ROBERT PROSINEČKI

Robi nam je rekao što misli o Maradoni, a u biti je rekao sve o sebi

Foto: EPA-EFE/Instagram

NEKOLIKO sati uoči vrlo važne utakmice za Roberta Prosinečkog, susreta Bosne i Hercegovine i Grčke, Diego Maradona je na Instagramu objavio imena nogometnih velemajstora protiv kojih mu je u karijeri bilo najteže igrati.

Na popisu su, između ostalih, Hristo Stoičkov, Marco Van Basten, Mario Kempes, Gheorghe Hagi i Michel Platini, a među njima i - veliki Žuti.

Od Robija nikada nećete čuti hvalospjeve na vlastiti račun, tako je i u ovom slučaju ostao skroman na riječima. I oduševio jednostavnošću. 

Velikih nogometaša ima na stotine, ali Žuti je samo jedan. Na terenu elita, a izvan njega jedan od nas. Običan, skroman i lišen svakog ega, mlade igrače može naučiti puno više od samog trčanja za loptom.

"Diego je u naše vrijeme bio svima nama nogometni idol, tada je bio i najbolji na svijetu. I kad on to kaže, onda je to jedan super osjećaj", počinje uz osmijeh za Index izbornik Bosne i Hercegovine čija je reprezentacija u utorak remizirala s Grčkom 2:2 u kvalifikacijama za Euro 2020.

Grčka se na Bilinom polju uspjela spasiti od sigurnog poraza od Bosne i Hercegovine koja je u tu utakmicu ušla kao izraženi favorit.

"Zašto ne bismo dobili Grčku u gostima? Bolji smo"

Gubili su Grci 2:0 već poslije 15 minuta, BiH je kontrolirala utakmicu, a onda je zbog faula na centru isključen Miralem Pjanić, strijelac drugog gola i ključni igrač reprezentacije. Prosinečki smatra da je to bila pregruba odluka sudaca.

"Podijelio bih to u dvije utakmice. Do 65. minute i od onog crvenog kartona Pjaniću i penala. Bosna je izgledala odlično, a nakon isključenja smo naglo pali zbog te situacije i penala. Prestrogo je to isključenje našeg najboljeg igrača. Okrenula se utakmica u drugom smjeru, ali imamo šanse. Zašto mi ne bismo dobili Grke u gostima? Realno, ako hoćemo na Euro, moramo ih dobiti i po mom viđenju smo bolji", smatra Žuti.

>>> BiH - GRČKA 2:2 Grci iskoristili Pjanićevo isključenje i šokirali Zenicu

Bosna i Hercegovina vodila je 2:0 poslije 15 minuta golovima Edina Višće i Miralema Pjanića, a onda je u 64. minuti iz penala smanjio Fortounis.

Minutu kasnije nizozemski sudac Makkelie isključio je Pjanića. Naime, na centru mu je pobjegla lopta, a na nju je krenuo Masouras. Pjanić je išao na loptu, ali ju je promašio i udario je Grka po nozi.

Kontakta je definitivno bilo, ali plava desetka nije išla udariti Masourasa niti je start bio tolikog intenziteta da je zaslužio isključenje. Grčka je u 85. minuti golom Kolovosa, džokera s klupe, izvukla vrijedan bod.

Bosnia & Herzegovina - Greece Live Score

Javnost BiH unatoč šokantnom remiju očekuje svoju reprezentaciju na završnom turniru, a dolazak Prosinečkog na klupu i sjajni rezultati u Ligi nacija, u kojoj je Bosna i Hercegovina izborila plasman u elitnu skupinu, poboljšali su ionako pozitivnu atmosferu.

"I prije nego što sam dolazio u Bosnu i Hercegovinu bio sam optimist i smatrao da imamo odličnu generaciju koja može napraviti rezultat. Kad kažem rezultat, pričamo o Europskom prvenstvu kroz kvalifikacije. Vjerujem da ćemo otići na Euro, a sad sigurno da nam nije lako. Imamo tešku grupu. Nažalost, protiv Grčke smo odigrali 2:2, ali mislim da s pravom možemo biti optimisti."

"Neka Italija bude favorit"

U lipnju Prosinečkom i Bosni i Hercegovini slijede najteži testovi.

Gostuju kod Finaca gdje sigurno neće biti suspendiranog Pjanića, a onda u Torinu igraju u Italiji, gdje će Bosna i Hercegovina Roberta Prosinečkog, pogotovo ako bude imala Pjanića na raspolaganju, imati najveći ispit do sada.

"Imaju smjenu generacija, oni se traže i na dobrom su putu. Italija je ipak Italija, uvijek su među favoritima. Nisu bili na Svjetskom prvenstvu, odlazak na Euro stoga im je neupitan. Oni su stvarno dobra reprezentacija koja tek dolazi, bit će teško i neka oni budu ti koji su favoriti. Mi smo u toj grupi sigurno iza njih."

Standings provided by Sofascore LiveScore

BiH je u kvalifikacije krenula s pobjedom protiv Armenije (2:1) te remijem protiv Grčke (2:2), a Hrvatska je, kao svjetski doprvak, pobijedila Azerbajdžan (2:1) te izgubila kod Mađarske (2:1).

"To je jedan od primjera kad se ne uđe 100 posto, kad si drugi na svijetu i svi očekuju tvoj skalp. Onda svi protivnici daju više od 100 posto i možeš ući u probleme. Hrvatska će se, vjerujem, vratiti na onu igru koja ih je krasila i trebali bi proći grupu. Najvažnije je sačuvati mir i sigurno da nitko nije razmišljao da će se izgubiti od Mađarske", smatra Prosinečki.

"Nije bitno tko Hrvatskoj igra beka. Lideri moraju biti pravi"

Upitali smo ga što misli o opasci Marija Stanića koji tvrdi kako Hrvatska 15 godina razmišlja o lijevom beku, a potom se jedan dan probudi i shvati da nema desnog beka.

>>> 15 godina sljepila! Tražimo lijevog, a fali nam desni bek. To je debakl Hrvatske

Stanić je u razgovoru za Index objasnio kako je to greška cijelog domaćeg sustava, no Robi to vidi drugačije.

"U ovom trenutku ne razmišljam tako. Nije samo važno imamo li lijevog ili desnog beka ili da ga tražimo. Hrvatsku je krasila požrtvovnost uz kvalitetu koju ima i nevjerojatna trka. Kad se vrate na to, onda hoće li na desnoj strani igrati Jedvaj ili netko drugi, to neće biti takav problem. Najvažnije je da nositelji sa Svjetskog prvenstva, lideri Hrvatske, budu pravi i da se sve poklopi te da bude dobra atmosfera. Na ovim našim područjima je najvažnija atmosfera, kao i u Bosni i Hercegovini. Čim je to dobro, onda sve štima."

Sljedeći tjedan ide na treću operaciju

Sa zdravljem mu je, tvrdi, sve u redu, no morat će na novu, treću operaciju. Podsjećamo, zbog problema s tankim crijevom završio je u bolnici u studenome prošle godine i u razmaku od nekoliko tjedana dvaput bio operiran.

"Rutinska je to operacija, da. To ću obaviti tijekom sljedećeg tjedna, nije to ništa strašno, ali je operacija. Pripremam se za to, a nakon toga idu pripreme za Finsku i Italiju. Finska nam je jako bitna, a protiv Italije je to uživanje za igrače", zaključuje Prosinečki.