EUROBASKET 2022

Prvi poraz i posljednju pobjedu ostvario je protiv Hrvatske. Objavio je kraj karijere

Foto: FIBA

NAKON poraza finske reprezentacije od Španjolske 100:90 u četvrtfinalu Eurobasketa jedan od najboljih igrača u povijesti finske košarke Petteri Koponen objavio je kraj karijere. Započeo ju je i završio u Finskoj, a u međuvremenu je 12 godina igrao za europske velikane. Posljednju pobjedu karijere ostvario je u osmini finala Eurobasketa protiv Hrvatske.

"Hvala ti, košarko. Zauvijek sam zahvalan za sve što si mi dala", napisao je 34-godišnji bek uz fotografiju tenisica okačenih uz dres reprezentacije u svlačionici. U reprezentaciji je igrao od 2006., a već godinu kasnije pomogao joj je da izbori prvu diviziju europske košarke, u kojoj je godinama rasla i ove godine plasmanom u četvrtfinale Eurobasketa ostvarila najveći uspjeh još od 1967.

Koponen je godinama bio najbolji igrač finske reprezentacije, ali je u posljednjim godinama karijere više služio kao potpora mlađima. U povijesnoj pobjedi protiv Hrvatske, posljednjoj u njegovoj karijeri, nije postigao ni koš, a u četvrtfinalu protiv Španjolaca zabio je jednu tricu. Eurobasket je završio s prosjekom od pet poena za 14 minuta igre.

Bio je najbolji asistent SP-a, osvajao trofeje s europskim velikanima

Igrao je na svakom Eurobasketu od 2011. naovamo, a prva utakmica na velikim natjecanjima također mu je bila protiv Hrvatske, koja je tada u Litvi pobijedila, ali za razliku od Finske, nije prošla skupinu. Igrao je i na Svjetskom prvenstvu 2014. te s prosjekom od 5.8 asistencija bio najbolji dodavač prvenstva, a tadašnji prosjek od 15.9 poena bio mu je najveći na velikim natjecanjima.

U klupskoj karijeri, osim u Finskoj, igrao je po četiri godine u Virtusu iz Bologne i ruskom Himkiju te po dvije u Barceloni i Bayern Münchenu, a prije povratka kući kratko je bio u Reggiani. S Virtusom je 2009. osvojio FIBA-in EuroChallenge, a s Himkijem 2015. Eurokup te je izabran u najbolju petorku natjecanja. S Barcelonom je osvojio španjolski Kup kralja, a s Bayernom Bundesligu.