Rasturao je ligu. Sad nikom nije jasno zašto ga je Dinamo doveo

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMO je ove sezone, računajući i ljetni i zimski prijelazni rok, napravio skoro 20 transfera. Bilo je tu svega, od igrača koji su se pokazali kao pojačanja, poput Kaneka, do onih koji su ekspresno dobili otpusno pismo, poput Sose ili Mihajličenka. Bilo je i onih koji nisu imali sreće, poput mladog Stojkovića, koji se teško ozlijedio prije nego što je uspio ubilježiti ozbiljnije minute za klub.

Neki transferi nemaju niti su imali ikakvog sportskog i financijskog smisla, zbog čega je Dinamova uprava na udaru svojih navijača praktički cijelu sezonu. Jedan od takvih je, barem zasad, i dolazak Frana Brodića. Nakon uvodnog dijela nastavka sezone skoro nikome nije jasno koji plan za njega ima Sergej Jakirović, trener Dinama s ovlastima sportskog direktora.

Fantastično započeo sezonu

Brodić je odigrao sjajnu prošlu sezonu, u kojoj je u SuperSport HNL-u skupio 12 golova i tri asistencije u 34 utakmice u dresu Varaždina. To mu je bilo dosta za diobu trećeg mjesta ljestvice strijelaca sa samo jednim golom manje od Matije Frigana. Dodatno je impresivno i to što je bio jedini igrač u top osam strijelaca lige čiji klub nije iz gornje polovice tablice.

Još bolje je krenuo u ovu sezonu. Zabio je barem jedan gol u pet od prvih šest utakmica. Sedmi gol u prvenstvu zabio je Rijeci u sedmom kolu i u tom je trenutku bio uvjerljivo prvi strijelac SHNL-a.

Koliko je bio efikasan, svjedoči i to što danas, pet mjeseci i 16 kola kasnije, prvi strijelci lige Bruno Petković i Ramon Mierez imaju tek dva pogotka više od Brodića. No nakon što je postigao sedmi gol, Dinamo ga je odlučio dovesti. U međuvremenu je doživio i ozljedu koja ga je udaljila s terena na dva mjeseca i sve do zimske pauze tražio je povratak u pravi ritam utakmica.

Grafika: Sofascore

Transfer u Dinamo je od početka bio nejasan

No sam njegov transfer u Dinamo, koji je ostvaren još ljetos (ostao je u Varaždinu na posudbi do kraja polusezone), bio je vrlo čudan i sa sportskog i s financijskog aspekta. Iako mu je ugovor istjecao na koncu aktualne sezone, Dinamo ga je platio pola milijuna eura, što je za SHNL, posebno van najvećih klubova, prilično ozbiljna cifra.

Bilo je to u trenutku u kojem je Dinamo imao Brunu Petkovića kao neprikosnovenog startera i Josipa Drmića, koji ove sezone nije dobio ozbiljnu minutažu iako ga klub plaća skoro milijun eura godišnje. Štoviše, par dana prije toga vratio je i Sandra Kulenovića s posudbe u Lokomotivi.

Time je ostao na četiri centralna napadača. Dugo se špekuliralo da će se prodati Drmića, čime bi se potencijalno pojavila potreba za još jednim napadačem, posebno s obzirom na Petkovićevu povijest ozljeda. No Brodić je stigao u Dinamo u zadnjim satima prijelaznog roka, kada je Dinamo već bio znao da će Drmić ostati u klubu.

Jakirović je davno rekao da razmišlja o ideji u kojoj bi Brodić bio koristan. Još ju nije realizirao

Kada je Dinamo u derbiju sedmog kola gubio od Osijeka 2:1 na Opus Areni, Jakirović je ubacio Drmića u vrh napada uz Petkovića u nadi da će okrenuti utakmicu ili uzeti makar bod. Tada je na presici upitan razmišlja li o igri s dva napadača.

"Da, ja sam i u Gorici igrao s dva napadača u 4-4-2 i to je opcija. Drmiću sam rekao da računam s njim", poručio je tada Dinamov trener. Nada je za Brodića oživjela na ovim pripremama, kada je često igrao u drugom poluvremenu, i to uz još jednog napadača - Kulenovića.

Zabio je dva gola protiv Makedonije Gjorče Petrova i jedan poljskom SLASK-u. No nakon priprema se vidjelo da to nije opcija i u pravim utakmicama. Od pet prvenstvenih utakmica, otkako je u Dinamu, na tri nije ni ulazio s klupe.

Protiv Gorice je dobio zadnjih sedam minuta, a jedina konkretnija minutaža mu je bila protiv Lokomotive na Maksimiru. Tada je ušao na poluvremenu, kad je Dinamo već bio gubio 2:0. Više puta smo pisali da Dinamo ima velike unutarnje rezerve.

Brodić se nalazi na tom popisu, ali za razliku od nekih drugih, svoju šansu još uvijek nije dobio iako je dokazao da je za SHNL klasa. Sasvim je moguće i legitimno da u Dinamu smatraju da on nije klasa za taj klub, ali se onda ponovno postavlja najočitije pitanje na svijetu - zašto je točno doveden?