Rigobert Song nastupom protiv Gabona ulazi u povijest Kupa nacija



RIGOBERT SONG postat će rekorder po aktivnom broju nastupa na Afričkom kupu nacija, ukoliko zaigra za Kamerun protiv Gabona u 1. kolu 27. izdanja afričkog prvenstva u Angoli.

Kamerun i Gabon sastat će se u srijedu u 1. kolu D skupine na Afričkom kupu nacija, a 33-godišnji branič Rigobert Song, član turskog Trabsonspora, eventualnim nastupom u toj utakmici postao bi prvi igrač u povijesti Afričkog kupa nacija koji je zaigrao na osmom različitom izdanju afričkog prvenstva.

Dosad su na sedam smotri nastupili Alain Gouamene iz Obale Bjelokosti i egipatski napadač Hossam Hassan. Kapetan Egipta Ahmed Hassan također sudjeluje na svom osmom uzastopnom Kupu nacija, ali 1996. godine je samo bio član selekcije, ali nije upisao nastup.

Song je već rekorder po broju odigranih utakmica na Kupu nacija. Odigrao ih je dosad 33, ne propustivši niti jednu utakmicu za Kamerun od prvog nastupa 1996. godine u Južnoafričkoj Republici. Kao kapetan je predvodio ''lavove'' do naslova pobjednika 2000. godine u Nigeriji i dvije godine kasnije u Maliju, ali je kasnije kapetansku vrpcu u njegovoj selekciji preuzeo Samuel Eto'o.

Song je za Kamerun debitirao 1993. godine kao tinejdžer, a godinu dana kasnije postao je najmlađi igrač u povijesti Svjetskih prvenstava koji je zaradio crveni karton. Dogodilo se to na Mundijalu 1994. godine u SAD-u, kada je Song imao 17 godina.