preminuo Vladimir Premuš (81). Nekadašnji hrvatski boksač rođen je 1943. godine u Daruvaru, ali je cijeli život proveo u Osijeku. Boksom se bavio od 1962. do 1974. godine i u tom periodu, piše HBS, postao je boksačka legenda Slavonije i grada na Dravi.

Bio je član BK Mladosti, BK Slavonije i BK Borova te je ukupno u karijeri imao 250 mečeva. Bio je višestruki prvak Hrvatske i bivše Jugoslavije, dok je na Prvenstvima Balkana 1966. osvojio zlato, a godinu kasnije srebro.

Pet puta je pobijedio Matu Parlova

"Vladimir Premuš nadaleko je ostao zapamćen kao jedini boksač koji je imao pozitivan omjer pobjeda i poraza (5:4) protiv legendarnog Mate Parlova, našeg najvećeg boksača i službeno najvećeg hrvatskog sportaša 20. stoljeća", piše Hrvatski boksački savez te dodaje nekadašnju Premuševu izjavu:

"Bio sam iskusniji i afirmiraniji boksač kad smo se Mate i ja sučeljavali u ringu, njegova je zvijezda tek bila u usponu, ali, gospodo, kako sam baš ja, Vlado iz Osijeka, bio i ostao jedini s pozitivnim skorom protiv takvog velikana?!

Štoviše, taj jezičac na vagi dogodio se u našem devetom okršaju, na otvorenom ringu u Puli, kad se tada 21-godišnji Parlov tek vratio s EP-a u Bukureštu u Rumunjskoj 1969. godine kao viceprvak Europe u srednjoj kategoriji, što je bila njegova prva velika europska medalja, ali se, ipak, i tada našao na koljenima."

Sprovod je sutra

Premuš je 2022. godine primio Nagradu za životno djelo Osječko-baranjske županije. Sprovod će biti sutra u 14:10 na osječkom Groblju sv. Ane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.