NAVIJAČI

Prije 19 godina bila je makljaža Hrvata i Srba koja je promijenila navijački svijet

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

PRIJE točno 19 godina dogodio se jedan od najvećih navijačkih incidenata na prostoru bivše Jugoslavije nakon raspada te države. 15. lipnja 2003. godine igralo se finale Europskog prvenstva u vaterpolu između Hrvatske i Srbije i Crne Gore u slovenskom Kranju.

Susret je završio pobjedom SiCG nakon produžetaka 9:8, ali sve što se događalo u bazenu zasjenili su događaji izvan njega. Točnije, masovna makljaža hrvatskih i srpskih navijača koja je prekinula utakmicu, a u jednom trenutku je bilo pitanje hoće li se susret uopće nastaviti. Baklje, lanci, bokseri i stolice s okolnih terasa bili su samo dio navijačkog oružja u tom, dotad neviđenom, okršaju.

Javnost je veliki dio krivice za incident koji je završio s više stotina ozlijeđenih i uhićenih, svalio na lošu organizaciju domaćina. Nekoliko tisuća navijača, naročito hrvatskih, stiglo je u Kranj bez ulaznice za utakmicu, ali nisu na vrijeme bili maknuti s bazena, a broj policije i redara bio je premalen da spriječi ono što će se dogoditi.

Incident je imao velikih posljedica na navijački život u Hrvatskoj. Upravo se nakon nereda u Kranju donio prvi "pravi" zakon o navijačima koji je propisao dotad daleko najstrože kazne za izgrednike na sportskim događajima. Incident je imao i međunarodni odjek, a u pitanje je došla i daljnja organizacija regionalnih sportskih liga u kojima su predstavnici ovih država.