Preminuo je najstariji nogometaš Hajduka

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

PREMINUO je Tonći Baranović (95), najstariji nogometaš Hajduka. Rođen je 4. prosinca 1929. godine u Splitu. "Godine 1940. upisuje Mušku realnu gimnaziju, u kojoj dočekuje II. svjetski rat. Iako još uvijek mladić, aktivno sudjeluje u antifašističkom pokretu. Po oslobođenju Splita nastavlja srednjoškolsko školovanje, a uskoro počinje igrati za RNK Split.

Izuzetno talentiran, Tonći Baranović vrlo brzo postaje igrač NK Hajduk i igra u momčadi koja je 1948. godine postala prvi nogometni juniorski prvak Narodne Republike Hrvatske, u generaciji u kojoj su još igrali Vladimir Šenauer, Stane Krstulović, Ante Mladinić, Zdravko Juričko i brojni drugi pod vodstvom legendarnog trenera Luke Kaliterne.

Istovremeno je i maturirao na Brodostrojarskom odsjeku srednje Tehničke škole, kada se 1948. godine zapošljava u splitskom brodogradilištu 'Vicko Krstulović' u kojem je ostao raditi do 1951. godine", stoji u objavi Hajduka.

Odigrao je 22 utakmice za Hajduk

Za prvu momčad Hajduka odigrao je 22 utakmice i postigao jedan pogodak. Hajdukov dres nosio je pet godina, odnosno do 1953., kada se vratio u RNK Split. Nažalost, sa svega 28 godina završio je igračku karijeru jer je na utakmici Split - Vojvodina doživio tešku ozljedu koljena. Bio je i trener Splita, no trenersku karijeru završio je 1965. zbog novih problema s koljenom.

"Pored svoje igračke i trenerske karijere, Tonći Baranović je ostavio značajan trag u pedagoškom radu u kojem je proveo preko trideset i pet godina odgajajući i obrazujući na stotine naših sugrađana radeći kao profesor matematike i fizike u školama: OŠ Solin, OŠ Dobri, Srednjoj obrtničkoj školi, Centru za odgoj i obrazovanje te prosvjetno pedagoškoj službi Zajednice općina Split i Ministarstvu prosvjete RH. U mirovini je od 1991. godine.

Nositelj je brojnih priznanja i nagrada. Za osobite zasluge i stradanje u borbi za nacionalna i socijalna prava hrvatskog naroda odlikovan je od strane predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović odličjem Red Stjepana Radića, dobitnik je nagrade za životno djelo 2022. godine Županije splitsko — dalmatinske, i Grada Splita 2023. godine", zaključuje Hajduk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.