LIGA PRVAKA

Priča s Halandom i golmanom Seville sve je bizarnija. Evo zašto su se posvađali

Foto: Christopher Neundorf/Guliver Image

BORUSSIA DORTMUND je prošla Sevillu u osmini finala Lige prvaka, ali nakon utakmice se najviše pričalo o Erlingu Halandu i golmanu gostiju Yassineu Bounouu. Vratar Seville je najprije je obranio penal Halandu, ali ga je norveški napadač zabio iz ponovljenog pokušaja.

Haland je provocirao i dobio žuti karton. Otkrilo se da je samo vraćao Sevillinom golmanu

Pri tome je žestoko proslavio i provocirao Bounoua, zbog čega je dobio žuti karton. Haland je nešto dobacio na španjolskom jeziku, a poslije utakmice je javnosti objasnio razlog za burnu proslavu.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ HALANDOVU PROSLAVU.

"Pojma nemam što znači ta riječ na španjolskom. Čuo sam da on meni to govori nakon što sam promašio penal i onda sam ja njemu isto rekao kad sam postigao gol. Iskreno, bio sam jako nervozan kod tog penala. On mi je urlao u lice nakon što sam promašio prvi i tada sam razmišljao samo o tome da mu moram zabiti još jedan gol. A onda je VAR ponovio penal. Karma... Zabio sam mu penal istim udarcem kao prvi put, ali ovaj put nije varao i nije ga mogao obraniti." 

Ipak, nekoliko dana nakon utakmice saznali smo cijelu priču koja je pomalo bizarna. 

Golman je rekao Halandu da je Kiricocho, najveći maler od svih navijača u povijesti nogometa

Naime, prije nego što je Haland pucao prvi penal, Bounou mu je doviknuo riječ "Kiricocho" koja je dobro poznata samo navijačima Seville. Priča o podrijetlu te riječi vrlo je zanimljiva.

Kiricocho je bilo ime navijača Estudiantesa iz osamdesetih godina. Žestoki fan bio je stalni gost ne samo na utakmicama svojeg najdražeg kluba nego je išao gledati i svaki trening. Trener Estudiantesa u tom periodu bio je Carlos Bilardo, čovjek koji je s Argentinom uzeo Svjetsko prvenstvo 1986. godine. 

Menotti je primijetio da bi se na svakom treningu kojem je Kiricocho nazočio barem jedan njegov igrač ozlijedio. Te sezone je Kiricocho išao i na pripreme s klubom, a Estudiantes se vratio kući s četiri ozljede kućnih prvotimaca i tri poraza od niželigaša. Kiricocho je proglašen najvećim malerom argentinskog nogometa. Međutim, umjesto da ga se riješi, Bilardo se odlučio za nešto sasvim suprotno.

Kiricocho je donio Estudiantesu titulu i postao maskota Seville

Zaposlio je nesretnog navijača u klubu, a zadaća mu je bila da dočekuje protivničke momčadi na ulasku u stadion i bude njihov domaćin. U sezoni u kojoj je Kiricocho radio taj posao Estudiantes je osvojio naslov prvaka u najboljoj sezoni u povijesti. Izgubio je jednu jedinu utakmicu, onu protiv Boce Juniors, kada je Kiricocho bio bolestan i nije joj nazočio.

Bilardo je 1992. godine stigao u Sevillu i nije sa sobom poveo svoju amajliju. Međutim, priča je postala dobro poznata među navijačima Seville koji su iz praznovjerja vikali "Kiricocho" svaki put kada bi suparnički igrač pucao penal.

Ta taktika upalila je i Bounouu, ali je na njegovu žalost penal ponovljen zbog preranog izlaska s linije. Tako je navijač Estudiantesa iz 80-ih godina bio indirektni povod velikog sukoba na utakmici Lige prvaka 2021. godine.