NOGOMETNE IKONE

Postoji razlog zašto Sir Alex nije mogao kontrolirati Beckhama. To je bilo neizdrživo

Foto: EPA

KARIJERU nogometaša često patimo po jednoj osobini ili jednom posebnom događaju. Unikat je David Beckham jer njega je nemoguće opisati samo kroz jednu karakteristiku.

Neupitno je da će se pamtiti njegova prefinjena desna noga kojom je slao kirurški točne centaršuteve i pogađao mreže iz slobodnih udaraca, ali barem jednako tako ostat će upamćen kao ličnost koja je postala mnogo više od nogometaša.

Postao brend, za Fergusona prijetnja

Beckhama se može označiti kao referentnu točku nakon koje nogometaši postaju brendovi te zaštitni znakovi modnih i industrijskih tvrtki.


Uostalom, nije zbog novca ili nekog bizarnog razloga Sir Alex Ferguson pustio Beckhama iz Manchester Uniteda u Real Madrid. Legendarni trener izjavio je da je njegov tada najpoznatiji igrač smatrao da je veći od kluba. U prevedenom značenju, Ferguson je vidio da ne može kontrolirati ono što je Beckham postao. A postao je svjetski brend.

"David je bio jedini igrač kojeg sam trenirao, a koji je odlučio postati poznat, kojem je misija bila da postane poznat izvan igre", napisao je Ferguson u svojoj autobiografiji. 

Beckham je u intervjuu 2003. godine objasnio njegov odlazak u Madrid nije bio hir za mondenim životom niti je takvu želju imala njegova supruga Victorija.

"Čitao sam knjigu Bobbyja Charltona u kojoj tvrdi kako mi je tog ljeta ponuđen novi ugovor, te da su uvjeti bili sasvim korektni. U tom trenutku, odlučno tvrdim, Ferguson mi je nudio novi ugovor.

S Realom sam stupio u kontakt tek nakon što me nazvao tadašnji izvršni direktor kluba Peter Kenyon koji mi je kazao da me Ferguson više ne želi u momčadi. Rekao sam mu da želim razgovarati s Fergusonom i upitati je li to ono što želi".

"Ferguson je prihvatio slušalicu i rekao mi: 'Da, vrijeme je da odeš!'. Odgovorio sam mu: 'OK'. Nakon tog raspleta prvi sam put razgovarao s Florentinom Perezom".

Legendarni Ryan Giggs koji je cijelu karijieru proveo u Unitedu, odnos Fergusona i Beckhama opisao je neizdrživim.

Beckham i Ferguson svađali su se svaki tjedan. To je bilo neizdrživo za sve", priznao je Velšanin

Dvije anegdote najbolje opisuju kako je naelektriziran bio odnos u svlačionici Manchestera u kojoj je Alex Ferguson, temelj kluba s Old Trafforda, na okupu držao karizmatike poput Becksa, Giggsa, Keanea i Garryja Nevillea. 

Uoči utakmice s Arsenalom u Ligi prvaka Ferguson je Beckhama pogodio kopačkom u glavu i poslao ga na šivanje. 

"Na dane Lige prvaka, trener je uvijek dolazio na travnjak, pucao penale i slobodne udarce te se hvalio igračima koliko je bio dobar dok je igrao. Ali tek sam tog dana saznao koliko je zaista dobar bio", nasmijao se Beckham prisjećajući se utakmice i poraza od Arsenala 2:0.

"Napravio sam nekoliko pogrešaka tijekom utakmice, pa smo se porječkali kad je došao u svlačionicu. Krenuo je prema meni i šutnuo hrpu opreme koja je ležala na podu. Doletjela je kopačka i pogodila me. Tad sam saznao koliko je zapravo precizan", rekao je Beckham.

Alex Ferguson u biografiji je napisao da je Beckham te sezone imao problema s radnim navikama. U svlačionici na poluvremenu počeo je psovati, a Ferguson je zgrabio kopačku s hrpe na kojoj je bila oprema. Pogodio ga je točno poviše oka.

"Naravno da je krenuo prema meni, ali igrači su ga zadržali", napisao je Ferguson deset godina kasnije.

Pa ipak, s bogatstvom procijenjenim na više stotina milijuna eura i s biografijom u kojoj piše da je s Manchester Unitedom osvojio trostruku krunu, da je s Realom bio prvak Španjolske, s LA Galaxyjem prvak Sjedinjenih Američkih Država i s PSG-om prvak Francuske, Beckham je u svojoj posljednjoj utakmici karijere prije točno sedam godina plakao poput malog djeteta.

Milijuni su bili nevažni kada se morao oprostiti od nogometa

PSG je kod kuće igrao pretposljednje kolo sezone 2012./2013. i protiv Bresta vodio rezultatom 3:1 kada je Carlo Ancelotti odlučio izvršiti treću izmjenu i na teren poslati Ezequiela Lavezzija. To je značilo da će s kapetanskom trakom na ruci David Beckham posljednji put kao profesionalni nogometaš napustiti teren i otići u povijest.

Kako se približavala  83. minuta, tako su rasle Beckhamove emocije. Negdje u 78. minuti kamera je zabilježila njegovu borbu sa suzama. Sve reklame, pobjednički golovi, magične asistencije, dani provedeni u najvećim klubovima i najpoznatijim gradovima na svijetu bili su nevažni. U Beckhamu smo tada vidjeli mladića koji je s prijateljima igrao nogomet maštajući da će jednog dana postati zvijezda.

U gradu Eiffelovog tornja tako je okončana karijera jednog od najvećih engleskih nogometaša svih vremena i sigurno najvećeg modnog gurua u povijesti nogometa.

"Ne mogu vjerovati da je prošlo sedam godina od moje posljednje profesionalne utakmice. Tako lijepe uspomene. Bio sam sretan što sam igrao s nevjerojatnim suigračima i imao sjajnu podršku od navijača. Još uvijek mi sve to nedostaje. Jedva čekam novo poglavlje s Interom iz Miamija", napisao je Beckham na svom Instagram profilu.

Danas je vlasnik američkog kluba

Nogometni zaljubljenici mogu se svađati tko je najbolji nogometaš današnjice ili tko je najveći nogometaš svih vremena, ali nitko neće ni razmišljati ako dobije pitanje tko je bio pionir u tom spoju popularnosti na i izvan terena, jer je odgovor jasan - radi se o Beckhamu.

Nogometne igrice za PlayStation nosile su njegovo ime, a reklame, parfeme i odjeću koji su se prodavali uz njegov blagoslov nije lako ni izračunati. 

Na Beckhamovu popularnost utjecao je i njegov odabir životne suputnice Victorije koja je prije nego se udala za Beckhama bila planetarno poznata kao jedna od pjevačica grupe Spice Girls. Par se sjajno snalazi u show biznisu i skupa vode brojne tvrtke. Ulažu ogromne svote novca u dobrotvorne svrhe.

Beckhamovo bogatstvo danas se procjenjuje na oko 450 milijuna dolara, a jedan od pokazatelja njegove financijske moći je suvlasništvo američkog nogometnog kluba Inter Miami koji tek treba zaigrati u MLS-u.

Tijekom slavne karijere odigrao je 717 utakmica za Manchester United (387), Real Madrid (159), LA Galaxy (124), Milan (33) i PSG (14), pri čemu je postigao 127 golova i upisao 202 asistencije. Za reprezentaciju Engleske skupio je 115 nastupa u kojima je postigao 17 golova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.