Rijeci je sinoć propala šansa da bude nositelj u 3. pretkolu, ali to može biti dobro

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

NAKON što su jučer završeni uzvratni susreti 1. pretkola Europa lige, Rijeka je i formalno doznala tko će joj biti suparnik na startu nove europske sezone. Klub s Kvarnera će u 2. pretkolu Europa lige igrati protiv rumunjskog Corvinul Hunedoara. Rijeka će u prvom susretu 2. pretkola 25. srpnja biti gost, dok je uzvrat na Rujevici 1. kolovoza.

Već je nakon prve utakmice 1. pretkola Europa lige bilo prilično jasno protiv koga će igrati momčad s Rujevice. Rumunjski sastav Corvinul iz Hunedoare je u prvom susretu kao gost svladao mađarski Paks s 4:0. U uzvratnom susretu Mađari su slavili s 2:0, ali to nije bilo dovoljno za prolaz.

Igrat će protiv drugoligaša, ali to uopće nije toliko dobro

Corvinul je rumunjski drugoligaš koji igra europska natjecanja jer je senzacionalno osvojio nacionalni kup i to odmah zvuči kao scenarij iz snova za Rijeku, ali nije baš tako. Rijeka je svakako favorit, ali treba naglasiti da je Corvinul drugoligaš samo zbog suludog pravila u Rumunjskoj.

Sezonu je završio na drugom mjestu te tako izborio prvu ligu. No u tome je onemogućen jer u Rumunjskoj samo privatni klubovi mogu biti prvoligaši. Oni u vlasništvu navijača ili lokalnih zajednica ne mogu. Budući da Corvinul spada u drugu kategoriju, ostao je drugoligaš.

Da stvar bude još malo više suluda, imali su mogućnost da promijene oblik organizacije kluba nakon čega bi mogli ući u prvu ligu, ali u tom slučaju bi ih UEFA pravno promatrala kao drugi klub i administrativno poništila licencu za europska natjecanja. Klub je uoči sezone praktično morao birati hoće li igrati europska natjecanja ili ući u prvu ligu. Izabrao je Europu i tako ostao bez mogućnosti da postane prvoligaš.

Rijeka neće biti nositelj u trećem pretkolu

Ako prođe prvu prepreku u Europi, Rijeka neće biti nositelj u 3. pretkolu Europa lige i to je također saznala jučer. Naime, Rijeka je ostala prva ispod linije nositeljstva u 3. pretkolu, iako je postojala jako dobra šansa da uđe među nositelje. U prvoj utakmici 1. pretkola Europske lige, odigranoj prije tjedan dana, moldavski Šerif Tiraspol izgubio je na svom terenu 0:1 od azerbejdžanske Zire.

Međutim, sinoć je moldavski klub na gostujućem terenu pobijedio 2:1, a potom izbacio Ziru nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca i to tako da su domaćini promašili samo jedan jedanaesterac u posljednjoj seriji dok je Šerif sve svoje zabio.

Da je Šerif ispao, crta nositeljstva u 3. pretkolu bi se pomaknula i Rijeka bi u ždrijebu 3. pretkola koji se održava u ponedjeljak bila nositelj. Tako bi izbjegla niz teških suparnika: Ajax, Bragu, Molde, Viktoriju Plzen, Partizan Beograd... Međutim, to se nije dogodilo i sada Rijeka čeka ždrijeb kao nenositelj.

Nositeljstvo u 3. pretkolu Europa lige ne bi garantiralo slabog suparnika

Međutim, činjenica da Rijeka neće biti nositelj u 3. pretkolu Europa lige može potencijalno biti jako dobra. Među nenositeljima u 3. pretkolu je dosta klubova koji nemaju jak koeficijent, ali definitivno nisu slabi klubovi. Među njima su Panathinaikos, Cercle Brugge, Servette, Lugano... Dakle, samo nositeljstvo ne bi garantiralo nekog slabog protivnika.

Ako Rijeka ispadne u 3. pretkolu Europa lige, svoj put će nastaviti u play-offu Konferencijske lige i time će biti na korak od ulaska u skupine europskih natjecanja. I tu je sada bitno naglasiti zašto je u tom kontekstu nenositeljstvo u 3. pretkolu Europa lige dobro. Rijeka će 5. kolovoza biti istovremeno dio ždrijeba za play-off Konferencijske lige i play-off Europa lige. Logično, ako prođe svog protivnika u 3. pretkolu, igrat će dalje u Europa ligi, a ako ispadnu, onda u Konferencijskoj ligi.

Rijeka će biti nositelj u play-offu Konferencijske lige

UEFA je od ove sezone promijenila pravila prilikom ždrijeba i to je bitna promjena u kontekstu ove Rijekine priče. Ždrijeb play-offa Konferencijske lige se održava prije nego što 3. pretkolo Europa lige bude odigrano, što znači da će se Rijeka u njemu naći kao dio para (X klub nositelj protiv Rijeke). Do sada je pravilo ždrijeba bilo takvo da bi iz tog para u ždrijebu nižeg natjecanja vrijedio koeficijent nositelja, ali od ove sezone se gleda koeficijent nenositelja.

Da je Rijeka uspjela dobiti status nositelja u 3. pretkolu Europa lige, gotovo svi potencijalni protivnici Rijeke u 3. pretkolu imaju preslab koeficijent da bi bili nositelji u play-offu Konferencijske lige. Rijeka ima dovoljno jak koeficijent i kao nenositelj u 3. pretkolu Europa lige u ždrijeb play-offa Konferencijske lige će ući kao nositelj.

Pojednostavljeno, kao nositelj u 3. pretkolu Europa lige ne bi bila nositelj u play-offu Konferencijske lige, uz mogućnost da svejedno izvuče teškog protivnika u 3. pretkolu Europa lige, a kao nenositelj u 3. pretkolu Europa lige bit će nositelj u play-offu Konferencijske lige i time izbjeći protivnike poput Chelseaja, Fiorentine, Betisa, Lensa...

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.