Projekcije izgledaju jako loše za Hrvatsku. Predviđa joj se zadnje mjesto u skupini

Foto: EPA

NAKON pobjede Španjolske 1:0 protiv Italije kompletirano je drugo kolo skupine B na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Hrvatska više ni teoretski ne može biti prva u skupini jer ta pozicija sigurno pripada Španjolskoj. No, pobjeda Furije nije loša vijest jer Hrvatska sada ima veće šanse biti druga u skupini. Hrvatska bi pobjedom protiv Italije bila gotovo sigurno druga.

Plan bi joj mogla poremetiti jedino Albanija ako pobijedi Španjolsku. Između te dvije reprezentacije tada bi odlučivala gol-razlika, a Albanija je tu zasad bolja za dva gola. No, čak i da Albanija završi ispred nje, s četiri boda kao treća, Hrvatska bi praktično osigurala osminu finala. U tom scenariju bi Talijani ispali iz skupine.

Hrvatska može proći skupinu i s remijem, ali teško

U slučaju remija, Hrvatskoj igra još samo teorija. Španjolci bi trebali pobijediti Albance, a u preostalih pet skupina morale bi se naći barem dvije trećeplasirane reprezentacije koje su osvojile maksimalno dva boda, a i u tom slučaju bi odlučivala gol-razlika. U teoriji Hrvatska i porazom u zadnjem kolu može biti treća ako Španjolci pobijede Albaniju vrlo visokom razlikom, ali to joj ni u jednoj projekciji ne bi bilo dovoljno da bude među četiri najbolje plasirane trećeplasirane momčadi.

Zbog brojnih kombinacija koje su još moguće u svim skupinama, zanimljivo je vidjeti što kažu simulacije o šansama za svaku reprezentaciju da završi na određenom mjestu u skupini. Stranica Football Meets Data objavila je projekcije na temelju 10.000 simulacija preostalih utakmica i stvari za Hrvatsku ne izgledaju dobro, ali ne izgledaju ni katastrofalno.

Najveća je šansa da će Hrvatska biti posljednja u skupini

Prema simulacijama, postoji 36% šanse da će Hrvatska biti posljednja u skupini. To će se dogoditi ako izgubi od Italije, a Albanija ne izgubi od Španjolske s velikom gol-razlikom. U ovom trenutku Albanija ima za dva gola bolju gol-razliku od Hrvatske pa ako izabranici Zlatka Dalića izgube jedan razlike od Italije, onda Albanija mora izgubiti barem tri razlike.

Tada bi po gol-razlici bili izjednačeni, ali Albanci u ovom trenutku imaju i zabijen gol više pa bi se taj kriterij primijenio. U tom slučaju je zapravo potrebno da Albanci izgube četiri razlike od Španjolske da Hrvatska ne bude posljednja u skupini. Hrvatska će također završiti posljednja u skupini ako remizira s Italijom, a Albanija ne izgubi od Španjolske.

Šanse Hrvatske da završi kao druga ili treća u skupini su jednake - po 32%. Drugo mjesto je dostupno samo uz pobjedu protiv Italije i pod uvjetom da Albanija ne pobijedi Španjolsku. Ponovimo, da Hrvatska i Albanija obje pobijede u zadnjem kolu, o drugom mjestu bi odlučivala gol-razlika, gdje Albanci trenutno imaju prednost od dva gola.

Kolike su šanse za prolazak skupine?

Kada se odmaknemo od toga tko će završiti na kojoj poziciji i promatramo samo šanse za prolazak skupine neovisno o specifičnom mjestu u skupini, Hrvatska za prolaz ima jednake šanse kao i da će završiti posljednja u skupini - 36%. Španjolska je već prošla dalje, a Italija ima 90% šanse da će proći jer čak i ako izgubi od Hrvatske, tri boda će joj vrlo vjerojatno biti dosta za prolazak u drugu fazu kao trećeplasiranoj reprezentaciji.

Podsjećamo, u četiri od šest skupina trećeplasirana momčad ide u drugu fazu, o čemu odlučuje poredak svih trećeplasiranih momčadi. Iako se možda čini da ove simulacije govore samo da je sve otvoreno, one nam pokazuju jedan bitan podatak, a to je da su iznimno male šanse da Hrvatska može ostati bez drugog kruga ako pobijedi Italiju. Nakon prikazanog u prva dva kola i samo jednog boda, teško da smo mogli tražiti više od toga da Hrvatska i dalje praktično ima sve u svojim rukama. Sad to treba odraditi na terenu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.