Prvi put u NBA povijesti bit će važna koš-razlika. Evo kako izgledaju skupine kupa

Screenshot: Twitter / NBA

PRVI put u NBA povijesti u jednoj će se sezoni igrati za dva momčadska trofeja. Osim za tradicionalni šampionski prsten i trofej Larryja O'Briena, svih 30 momčadi igrat će i poseban turnir unutar sezone koji su Amerikanci prozvali In-Season Tournament, a zapravo se radi o kupu kakvi se igraju u brojnim sportovima po cijelom svijetu.

Sinoć je NBA detaljno predstavio novo natjecanje i njegov trofej, a izvučeno je i šest skupina u koje će klubovi biti podijeljeni na temelju jakosnih skupina određenih prema prošlosezonskom plasmanu. Razlika u odnosu na standardne kupove je u tome što će se utakmice grupne faze igrati u sklopu osnovnog dijela NBA sezone i računati za natjecanja.

Skupine

Grupa A (Istok): Philadelphia, Cleveland, Atlanta, Indiana, Detroit
Grupa B (Istok): Milwaukee, New York, Miami, Washington, Charlotte
Grupa C (Istok): Boston, Brooklyn, Toronto, Chicago, Orlando
Grupa D (Zapad): Memphis, Phoenix, LA Lakers, Utah, Portland
Grupa E (Zapad): Denver, LA Clippers, New Orleans, Dallas, Houston
Grupa F (Zapad): Sacramento, Golden State, Minnesota, Oklahoma City, San Antonio

Kad će se igrati utakmice?

Natjecanje u grupnoj fazi počinje 3. studenog, a pobjede, porazi i statistika računat će se i za osnovni dio sezone. Svaka će momčad odigrati po četiri utakmice - po dvije doma i u gostima - u terminima utorkom i petkom. Sve utakmice grupne faze bit će odigrane do 28. studenog.

Tko ide dalje i kad je finale?

U eliminacijski dio kupa plasirat će se osam momčadi - šest pobjednika skupina i dva najbolja drugoplasirana kluba, a u izvjesnom slučaju istog omjera kao tie-breaker će prvi put u povijesti NBA lige biti važna koš-razlika. Četvrtfinala će se igrati na jednu utakmicu 4. i 5. prosinca, a pobjednici će izboriti Final Four.

Završni turnir održat će se u Las Vegasu, polufinalne utakmice igrat će se 7. prosinca, a finale je dva dana kasnije. Momčadi koje se ne plasiraju u četvrtfinale odigrat će 6. i 8. prosinca još dvije utakmice kako bi se uskladio ukupan broj na standardne 82, a poraženi četvrtfinalisti jednu 8. prosinca.

Tako će 28 momčadi odigrati propisane 82 utakmice u sezoni, a najbolje dvije iz kupa 83, ali finale se neće računati za ukupni omjer niti će statistika igrača ući u sezonske prosjeke.

Za sve sudionike eliminacijske faze kupa predviđene su novčane nagrade, kako za klubove tako i za igrače. Svi igrači iz momčadi koja osvoji kup dobit će po 500.000 dolara, a na kraju natjecanja bit će proglašeni MVP i najbolja petorka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.