Hajdukov dragulj je budućnost hrvatskog nogometa. Možda i sadašnjost

Foto: Alex Nicodim/PIXSELL

Zlatko Dalić objavio je popis hrvatskih reprezentativaca za turnir W Cup u Abu Dhabiju. Hrvatska će polufinale turnira igrati protiv Tunisa 22. ožujka. U drugom polufinalu sastaju se Egipat i Novi Zeland. Dalić je za ovu akciju pozvao 25 igrača te uputio šest pretpoziva, a među njima se prvi put u svojoj karijeri pronašao mladi Hajdukov igrač, Niko Kristian Sigur (20). Taj pretpoziv je apsolutno zaslužen i samo nastavak filmske priče polivalentnog beka i veznjaka.

Prije samo dvije godine, Sigur je bio u Kanadi i vjerojatno mu ni u primisli nije bilo da će mu se karijera razvijati ovom brzinom. Njegovu priču može se svesti na uzrečicu "biti na pravom mjestu u pravo vrijeme", ali mnogi su dobili priliku, no samo rijetki je uspiju iskoristiti. Kanada definitivno nije savršeno mjesto za razvoj nogometaša. Sigur se prvenstveno bavio nogometom kroz školski sustav te je na kraju odigrao godinu dana za Sveučilište York.

Ništa u njegovom razvoju nije bilo idealno ni planirano

Sigur je u tom trenutku razmišljao o odustajanju od bavljenja nogometom jer je njegov cilj bila Europa, a tada se to činilo jako daleko. Sigur je Hrvat, ali okruženje u kojem je odrastao pruža drugačiji mentalitet. Ljudi su realniji u promišljanju o sportskoj karijeri i većinom ne forsiraju tu priču nauštrb školovanja ako djeca nisu prepoznata kao izvanredni talenti. Sigur to nije bio, a sport kojim se bavio nije bio ni blizu popularan kao u Europi.

Njegova priča dobiva nagli zaplet kada dobiva poziv iz slovenskog Radomlja, partnerskog kluba Hajduka, gdje je tada radio Andro Fistonić, upravo po nalogu splitskog kluba. Sigur je preporučen od pripadnika hrvatske dijaspore te su ga pozvali na probu u juniorsku momčad pod uvjetom da si sam plati put i smještaj. On je to i napravio, zadovoljio je i ostao u klubu. Igrao je sve bolje za juniore, ali nakon odlaska Fistonića, njegova budućnost u klubu nije bila obećavajuća. Sigur nije imao ugovor u klubu i Radomlje nije bilo spremno izdvojiti novac da ga zadrži.

Fistonić ga je preporučio tadašnjem treneru juniora Hajduka, Marijanu Budimiru, koji je Sigura poveo na ljetne pripreme. I tako je Sigur došao u Hajduk, na najmanja moguća vrata. Ničeg idealnog i planskog do tada nije bilo u njegovoj karijeri. Igrao je redovito za juniore te je tijekom prošle sezone upisao 19 nastupa u juniorskoj ligi, na poziciji veznog igrača. Iako je puno igrao, bio je dosta izvan fokusa javnosti jer nije mogao nastupati za juniore u UEFA Youth League, gdje je Hajduk grabio prema najvećem uspjehu juniorskog nogometa u povijesti države.

Grafika: Sofascore

Pravila juniorske Lige prvaka nalagala su da igrač mora biti minimalno dvije godine u klubu prije nego što može nastupati. Upravo iz tog razloga Sigura nije bilo na završnici u Ženevi te je ostao trenirati u Splitu, vjerojatno pomalo utučen. Umjesto toga, preko noći je postao starter seniora. Hajduk je čekao Varaždin na Poljudu u sklopu 30. kola Super Sport HNL-a, a oba desna beka Hajduka bila su ozlijeđena: Dino Mikanović i Gergo Lovrencsics.

Uz to, Niko Đolonga, kao startni bek juniora, bio je u Ženevi, a zajedno s njim i Rokas Pukštas, koji je već jednom bio zakrpao tu poziciju u mandatu trenera Ivana Leke. Struka je posegnula za Sigurom, vjerujući da može motorički odraditi traženu poziciju, a on je u 24 sata razmaka potpisao ugovor s klubom, odradio trening s ekipom i odmah debitirao u prvom sastavu na svojoj neprirodnoj poziciji. Sigur je bačen u vatru i na njemu je bilo da se pokaže može li ili ne može.

Nakon mjesec dana karijere srušio je rekord kluba i zaradio poziv dvije reprezentacije

Sigur je svoju priliku dočekao spreman. Odmah u prvoj utakmici odigrao je jako dobro i natjerao trenera da ga stavi u idućoj ponovo u sastav. Hajduk s njim u sastavu u osam utakmica do kraja sezone nije primio niti jedan gol, što je niz koji Hajduk nije imao nikada prije toga u povijesti kluba. Odmah se okitio i naslovom pobjednika Kupa, a Sigur se u mjesec dana etablirao kao prvotimac Hajduka.

U tom trenutku dolazi mu istovremeno poziv za kanadsku seniorsku reprezentaciju i poziv Dragana Skočića za U-21 reprezentaciju Hrvatske. Ako maknemo emocije sa strane, jer o njima možemo samo špekulirati, Sigur je unutar jednog dana donio potpuno logičnu odluku da prihvati poziv Hrvatske. FIFA-ine propozicije su kompleksne, ali u suštini, da je prihvatio poziv Kanade i nastupio tri puta, više ne bi mogao nikad igrati za Hrvatsku. Ovako su mu ostale na stolu obje opcije, a dakako, Hrvatska je daleko relevantnija reprezentacija i prava odluka.

Sigur je od tada nastupio na U-21 Euru i nastavio nastupati za mladu vrstu ove sezone. U šest utakmica odigrao je sve minute i potvrdio se kao daleko najveći talent Hrvatske na desnom beku. Prošlo okupljanje propustio je zbog ozljede, ali nema sumnje da će ponovo biti pozvan. Otkad je počeo igrati za seniore Hajduka, Sigur je nastupio 36 puta te je u prvenstvu propustio samo jednu utakmicu, i to zbog žutih kartona.

Dalićev pretpoziv je poruka da ga vide i ozbiljno računaju na njega

Uz sve navedeno, Sigur je cijelo vrijeme bio daleko od statusa projekta kluba. Nije bio zaštićen kao brojni mladići prije njega, a tome dovoljno svjedoči činjenica da je Hajduk prošlog ljeta doveo na njegovu poziciju Fahda Moufija. No, to Sigura uopće nije poremetilo. Kao polivalentan igrač, zgrabio je mjesto u veznom redu i odigrao jako dobro europske utakmice te sam početak sezone.

Hajduk je tada doveo i Mihaela Žapera, za kojeg je platio odštetu, ali Sigur se ponovo izborio za mjesto izguravši Moufija iz sastava. Na kojem god mjestu zaigra, on igra kvalitetno, stabilno uz minimum pogrešaka te je sastav Hajduka postao nezamisliv bez njega. Kako vrijeme odmiče, on pokazuje sve više kvaliteta i u svoju igru sada je ukomponirao kvalitetan dribling (možemo se šaliti da ima u prosjeku jedno guranje lopte kroz noge po utakmici), a zabio je i svoj prvi gol sjajnim udarcem izvana protiv Varaždina.

Netko njegov pretpoziv može tumačiti kao Dalićev poznati populizam, ali to bi bilo bezobrazno. Iako sada zbog okolnosti igra u veznom redu, on je najbolji hrvatski mladi bek i sigurna budućnost u reprezentaciji ako se ne dogodi nešto nepredviđeno. Čak i na seniorskoj razini, Hrvatska je na toj poziciji jako tanka i priča se zapravo svodi na Josipa Juranovića i Josipa Stanišića, kojem to nije primarna pozicija.

Ima li šanse da Sigur bude pozvan na Euro? Vjerojatno ne, ako svi ostanu zdravi, jer Dalić je do sada samo Joška Gvardiola tako iznimno ubacio na popis za veliko natjecanje. No, pretpoziv je poruka mladom igraču da se na njega računa i da ga se ozbiljno prati. Nekima bi to bio pritisak, ali Sigur je do sada pokazao da mu to ni najmanje ne smeta. U dvije godine prošao je put od kanadskog dječaka koji razmišlja o odustajanju od nogometa do vrata hrvatske reprezentacije. Život nekad piše nevjerojatne priče.