Rijeka ne popušta Dinamu oko Frigana, a u cijeloj priči najviše trpi on

Foto: Eduard Vinatoru/PIXSELL

DINAMO u subotu na Maksimiru od 20 sati protiv Hajduka igra susret SuperSport Superkupa, a klupska uprava s trenerom Bišćanom polako slaže kadar za novu sezonu. Nakon Maximea Bernauera stiže i Japanac Takuro Kaneko, kojeg će Dinamo posuditi od Sappora za 400.000 eura uz opciju otkupa sljedećeg ljeta za 1.5 milijuna eura.

U Maksimiru se istovremeno čeka kapitalac, a to bi po željama i Darija Šimića i Igora Bišćana trebao biti Matija Frigan. Nije tajna da Bišćan jako želi Rijekinog napadača s kojim je sjajno surađivao u mladoj reprezentaciji i njegov dolazak riješio bi u Dinamu dosta problema u napadu, osobito ako na kraju priče Petković ipak ode.

Frigan je i ulaganje u budućnost

Kako trenutačno stvari stoje, sve je izvjesnije da će Petković odraditi posljednju godinu ugovora u Dinamu, pomoći mu u vrlo važnoj sezoni i onda sljedećeg ljeta otići kao slobodan igrač. To bi svakako bilo najveće Dinamovo pojačanje, kao i dolazak Frigana, ali 21-godišnjak bi istovremeno bio i ulaganje u budućnost.

No posao njegovog dolaska u Dinamo ne ide baš najbolje. Damir Mišković i dalje ne spušta cijenu od šest milijuna eura, koja se čini nerealna. Ponude na tragu takve dobio je iz MLS-a i s Bliskog istoka te radi na tome da Frigana proda ondje, ali se igraču u te destinacije ne ide.

New York City FC je jako zainteresiran za njega i želio ga je dovesti još u zimskom prijelaznom roku, ali Frigana odlazak u Ameriku s 21 godinom ne zanima. Mišković je svjestan da je Frigan jedini igrač na kojemu može zaraditi ozbiljan novac i da neće tako skoro u svlačionici imati igrača kojeg će moći tako dobro unovčiti, pa ne popušta.

Kao što smo ranije pisali, Frigan bi odmah potpisao za Dinamo. Dolazak na Maksimir svakome mladom igraču je odličan korak u karijeri prije odlaska u inozemstvo.

Dinamo nudi 3.3 milijuna eura i ni centa više

Netko će u cijeloj priči morati popustiti više, netko manje, ali Dinamo svoju ponudu previše neće podizati. Rijeci je za Frigana ponudio 3.3 milijuna eura i mogao bi eventualno dodati neke bonuse ovisno o dinamici plaćanja, što je Miškoviću premalo.

Ova pat-pozicija najviše šteti Friganu, kojemu sezona počinje za tjedan dana i koji još ne zna gdje će igrati. On trenira s Rijekom (jučerašnji je trening propustio zbog lakšeg udarca), ali i on i suigrači i trener Jakirović su svjesni da će prije ili poslije otići. Frigan želi transfer realizirati što prije, ali to bi se moglo oduljiti.

Njegov transfer će se vjerojatno realizirati pred kraj prijelaznog roka i, kad bi zaista došao u Dinamo, došao bi usred europskih kvalifikacija, očekivanja navijača bi od njega bila velika i sigurno bi se lakše prilagodio novoj sredini ako bi stigao ranije. To žele i Bišćan i Dinamo, koji i dalje čvrsto drži stav da igrače iz HNL-a neće plaćati previše.

Za novac koji Mišković traži Dinamo u Europi može naći jako ozbiljne igrače

I to je sasvim razumljivo jer za pet ili šest milijuna eura, koliko Mišković traži za Frigana, u inozemstvu može naći i više nego ozbiljne igrače. Bišćan se odlučio za Frigana, Frigan želi kod Bišćana, a Rijeka ponuda u rangu Dinamove iz europskih klubova, koji su igraču jedina opcija, nema previše. 

I Mišković je sigurno svjestan da za Frigana traži previše, osim kad je riječ o klubovima s Bliskog istoka kojima je to sitniš. No ondje ga neće moći prodati jer Frigan tamo ne želi ići i vjerojatno će on biti taj koji će prvi morati popustiti.