PSV-ov klinac zaludio Nizozemsku: "Strašno. Nitko nije ni blizu njegove razine"

Foto: Epa

MLADI Xavi Simons već mjesecima blista u PSV-u, ali rijetko kada je izazvao toliko interesa kao nakon utakmice protiv Feyenoorda ove nedjelje. Iako nisu uspjeli pobijediti, a on nije zabio (imao je asistenciju), Simons je odigrao fantastičnu utakmicu. Trener ga je nakon susreta posebno nahvalio:

''Vidio sam neke briljantne stvari u njegovoj igri. Bilo je fantastično vidjeti Xavija Simonsa kako igra danas. Nevjerojatno je da u toj dobi tako igra. Koliko je jak psihički, koliko nam pomaže pod pritiskom, koliko je bitan u napadu'', rekao je legendarni Ruud Van Nistelrooy.

Koeman na njemu treba graditi Nizozemsku 

I nije bio jedini. Čuveni nizozemski nogometaš Rafael Van der Vaart u programu NOS Studio Voetbala nije se mogao nadiviti igri mladog Simonsa. ''Kad je lopta bila kod njega, PSV je bio miran i siguran. Nevjerojatan je igrač. Mislim da je najbolji igrač Nizozemske. Da sam ja Koeman, gradio bih reprezentaciju oko njega. Ne govorim to samo zbog ove utakmice već zbog talenta. Strašno kako igra'', rekao je.

Valentijn Driessen u De Telegraafovom Kick-Off podcastu je rekao: "Od njega se ne može tražiti da nosi težinu momčadi sljedećih 14 utakmica jer ima 19 godina, ali nitko nije ni blizu njegove razine. Mislim da je očito da će postati top. Ima mnogo kvaliteta. On je igrač s potencijalom da bude Robben ili Van Persie."

Ratnik od kojeg sve počinje 

Bivši igrač Barcelone Ibrahim Afellay bio je oduševljen zrelošću Xavija Simonsa. ''Nije napunio ni 20 godina, a već je nezamjenjiv za PSV. Od njega sve počinje, od njega dolaze sve opasnosti. A njegov obrambeni posao... Ovaj tip je ratnik. Stav s kojim igra je prizor za uživanje. Nevjerojatno je jak. Nikada ne gubi loptu, uvijek ima kontrolu.”

Nizozemski analitičari ističu njegovu nevjerojatnu razinu i fizičku snagu za tako mlade godine. ''Jako dobro dribla između linija. Privlači pozornost suparnika i stvara višak za svoje suigrače. Kod 0:1 devet od deset igrača bi dodalo Luuku de Jongu, ali on je čekao i pronašao El Ghazija. Mali je, ali je zaista vrlo jak. Uvijek nađe izlaz, vrlo je inteligentan za svoje godine'', jedan je od komentara na njegovu igru, a španjolski As piše da se Europa zaljubljuje u Simonsa.

Prošao La Masiju, tri godine bio u PSG, a sad briljira u PSV-u

Xavi Simons je do 19. godine stigao proći Barceloninu akademiju La Masiju, tri godine provesti u PSG-u te zatim u samo par mjeseci u PSV-u briljirati tako da mu Van Gaal debi za Nizozemsku omogući na SP-u. Povratkom u domovinu mladi supertalentirani ofenzivni veznjak igra sjajno.

Xavi mlađi igrao je odlično za mlade kategorije Barcelone i očekivalo se da ga se ekspresno promovira u prvu momčad, ali je onda prije tri i pol godine senzacionalno prešao u PSG i kao samo 16-godišnjak potpisao za milijun eura godišnje. Zatim je izveo još jedno veliko iznenađenje kada je ljetos prešao u PSV. Tamo ga je doveo Ruud van Nistelrooy, koji je inzistirao na njemu. Xavi Simons mu se odužio čudesnim partijama.